Temperatura nie jest uniwersalna dla wszystkich wymienionych roślin.
Bukszpan zniesie spadki poniżej zera (przecież od zimuje w gruncie normalnie), kordylina tylko krótkotrwałe spadki, ale np. dwóch tygodni poniżej zera już nie wytrzyma. Może stać w tym pomieszczeniu gdzie jest plus 14. Wymaga powyżej zera.
O wysiewaniu lobelii jest tutaj, wysiewasz ją np. w lutym- marcu ale w pomieszczeniu o wysokiej temperaturze, nie w inspekcie a najlepiej w szklarni albo w domu na parapecie, ani nie w 14 stopniach. Optymalna temperatura kiełkowania wynosi 18-20 stopni.
Danusiu, zakładając ogród nie wszystkie pomysły i plany były ukształtowane
ale niektóre z nich jak altana, wgłębnik czy skrzynia na zioła już tak
pozostało ich dokładne zaplanowanie , umiejscowienie na planie i potem realizacja
co prawda pierwotnie chciałem jakoś zrobić ten zielnik zrobić pomiędzy kamieniami , bo czytałem że zioła lepiej rosną , bo kamień się na słońcu nagrzewa i potem to ciepło oddaje roślinom , ale
po pierwsze drewno jest mi bliższe , a po drugie ja nigdy niczego nie murowałem - dopiero wędzarnia jest przełomem
Dziękuję za pokazanie mi co by można było jeszcze zmienić
Więc tak z 1 punktem jest ciężko mi się zgodzić bo tam gdzie on miał by rosnąć jest dość wąsko a i ziemia tam jest wręcz pomarańczowa i żółta tylko sosny oraz świerki tam dają radę.
punkt 2 bardzo mi się podoba myślałem właśnie by tam wsadzić np dęba czerwonego lub klona cukrowego.
co do punktu 3 to też myślałem nad jakąś trawą lecz ona musi mieć max 1m by nie zasłaniać roślin za nią tak sobie właśnie myślałem.
Punkt 4 jest bardzo ciekawy tylko zastanawia mnie czy ta cytrynowa żurawka nie będzie podpalana przez słońce?? jeżeli nie to jest idealny pomysł
Punkt 5 odpada zpowodu tego że na trawę będzie nanoszona ziemia by podnieść teren tak o 20 cm.
Punkt 6 też mi się bardzo podoba podobnie jak i pomysł z Platycladusem
Nie masz wpływu na to jaka jest temperatura, bo to nieogrzewane jest. Co najwyżej możesz okryć matami słomianymi. Ale na to pytanie nie mam odpowiedzi.
Kiedy ma być temperatura, zimą czy wiosną? czy jesienią?
Powinna być na plusie, żeby rośliny nie pomarzły, ale tak się nie da utrzymać Będzie tak samo mróz jak na zewnątrz, wiatru mroźnego nie będzie, no może dwa stopnie wyżej niż na zewnatrz.