Różaneczniki poprzesadzam wiosną chciałabym jeszcze mieć azalie posadzę je pod thujami
A co do białych kamyczków... mój mąż sobie takie wymyślił ,aby współgrały z białą kostką w chodniku, jak ja mam mu to z głowy wybić! Może polecicie coś ,co równie fajnie będzie wyglądało i mojego męża przekonało -ale mi się rymło he..he..he..
Może nie będą przemarznięte , przyjdą dzisiaj z okolic Wrocławia z tego co wiem nie było tam jeszcze przymrozków tak jak i u nas ,jestem dobrej myśli...muszę być! Garaż mam Danusiu bardzo pojemny wszystkie thuje w tamtym roku też w nim czekały do wiosny Zrobię tak jak piszesz bardzo Ci dziękuje za radę ,może nie umarzną
Nie sadź różaneczników w trawniku na wysepkach, one lubią rosnąć w grupach, ale nie jako solitery w trawniku.
Nie sadź dużej ilości punkcików po całym ogrodzie. Uspokój te rabaty, linię poprowadź jakoś spójnie.
Nie syp białych kamyczków, one się nadają do akwarium nie do ogrodu, "biją po oczach" i wprowadzają moim zdaniem niewłaściwe emocje. Rosliny powinny być gwiazdami tutaj, nie kamyczki, zbyt duży kontrast jest
Pierwsza rzecz - nie kupujemy w zimie bo one już mogą być przemarznięte, z jakiego rejonu Polski przyszły?
Druga rzecz w garażu i w doniczkach? 400 szt jak chcesz to pomieścić? W garażu będą rosły, bo będzie na plusie a listki będą bardzo jasne i delikatniutkie.
Znajdź zaciszne miejsce w ogrodzie, pokop rowy i zadołuj ziemią korzenie do wiosny, okryj dodatkowo stroiszem i zasypuj śniegiem jak popada.
Danusia ,a gdyby go do donniczek przełożyć i w piwnicy przechować do wiosny,będzie coś z tego? Nie chcę go wysadzać w tej chwili na dworze. Co sądzisz i jaka ziemia czy czymś podlewać specjalnym aby się przyjął?
Bukszpan zadołować w ziemi, ale kto kupuje w zimie? Jak roślina ma się zakorzenić? Może to wszystko zmarznąć, choć nie musi
Za chwilę ściśnie mróz. Koniec wiosny widać
Ja nie polecam siania tych roślin w domu. Napisałam niezupełnie tak, że należy już siać tylko tak:
Samodzielne wyprodukowanie rozsady w domu wymaga bardzo wczesnych wysiewów, nawet w styczniu, dlatego moim zdaniem najlepiej jest zakupić rozsadę na targu lub w sklepie.
Co zrobisz jak miejsca będzie za mało, albo oświetlenie za słabe? To roślina wymagająca dobrego światła. Wstrzymaj się do marca.
Wysiewasz nasiona, wymagana temp. 16-22 st. wschodzą po około 3 tygodniach. Gdy mają 2 pary liści pikujesz. i uszczykujesz wierzchołek.
Tak będzie rozsądnie. W styczniu wysiewają producenci tej rośliny na handel. wtedy w kwietniu mają już kwitnące egzemplarze
Witaj DANUSIU! Bardzo serdecznie dziękuję za powitanie i szapo ba za stworzenie tak fantastycznego portalu społecznościowego dla ludzi z pasją Mam nadzieje że nie zawiodę oczekiwań i liczę na współpracę Pozdrawiam!
hi hi hi no tak ale ma mały ogród mitami wsadzie nie będą przeszkadzać bedą za Turkami i za trasami tutaj jak widać na tej działce maja powstać bliźniaki