Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Zuza 21:40, 20 sty 2014

czy jest gdzieś wątek, w którym można zadać pytanie dotyczące konkretnych roślin albo problemów z którymi się borykami (np czy okrywać borówkę skoro wypuściła liście a zapowiadają mrozy itp)? Nie chciałabym zaśmiecać tego wątku...
agam 21:46, 20 sty 2014

O borówce masz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/558-borowka-wysoka-uprawaciecie
i tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3434-borowka-amerykanska

Pozdrawiam
Zuza 22:20, 20 sty 2014

Dziękuję bardzo za linki. Ale mam kilka pytań odnośnie różnych roślin. Zastanwiałam się czy o każdej powinnam szukać wątku czy jest gdzieś wątek taki zbiorczy typu pytanie-odpowiedź.
Pozdrawiam!
Gardenarium 12:00, 21 sty 2014

Szukaj o danej roślinie. albo pytaj mnie na prywatną wiadomość. Wtedy powiem gdzie zamieścić pytanie.

Instagram Ogrodowiska
monitka 11:46, 22 sty 2014

Danusiu mam jeszcze jedną prośbę. Chodzi mi o to miejsce

Chciałam zmienić trochę tą rabatę i pomyślałam o przeniesieniu gracilimmusów za Pissardi a w ich miejsce dumam nad choiną kanadyjską albo pęcherznicą ciemną. Pomiędzy miskantami rośnie magnolia Susan.
No i jeszcze mam niezagospodarowany 4 metrowy kawałek na lewo od limek. Czym go wypełnić?
Myślę o jaśminowcu aurea albo kalinie (chciałabym trochę zapachu) ale i tak zostanie tam jeszcze luka.

Gardenarium 13:22, 22 sty 2014

Pęcherznica o bordowych listkach to kiepski krzew na tle zieleni, jest bardzo ciemny i smutny, rośnie wielki, trzeba ciąć, zaokraglać, on dobrze wygląda tylko na tle żółtego albo białego.

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.

Instagram Ogrodowiska
monitka 13:47, 22 sty 2014

Uffff ale rewolucja Jednak mnie nie ominie sadzenie żywopłotu z tej stony działki tak jak na początku zakłądałam. A co polecasz na żółty żywopłot?
Różaneczniki sadzić jednej odmiany czy w podobnej tonacji kolorystycznej. Teraz są tam dwa Pahjolas Daughter i trzy Fantastica kwitnące na różowo. I to samo dotyczy róż? Jedna odmiana czy jedna tonacja?
Gardenarium 18:29, 22 sty 2014

Poczekaj - dwa Pahjolas Daughter i trzy Fantastica kwitnące na różowo. I to samo dotyczy róż? Jedna odmiana czy jedna tonacja?

Wyższe bliżej środka, niższe w prawo. Przesadź je i zagęszczaj jednocześnie.

Żółty żywopłot - thuja Aurescens, albo masz tutaj do wyboru
W grafikach nawet jest sporo z moich realizacji

Instagram Ogrodowiska
monitka 09:50, 23 sty 2014

Dobrze Danusiu No to upewniając się, mogę mieszać odmany ale pogrupować je według wzrostu. Czyli zarówno róże jak i Rh od Pissardi wyższe potem niższe, tak?

Obok tarasu też mam różankę z lawendą, werbeną i naparstnicami. Nie będzie za dużo róż? No i pytanie czy mam je posadzić do magnolii, którą przesadzę. Wolałabym do końca żywopłociku z bukszpanów ale wtedy zostanie mi luka ok 3- 4 metrowa.

Tutaj lepiej to widać. Za magnolią byłby pas miskantów jako tło do bylinówki. To już jest za domem.

Gardenarium 10:53, 23 sty 2014

Nie mieszać różaneczników, najpierw trzy czy dwie najwyższe, potem trzy niższe i możesz dodać jeszcze kolejne albo dokupić te same, Grupuj gatunkami, ja bym nie robiła na pstrokato i na przemian, gatunkami po kilka sztuk

Róże mogą być trzy odmiany, albo dwie, np mocny róż i jasny róż, albo białe i różowe. Jakby się uprzeć to nawet mogą być różne,aby trzymały jakiejś tonacji, raczej unikałabym morelowego koloru do różowych róż

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies