Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzony z pasją 21:08, 29 sty 2016

Do góry
kachat napisał(a)
Z krzewów ja bym postawiła w bliższym planie na żółte (i zielone..?) tawuły japońskie, sadzone po kilka, w rzędach. Do tego może krzewuszki, kosodrzewina? A na drugim planie z wyższych krzewów to bym dała z jedną złotą pęcherznicę jednak, ładnie by pasowała do złotego drzewka. Jestem fanką dereni, ale one rosną bardzo duże, zmieszczą się tam..? Odmiana Sibirica jest piękna Możesz dać też kalinę koralową na tło, irgę błyszczącą, jaśminowca.

Przy samej ścieżce według mnie najlepiej by wyglądały luźno rosnące rośliny okrywowe kwitnące wiosną i latem, aby ta ścieżka nie była taka sztywna, nudna. Za nimi jakieś trawki, jak turzyce, do tego gdzieniegdzie jakiś miskant... Więcej pomysłów nie mam

Równie piękne, a jednak znacznie mniejsze są derenie Ivory Halo. Danusia używa ich w swoich realizacjach. Ja mam derenia Sibirica Variegata i zamierzam go ciąć.
Ogród tworzony z pasją 20:13, 29 sty 2016

Do góry
Derenie są duze, to fakt ale myślę że jak będę je ciął to utrzymam w pożądanych rozmiarach. Na pewno dam berberysy pod wiązem żeby kontrastowały. Turzyce mam dostać na wiosnę od sąsiadki to pewnie tez gdzies je tam upchne Rozplenice posialem, moze wykielkuje to tez bym posadził. No i do tego miskant "Morning Light" albo trzcinnik Karl Foester. Werbene tez dosadze miejscami
Ogród tworzony z pasją 19:56, 29 sty 2016

Do góry
Z krzewów ja bym postawiła w bliższym planie na żółte (i zielone..?) tawuły japońskie, sadzone po kilka, w rzędach. Do tego może krzewuszki, kosodrzewina? A na drugim planie z wyższych krzewów to bym dała z jedną złotą pęcherznicę jednak, ładnie by pasowała do złotego drzewka. Jestem fanką dereni, ale one rosną bardzo duże, zmieszczą się tam..? Odmiana Sibirica jest piękna Możesz dać też kalinę koralową na tło, irgę błyszczącą, jaśminowca.

Przy samej ścieżce według mnie najlepiej by wyglądały luźno rosnące rośliny okrywowe kwitnące wiosną i latem, aby ta ścieżka nie była taka sztywna, nudna. Za nimi jakieś trawki, jak turzyce, do tego gdzieniegdzie jakiś miskant... Więcej pomysłów nie mam
Anna i Ogród 22:08, 28 sty 2016

Do góry
Nie pytałam czy azalię można posadzić z miskantem wysokim ale nie gigantycznym.
Azalia 130 cm miskant 175cm + cisy.
Ogródek Iwony 19:57, 28 sty 2016

Do góry
Wiecie co?
Jak tak analizuję pierwszy projekt, to też bardzo ciekawy. Tylko zamiast lawendy dałabym Salvia nemorosa SENSATION® ’Compacta Bright Rose' - od finki:
http://sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html

Lawenda miałaby na tej rabacie chyba mało słońca i lubi mniej kwaśne podłoże. W drugim projekcie jest wykorzystana moja bergenia, w pierwszym wrzosy.
W pierwszym projekcie podoba mi się miskant w rogu i to, że kulki bukszpanowe są na tle mini żywopłociku z cisa.
Ogródek Iwony 18:50, 28 sty 2016

Do góry
Wow, Sylwia. Czapki z głów
Pięknie wymyśliłaś. Po przemyśleniach też mi się podoba wersja nr dwa bardziej Zastanawiam się tylko nad cisem przy ścianie. Docelowo ok, ale obecnie jest tam sucha, martwa strefa. Trzeba tam podlewać. W przyszłości planuję nawadnianie, to nic nie będzie przeszkadzać, by tam posadzić. W tym roku musiałabym się skupić nad posadzeniem pozostałych roślin. Podobałby mi się też w rogu miskant. Tylko kalina go chyba przesłoni
Obwódka z bukszpany wszystko pięknie scala, do tego kulki i kolorowe kwiaty pomiędzy. Super

A twoje rysunki chyba w ramki włożę
Będę szukała takiej kaliny na pniu. Ładnie to wygląda

Sylwia, wielkie dzięki kochana

Widzę, ze innym też podoba się 2. Nawet głosowanie się odbyło, jak ja w papierach szkolnych siedzę. Dzięki. łatwiej podjąć decyzję
Anna i Ogród 09:14, 28 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

hmm...jak azalia przekwitnie to mistant sie pokaze

czy twoj jest dzuy ? ja kupilam w zeszlym roku kilka ale poki co mizerne

Azalia będzie miała wysokości 130cm szerokość 100cm, więc spora. Miskant posadzony jest za nią i wysokość 175 cm bez kwiatów. Obok jednego i drugiego rosną cisy Hilli - to ten niższy 150cm.

Ten miskant nazywany jest srebrne pióro ze względu na pióropusz
http://sezonowo24.pl/sklep/dla-ogrodu/miskant-chinski-silberfeder-miscanthus-sinesis-sadzonka-c-15
wymienię cebulki 14:32, 27 sty 2016

Do góry

Po jesiennym wykopywaniu mieczyków okazało się, że mam ich już za dużo.
Kolory są różne od czerwonych do białych, mogą się trafić żółte a nawet fioletowe. Niestety nie jestem w stanie podzielić ich na kolory wykopuję jak leci.

Może ktoś bedzie chętny wymienić się swoimi nadwyżkami z ogródka. Aktualnie interesują mnie
hosty, rozchodnik, przywrotnik, rozplenica, miskant, hortensja anabelle, mahonia, tawułki, brunera wielkolistna, paprotnik, żurawka (liście czerwone, żółto-pomarańczowe, bordowe) i krwista, ostróżka, bodziszek, proso, konwalnik czarny, krwawnik wiązówkowaty, żagwin

.
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy 11:22, 27 sty 2016

Do góry
wymienię sadzonki traw ozdobnych na inne trawy

red baron

rozplenica

kostrzewa

miskant olbrzymi

skrzyp

turzyca graya

turzyca czekoladowa

ostnica
U Agi - czyli słońce i piach 22:47, 26 sty 2016

Do góry
OOOOOOOOO..... znalazłam u Zielonej
To mi się podoba
I u mnie będzie Carex Frosted Curls

Zielona napisał(a)

Jasne. To żadna tajemnica.

1. Carex frosted curls
2. Carex prairie fire
3. Carex ice dance
4. Miskant Gracillimus
5. Miskant nn (Kupiony bez nazwy w Leroy Merlin. Jest bardzo wysoki. Dzisiaj ma 2,5m i będzie przesadzony za hortensje przy żwirowym placyku na ławkę)
6. Miskant Variegatus
7. Carex buchananii
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:21, 26 sty 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
U jednej z koleżanek była dyskusja na temat żywopłotów przy płocie z siatki i w efekcie najlepszym rozwiązaniem są trzmieliny gatunki pnące (np. Fortunea) do wyboru masz dwa koloru żółtą i zieloną największym jej plusem jest to, że jest zimozielona

Zupełnie zapomniałam o pnących trzmielinach dzięki za przypomnienie Kamila

Dzięki Kasiu już nic nie zmieniam bo tak to można w nieskończoność i tak pewnie po jakimś czasie będą rewolucje. A niech roślinki urosną... bo na razie są tylko na projekcie

Dzięki dziewczyny za pomoc ostatecznie zostaje tak zobaczymy jak wyjdzie w praniu, najwyżej będę przesadzać

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:40, 26 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz po zmianie... z róży pnącej nie potrafię zrezygnować....no nic...tak to wygląda, lepiej?

Acha, bluszcz będzie na betonie, a na siatce zamiast winobluszczu dam mate wiklinową.

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance

Moja codzienność - ogród Oli 20:48, 25 sty 2016

Do góry
Na razie po głowie chodzi mi coś takiego

od góry:
białe - miskant Graziella (mam) lub molinia Karl Foerster
czerwone - miskant Krater (mam) lub molinia Karl Foerster
różowe kropki - zawilec japońskie Konigin Charlotte (mam)
zielone z różowymi kropkami - rozplenica Hameln poprzetykana jeżówkami np. Vintage Wine, Solar Flare
zielone kółka - graby Fastigiata (mam)
seledynowe z bordowym - sesleria jesienna (mam) + berberys Bagatelle
z przodu może poletko seslerii skalnej (mam) i może jakiś żółty akcent np. carex Evergold (mam)
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 14:47, 24 sty 2016

Do góry
Zastanawia się nad różą Comte de Chambord (3), i nad zamianą żurawki Lime Marmalade, ryzykuje(5) z turzycą Ice Dance (12). Co o tym sądzicie?

i dla przypomnienia:

I legenda
1 - modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
2a - azalie japońskie białe, Panda?
3 - róża różowa Comte de Chambord
4 - bukszpan kulka
5 - żurawka Lime Marmalade, ryzykuje
6 - tuja Szmaragd (mam jedną, chcę ją wkomponować)
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca Eden Rose
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - szałwia omszona
12 - turzyca Ice Dance
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - Róża Bonica '82
16 - Buk pospolity Purple Fountain
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 11:46, 22 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz wrzucę zdjęcie projektu i już zmieniony spis roślin

Tak to wygląda
2 - Żurawki Marmalade
2a - azalie japońskie białe, Panda?
3 - Azalia wielokwiatowa
4 - bukszpan kulka
5 - kostrzewa Gautiera, a może jeszcze jakaś inna?
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - szałwia omszona
12 - trawki, ale jakie?
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, jasny róża albo jeszcze hortensja Limelight

Bluszcz puściłabym między modrzewiem a azalią. jeszcze zastanawiam się nad kolorystyką róży pnącej (8) i azali (3). róża pnąca - blady róż, azalia - intensywny róż?

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 14:04, 21 sty 2016

Do góry
martika napisał(a)
Witaj , wpadam z rewizyta i na pewno masz pole do popisu. Będę zaglądać, ciekawa jestem poczynań wiosennych.

Do wiosny jest trochę czasu i mogę rozplanować nasadzenia na rabatach. Od marca nie będę miała tyle czasu co teraz więc korzystam Dlatego przedstawiam projekt rabaty przy betonowym ogrodzeniu.

I legenda
2 - żurawka Obsidian
3 - róża biała, jasno różowa
4 - bukszpan kulka
5 - trawki lub żurawki jasnozielone
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - lawenda, kocimiętka bądź szałwia
12 - trawki lub żurawki jasno zielone
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, róża albo jeszcze hortensja Limelight

Na ogrodzeniu betonowym poprowadzę bluszcz, a na siatce winobluszcz pięcioklapowy.

Jak Wam się podoba taki układ?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:40, 20 sty 2016

Do góry
Jankosia, a ten miskant purpurascens to do jakiej wys u ciebie rosnie bez kwiatostanow ? i czy on wczesnie kwitnie ?
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:40, 19 sty 2016

Do góry
To faktycznie nie dużo .Rabata z hortensjami to jaka jest duża? Skoro tam ma być miskant olbrzym i pęcherznice to potrzebujesz sporo miejsca. Może rozrysuj to na papierku i sprawdź. Może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie ale mnie to połączenie nie do końca leży.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 21:35, 18 sty 2016

Do góry
Nie ma na co czekać, mam swoje pomysły więc szanownym forumowiczom przedstawie

Rabata z frontu domu.

A oto legenda:
M - Miskant Gracillimus, A - Hortensja Anabelle (mam 5 sztuk które muszę przesadzić z pełnego słońca), H - hosty, R - rozplenica, B - bukszpan kule, K - kosodrzewina, Be - berberys, HP - Hortensja Phantom (już posadzona), T - tawułka
Ścieżka ze słoi drewna.

Zależy mi, żeby przysłonić tę lukę między domem a żywopłotem z tui sąsiada... Chciałam poprowadzić jakieś pnącze na kratce przy schodach, ale to strona północna na kwitnące nie mam co liczyć...

Bardzo proszę o porady.
I fotka w realu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:27, 18 sty 2016

Do góry
Danucha napisał(a)
Gracek rosnie wysoki, rozstawa hortek musi być większa i powinien być posadzony z tyłu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=17
Gracek z vanilką:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=22
LM należy sadzić przed hortkami, jest niższy. To info ze strony o miskantach

Limki posadziłam co 70cm (Ana mi doradziła). Widziałam w ogrodach ML posadzone za limkami i ... zrobiłam podobnie Teraz będę musiała przesadzić gdzieś ML i dokupić gracki bo pomiędzy limkami chyba nie zmieszczą się ML a nawet gdyby to za kilka lat nie będzie ich widać ML przed hortkami mi nie pasuje ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies