ja to zaczynam mieć wyrzuty sumienia że tak was teraz zaniedbałam, ale mam nadzieje że się to jakoś unormuje w ciągu tygodnia
przesyłka mam nadzieję że to przeżyjebo nawet tego mi szkoda
Po lewej rozplenica na H, sztuk 9, po prawej ML szt 3
Martuś to może i ja zbiorę nasionka tej trawki.Jest cudna
A wiesz, że nie pomyślałam, aby w grudniu wsadzać wrzosy.Dzięki za pomysł
Do bylinowej dosadziłam dzisiaj różyczkiMiło mi, że i Tobie ona się podoba.
Pozdrawiam.
Sadź, naprawdę mocna róża, zero problemu, kwitnie cały sezon, nie ma przerwy.
U mnie ta niska rozplenica ma trudne warunki, susza od drzew, jak nie podlewam codziennie, marnieje, część straciłam, w puste miejsca daję molinię, ta sobie radzi. Bardzo źle się dzieli je, żadna próba nie skończyła się sukcesem, ale może tylko u mnie.
Pogoda fajna, ale chcę deszczu, sucho, nadal podlewanie, a czeka mnie ogromna rewolucja.
tu przesadziłam miskant Variegatus, mało mi nie usechł, liczę że za rok w tym miejscu da pokaz
tu mam drugi i radzi sobie
Hosta Twilight, Whirlwind, Bright Lights, Touch of Class, Blue Ivory....
Jarzmianka biała lub jasny róż.
Zawilce Honorine Jobert lub Whirlwind
Rozplenica Medium Boy
Rozchodnik okazały...jasny kwiat
Azalie różowe
Wiśnia Royal Burgundy lub śliwa Nigra
Wiśnia Umbraculifera
Rozplenica Fireworks podobnie jak Rubrum nie zimuje.
Ponoć można ją przezimmować w chłodnym pomieszczeniu ale nie próbowałam.
Moją Rubrum w zeszłym roku zważył pierwszy przymrozek.
Teraz mam 3 sztuki Fireworks i planuję zebrać nasiona.
Może uda mi się w przyszłym roku ją wyhodować.
Wrzosy,jeśli ich nie przesuszysz w donicach, możesz w grudniu nawet do gruntu posadzić.
Ja właśnie tak uzupełniam braki i robie nowe wrzosowisko.
Dziękuję, nie mogę się doczekać Choć i teraz jestem zachwycona. W końcu COŚ mam
Żurawki Black Beauty i Root Beer, turzyca Prairie Fire (przed różami), rozplenica Little Bunny (m.in. przed wyimaginowanymi kulkami na pniu) i ML plus jedna kula bukszpanowa, ale będzie więcej
Super przeróbka rabaty, wygląda jakby od początku taka była. Roślinki dorodne nic nie straciły na urodzie po przesadzeniu. Klimat hortensjowo-rozchodnikowy jak u mnie ale masz dorodne rozplenica,na które ja u siebie jeszcze muszę poczekać
Rozplenica będzie na pewno po bokach i to ta wieloletnia. Przed hortensjami potrzebuję bylin, które mi ich nie zasłonią, a jedynie uzupełnią kolorystycznie. Hortensja Bobo ma to do siebie, że nie rośnie wysoka ( do 1m wysokości). To nie może być coś czerwonego, czy bordowego, bo tam jest wysypana kora i nie będzie takiej roślinki widać. I taki oto powstał problem
Fajne przemyślenia. Gdybyś poszła w różowy mogłabyś dodać trochę purpury. Ja w przyszłym roku chcę posadzić Lysimachia atropurpurea. Nie wiem jak to zwać po naszemu Może to też coś dla Ciebie?
Już jestem z Wami, dobiegłam do końca. Dzięki za odpowiedź.
Kasku nie tylko oglądałam ale i czytałam wszysdtko.
Te kosmosu są piękne w tej kompozycji. Lecę spać bo jutr do pracy.
Na pewno brakuje tam koloru, ale chyba nie czerwony, bo właśnie wywaliłam z tamtąd
czerwoną różę. Myślałm o różowych, albo fioletowych bylinach. Podoba mi się pomysł z jeżówkami przy rozplenicy. Zostaje mi jeszcze miejsce pod hortensjami, no i prawa strona. Tam chyba wyląduje rozplenica (mój M nalega - chyba się zakochał w tej trawie, bo ciągle nad nią pieje ) Nic to mam zimę na przemyślenie tej rabaty. Na razie zostaje tak jak jest. W tym tygodniu dokończymy drugą część tej rabaty. Dzisiaj niestety nie zdążyliśmy.
Cieszę się, że Ci się podoba, bo mi również. Trzmielina jest za niska, bo ma 90cm razem z doniczką i już teraz jej prawi nie widać zza rozplenicy, a jak ją wkopię to zniknie.
Jak wrócisz to koniecznie musisz do mnie wpaść i zobaczyć to osobiście i wtedy będziemy dyskutować.
O matko! Mam nadzieję, że tylko przeglądasz obrazki, bo merytorycznych treści tam mało
Na tej rabacie jest rozplenica Hameln, miskant Variegatus, miskant Morning Light i turzyca Evergold
Zakładaj wątek i pokaż pierwsze zmiany. Nic nie motywuje tak naszych M. jak komplementy dotyczące własnego ogrodu. A jak jeszcze napiszesz, że M pomagał i wspiera, to się wciągnie
Poczekaj- dopiero w tamtym roku ją wsadzałaś. Ona przyrasta bardzo szybko. Właśnie ją zmierzyłam- 155 cm. Żadna rozplenica jej nie zasłoni.
Tam w narożniku jest Phantom - mój pierwszy - powinien być większy i wyższy, ale tam jest dużo cienia i idzie wolniej. Ta rosnąca jako soliter już ją przerosła. Poczekaj- będziesz miała efekt.