Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:17, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebku, mnie brakuje takiej osoby co by chciała posprzątać u mnie w domu, że moje chłopaki dwie lewe ręce mają do tego, to nie mogę odżałować. Ja z doskoku sprzątam w zimie, po w sezonie mam pomoc. Ja tylko lubię sprzątać w ogrodzie, ale w domu nie lubię. Lubię "mieć posprzątane"

Ja uwielbiam mieć posprzątane, jedyny minus sprzątania jest taki, że jest czasochłonne - dla mnie odcisk palca to jest plama, która mnie irytuje...

A z zimą niefajnie.....U mnie pada deszcz ze śniegiem..... Obym jutro jakiegoś tańca na drodze nie zaliczył..... Macham
Szmaragdowy Zakątek 21:06, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aga, jesteś nie w temacie, wieszcz objawił się już dawno i ma bardzo bogatą twórczość

https://www.ogrodowisko.pl/watek/183-wierszyki-i-rymowanki-o-ogrodowisku-i-nie-tylko

No faktycznie Danusiu w temacie nie byłam ))
Mus to nadrobić
Miejsko & sielsko 18:49, 17 sty 2014

Do góry
Nie ogranicza, jest "zapożyczonym krajobrazem" Budując swoją "zieleń" uzupełniasz wyższe tło, które już masz za płotem.
To wartość dodana do Twojego ogrodu, tylko trzeba ją umiejętnie wykorzystać.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-zapozyczonym-krajobrazem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:36, 17 sty 2014

Do góry
Purpurea Pendula będzie dość "łysy" czyli luźno ma gałęzie, on się nadaje na soliter w trawniku bo jest taki zwisająco-malowniczy a nie przy altanie. Zgubi swoją urodę z jałowcem o stóp.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:21, 17 sty 2014

Do góry
Stwierdziłam, że w tym roku najwcześniej przywołujemy wiosnę, gdy nam się zima jeszcze nie dała we znaki W sumie to jej nie ma u Ciebie, u mnie jest i rozłamuje i wygina gałęzie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:19, 17 sty 2014

Do góry
Sebku, mnie brakuje takiej osoby co by chciała posprzątać u mnie w domu, że moje chłopaki dwie lewe ręce mają do tego, to nie mogę odżałować. Ja z doskoku sprzątam w zimie, po w sezonie mam pomoc. Ja tylko lubię sprzątać w ogrodzie, ale w domu nie lubię. Lubię "mieć posprzątane"
Obce zdjęcia 16:43, 17 sty 2014

Do góry
Przypominam ten temat, ponieważ ciągle jest aktualny i nasza prośba o nie wklejanie inspiracji z internetu a wyłącznie własne zdjęcia.
Grab - Carpinus 16:32, 17 sty 2014

Do góry
Grab absolutnie nie nadaje się na mieszane żywopłoty z tujami. To odradzam Z liściastymi owszem, ale nie z iglastymi.

Natomiast moim zdaniem fajnie wygląda jedna strona działki buk, druga grab.
Dobrze też wygląda mieszanie np. buka o zielonych liściach z bukiem o liściach bordowych. Taka nieregularna "mozaika" jest ciekawa, ale powinna być zrobiona z jednego gatunku drzew.

Jest taka odmiana Carpinus betulus 'Purpurea', ale to drzewo ma młode liście fioletowo-bordowe, w sezonie robią się ciemnozielone aby jesienią stać się żółte (gdy jesień ma przymrozki). Jest więc on w wyglądzie latem bardzo podobny do zwykłego graba. Grab o bordowych liściach przez cały rok nie występuje. Po prostu zielenieje.

Tutaj fotki tego graba

U nas jednak nie spotkałam tej odmiany, ale może i jest, gdy się szuka

On rośnie wolniej niż zwykły grab więc warto szukać, bo to idealna cecha na strzyżony żywopłot. Toleruje gleby cięższe (buk nie toleruje), suszę ale też może rosnąć w półcieniu.

Jak zmienić tytuł wątku? 16:27, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
OK, a Ty usuń z podpisu bo ciągle widnieje nasze miejsce na ziemi.

OK, dziękuje za bardzo szybką akcję
Jak zmienić tytuł wątku? 16:11, 17 sty 2014

Do góry
OK, a Ty usuń z podpisu bo ciągle widnieje nasze miejsce na ziemi.
Miejsko & sielsko 14:24, 17 sty 2014

Do góry
To oczywiste co chcesz przekazać, plan jest, pozostaje wykonanie
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:08, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Babciu Feliksa, pokaż tę bombową żółtą jeżówkę tutaj

Jeżówka Secret Glow
Minimalizm z odrobiną romantyczności 14:02, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja tylko chcę zauważyć, że Twoje inspiracje nie mają odniesienia do linii jakie już masz w ogrodzie za sprawą nawierzchni, masz wklęsłe i wypukłe, a podoba Ci się ogród z prostymi liniami i całkowity minimalizm. Tego co podałaś w linkach nie da się odtworzyć podobnie. Ale da się minimalistycznie tylko że liniami zgodnymi z nawierzchnią.

Nasadzenia które masz też nie dążą do tego efektu. Masz łezki, w łezce wierzba plus dwa - trzy iglaki, każdy inny. Muszę to powiedzieć, bo sama siebie oszukujesz

Nie sadź nic, aż zrobisz plan.

Wiem Danusiu!
Te nasadzenia były przypadkowe, i wszystko idzie won!
Ja sama nie mogę na to patrzeć!

Linii niestety już nie zmienię, poza tymi beznadziejnymi falami pod murem i ścieżka żwirowa koło domu, to na wiosnę wyprostowuję!!!

Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:56, 17 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prosta robota, co tu wymyślać

Co nie????
No rozwaliłaś mnie Danusiu tym tekstem

Takie proste, że chyba zgłoszę się do Twojej firmy po projekt

A teraz biorę się za filmik z nawadnianiem, dzięki wielkie!

Chociaż wczoraj to ręce mi opadły i wszystkiego mi się odechciało, jak mój M. powiedział, że nawadnianie, to pieniądze wyrzucone w błoto
On z tych, co najlepiej zaleliby betonem, żeby nic nie robić!
Grunt, to "wsparcie" i "motywacja do działania!!

Ale ja mu jeszcze pokażę!
Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:55, 17 sty 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Ato widok rabaty z boku, miejscami jest bardzo wąska
w najwęższym miejscu, na środku pergoli jest tylko 80 cm.
łezka przed ma 4,80 na 90 cm

Ja tylko chcę zauważyć, że Twoje inspiracje nie mają odniesienia do linii jakie już masz w ogrodzie za sprawą nawierzchni, masz wklęsłe i wypukłe, a podoba Ci się ogród z prostymi liniami i całkowity minimalizm. Tego co podałaś w linkach nie da się odtworzyć podobnie. Ale da się minimalistycznie tylko że liniami zgodnymi z nawierzchnią.

Nasadzenia które masz też nie dążą do tego efektu. Masz łezki, w łezce wierzba plus dwa - trzy iglaki, każdy inny. Muszę to powiedzieć, bo sama siebie oszukujesz

Nie sadź nic, aż zrobisz plan.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:48, 17 sty 2014

Do góry
Prosta robota, co tu wymyślać
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:43, 17 sty 2014

Do góry
Babciu Feliksa, pokaż tę bombową żółtą jeżówkę tutaj
Zielono mi! 13:38, 17 sty 2014

Do góry
Grażynko, jakby folia się nie sprawdzała, to są takie plastikowe spirale co się zakłada na pieniek.

Ogródek na betonie 13:35, 17 sty 2014

Do góry
aniula napisał(a)

Jestem za przeniesieniem wiaty w nowe miejsce, a tutaj można placyk wypoczynkowy zrobić i zieleń przearanżować

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 13:24, 17 sty 2014

Do góry
Dajanko, ogród jest tam, gdzie serce jego właściciela i .. miłość do roślin. U Ciebie ją widać, a więc ogród masz. nie mów tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies