Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród, który ciągle zmieniam 14:03, 15 maj 2014

Do góry
My też mamy swój kompost Roślinki pięknie się za niego odwdzięczałam. Teraz jeden kompostownik (taki plastikowy) opróżniliśmy, a kompost wysypany został na warzywnik. Drugi już się robi . Plastikowy kompostownik został rozebrany, a mąż zrobił taki w ziemi. Jest troszkę bardziej dyskretny, albo nawet troszkę ładniejszy. Na tyle na ile kompostownik może być ładny No ale umówmy się - on nie ma wyglądać tylko robotę ma robić . Pozdrawiam Jagódko i powiedz mi czy robiłaś test z hortensjami.
Ogród, który ciągle zmieniam 23:31, 14 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
kompostownik , złoto ogrodnika

winogrono z zawiązkami owoców

bylinówka

ta sama bylinówka z drugiej strony

Wionobranie zapowida się rewelacyjnie
Ogród, który ciągle zmieniam 22:55, 14 maj 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Dopytuję każdego o kompostownik i każdy ma inny. Tej wiosny zużyłam cały z trzech lat.

Iwonka ja w tym sezonie planuję kompost wykorzystać maksymalnie ile sie da ,będę go wysypywać na rabatach
Ogród, który ciągle zmieniam 22:15, 14 maj 2014

Do góry
Dopytuję każdego o kompostownik i każdy ma inny. Tej wiosny zużyłam cały z trzech lat.
Ogród, który ciągle zmieniam 21:15, 14 maj 2014

Do góry
kompostownik , złoto ogrodnika

winogrono z zawiązkami owoców

bylinówka

ta sama bylinówka z drugiej strony
Nieuporządkowana działeczka. 12:19, 14 maj 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

Podobnie jak i Gabriela, namawiam Cię na posadzenie krzewów, np. wzdłuż ogrodzenia .
Nie tylko lilaków. Wspaniale jest mieć własny lasek.

Dziękuję za wizytę przy ogrodzeniu mam tuje posadzone a za blisko dużych drzew tez nie chce sadzić by nie mieć kiedyś problemów z sąsiadami choć już jednym nie pasuje że orzech rośnie 4 m od ich ogrodzenia a w sumie to nie oni tylko ich "mamusia" układa mi na działce gdzie co mogę mieć na samym początku musiałam kompostownik przenosić bo twierdziła że będzie śmierdziało a teraz oni maja 2 z 50 cm od ogrodzenia przy moim wejściu na działkę tak, że mam cudowne zapachy przy wejściu

Tu widać jeden a teraz jest 2 nowy a ten jest przysunięty do tamtego
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:04, 11 maj 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)

u mnie w miejscu gdzie było najwięcej mniszka czyli mniszek na mniszku miedzy drzewami owocowymi, przeniosłam w to miejsce deski pod spód dałam plandekę i na nią deski by tego mniszka przycisnęły i mam nadzieje że zginie. Deski i tak mi zawadzały więc wybrałam najmniej atrakcyjne miejsce ślimaków tez od groma i u mnie ;/ synuś dzielnie pomaga i ślimaczkom bam bam robi a dżdżownice na kompostownik nosi pozdrawiam i słoneczko zostawiam

Super ten twój synuś...................niech obślizgaczom robi dlaej bam,ban..............ja wczoraj rozsypałam granulki na ślimaki i dzisiaj już dużo tego się wytępiło

Lecę po roślinki dla ciebie, będą trawki i iryski, pasujące nad oczko
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:32, 11 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Ogrodowe zaległości nadrobiłam, dzisiejszą sobotę zaliczam do udanych, Paulinko dziękuję za miłe słowa, trawska już nie ma i mniszka też.........trawa skoszona połowicznie, podkaszarkę odbieram po niedzieli z naprawy, to się dokosi, mam wreszcie kupione środki na mniszka i na ślimaki, lecę posypać

u mnie w miejscu gdzie było najwięcej mniszka czyli mniszek na mniszku miedzy drzewami owocowymi, przeniosłam w to miejsce deski pod spód dałam plandekę i na nią deski by tego mniszka przycisnęły i mam nadzieje że zginie. Deski i tak mi zawadzały więc wybrałam najmniej atrakcyjne miejsce ślimaków tez od groma i u mnie ;/ synuś dzielnie pomaga i ślimaczkom bam bam robi a dżdżownice na kompostownik nosi pozdrawiam i słoneczko zostawiam
Rododendronowy ogród II. 21:54, 09 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, wszystko piękne a Orlice wieczorkiem świetnie wyszły, bo są za dnia takie purpurowofioletowe ale warto posadzić dla samego koloru pozdrówka Bogdziu aha perz to nawet po 3 latach rośnie, kompostownik mu tylko służy

Zgadza sie nie przegnije w kompostowniku niestety. Orlice tez lubię.Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 21:51, 09 maj 2014

Do góry
Nadrobiłam zaległości, wszystko piękne a Orlice wieczorkiem świetnie wyszły, bo są za dnia takie purpurowofioletowe ale warto posadzić dla samego koloru pozdrówka Bogdziu aha perz to nawet po 3 latach rośnie, kompostownik mu tylko służy
Rododendronowy ogród II. 15:53, 09 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Przyszlam poogladac ladne roslinki i przy okazji zapytam,

czy na kompostownik mozna wyrzucac chwasty z korzeniami , perz z klączami itp ?

(wiem ze z nasionami nie mozna )

Mleczy (mniszków) i perzu nie wyrzucaj bo one się bardzo długo rozkladaja i jak wyrzucisz kompost to bedą rosly na grzadkach.
Rododendronowy ogród II. 11:49, 09 maj 2014

Do góry
Przyszlam poogladac ladne roslinki i przy okazji zapytam,

czy na kompostownik mozna wyrzucac chwasty z korzeniami , perz z klączami itp ?

(wiem ze z nasionami nie mozna )
Ogródek Agam 11:13, 09 maj 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
FC prześliczne Nie widziałam jeszcze u Ciebie kompostownika. Jest już skręcony? No i nie pokazałaś Umberek po wsadzeniu

Kompostownik dopiero przyszedł, ale już w 1/3 wypełniona pierwsza komora. Się zobaczy co z tego wyjdzie
Umbrelki tutaj .
Moja "przyziemna" :) pasja 08:21, 09 maj 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Nic nie musisz mówić

ja powiem: dostałam informację, że moje TRAWY WCZORAJ ZOSTAŁY WYSŁANE! równiusieńkie 2 miesiące

A ja się wkurzałam że mój kompostownik wysyłali przez cały miesiąc
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:44, 08 maj 2014

Do góry
Kasia! Ja mam mało trawnika, pewnie ze 100m2 max, a trawy co niemiara. Jak chcesz, żeby był w miarę ładny, to trzeba wertykulować (odpady), nawozić = jeszcze więcej odpadów (bo rośnie jak szalony, więc trzeba kosić, u mnie co 5 dni na razie Więc Ci się samą trawą kompostownik zapełni Do tego masz parę drzewek, one urosną i będzie coraz więcej liści jesienią. I odpady kuchenne. I chwasty, przede wszystkim! I ścięte resztki bylinowe - jesienią. I wiosną mnóstwo.

Z tymi roślinami do wykopywania to sobie narobiłaś roboty. Też tak robiłam ale na szczęście albo choroby je szlag trafił, raz zapomniałam wykopać i zmarzły, kolejne zmarzły w garażu tym sposobem mam tylko 1 doniczke mieczykow tylko dlatego, ze dostalam cebule jako gratis
Takie rabaty trzeba robic co roku wiosna na nowo; te miejsca nigdy nie wygladaja dobrze- no moze poza okresem kwitnienia tych cebul, tj ze 2 mce w roku, a pozostale 10 mcy - nie

Nie złośli wie to piszę, piszę z własnego doświadczenia. Jak się nie chcesz zarobić na śmierć, posadź krzaczki karłowate, zimozielone, ale na rabatach - nie na trawniku.
Ten brzydki betonowy płot obsadź jak najszybciej. I chociaż z jednej strony posadź sobie żywopłot zimozielony (tujki smaragd, a w drozszej wersjii cisy), będziesz miała osłonę od wiatru i tło dla innych roślin.
Bez tła rosliny nie wygladaja tak dobrze jak z tłem. Zobacz jak pięknie ma Danusia. I jak dobrze nowe rabaty wyglądają u Nikity - na tle ze szmaragdów właśnie.

Będę zaglądać i w miarę mozliwosci podpowiadac. Jak masz ochote, przyjezdzaj, podziele sie roslinami
k.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:20, 08 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Obawiam się ze kompostownik choc ładny szybko okaże sie zbyt mały. Pozdrówka.

tak myslisz ?
nawet do takiego malego ogrodka ?
hmm...nie mam za bardzo miejsca na wiekszy
ten ma 700l
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:11, 08 maj 2014

Do góry
Obawiam się ze kompostownik choc ładny szybko okaże sie zbyt mały. Pozdrówka.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:06, 08 maj 2014

Do góry
pokaż o którą rabatę Ci chodzi? ile tam jest słońca?

Zastanów się co chcesz mieć w ogrodzie. Bo nasadzisz teraz roznosci, a potem bedziesz przesadzac, jak ja, bo na te nowe "zachciewajki" - a okaze sie za rok, dwa, czego chcesz ( u mnie tak bylo) - nie bedzie wtedy miejsca
Zaplanuj najpierw elementy stałe i zostaw na nie miejsce - drewutnia, sciezki, kompostownik (widzialam ze jest, ale czy to jego docelowe miejsce?), warzywnik (jesli teraz nie, ale kiedys tak, zostaw miejsce, np wyznaczone obwodka z bukszpanu, w pelnym sloncu), pergola, miejsce na ognisko/grill, placyk z ławeczką itp itd.

Poczytaj artykuly Danusi nt planowania ogrodow, sa na stronie glownej i w archiwum.

Narysuj dzialke, pokaz tutaj, zaznacz to co jest i zostanie docelowo.
Po kolei zajmij sie poszczegolnymi rabatami. Opisz ile tam jest slonca, co chcesz miec, jakie rosliny juz masz. Pomozemy
Doświadczenia brak:( 21:55, 07 maj 2014

Do góry
Tak sobie pomyślałam, że wkleję jeszcze zdjęcia rabaty, którą zamierzam się zająć w niedługim czasie. Rośliny opisałam wyżej (od 8 do 23)
Kostka położona niedawno, więc jest jeszcze na niej piach, żeby sie utwardziło.
Jak widać powstała mała skarpka, którą wzmocnię kamieniami, a pomiędzy wsadzę jakie rośliny skalniakowe, ale kwitnące na fioletowo lub biało. Jeszcze ten mur oporowy, najchętniej obsypałam go ziemią, żeby nie było go widać.

Kompostownik zostanie zlikwidowany.

Perukowiec jest niewidoczny na tle płotu i taki nieforemny

Trochę zarosło, ale czekałam z porządkami, aż skończą kostkę.

Słońce jest z tej strony o tej porze roku do 17.00.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:43, 07 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

prosze

i taki zarnowiec kupilam, slicznie pachnie i troche zaslania smutny murek

będzie boski kompostownik

a żarnowiec też przepiekny w tym różu i w klatce fajnie wygląda, a się nie wywala
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies