Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

Toszka 11:06, 02 cze 2014

aga_szsz napisał(a)
Co do Promanolu...ja stosowałam Treol czy to nie podobne środki??? Wydaje mi się, że zadziałał skutecznie. Pryskałam nim wszystko co sie dało, nawet RH i róże , ale wyobraź sobie, że w tym roku, ani 1 mczycy nie miałam na nich, a w tamtym nie mogłam się pozbyć... Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy ten środek...

Ale za to doszły mi robale cisowe, przywleczone ze szkółki

Większość robali (a zwłaszcza mszyce wszelakie) zimują na roślinach -w zaułkach kory lub pod wierzchnią warstwą pączków liściowych. Stąd się bierze pogląd, że byliny są zdrowsze. Bo i są dlatego, że robal nie ma jak na nich zimować.
Toszka 11:08, 02 cze 2014

aga_szsz napisał(a)
Toszka, przecież ja mam gdzieś jeszcze pół wiaderka obornika!!! że tez zapomniałam o tym!

Ziemia kupna faktycznie niewiele różni się od tej zwykłej ogrodowej, ta była chyba brązowawa, nie czarna, jakaś z najtańszych, czyli pewnie i mało wartościowa...

To mowisz, żeby go jeszcze raz wykopać i podsypać???

Tego pod ścianą mogłabym spróbować, ale ten w łezce okrągły chyba już nie będę ruszać, podsypię mu obornik granulowany.

A co do kompostownika, to już dawno truję mojemu eMowi, żeby załatwił mi u stolarza jakąś skrzynię, sam oczywiście tego nie zrobi... Ale chyba sama muszę wziąć sprawy w swoje ręce!

Jak duży masz ogród? Od tego zależy jaki kompostownik potrzebujesz (ile komór)
Kompostownik robi się z palet
aga_szsz 11:12, 02 cze 2014

Toszka napisał(a)

Jest taki doskonały sposób aby upewnić się czy dobrze podsypaliśmy korzenie (zwłaszcza od dołu). Po posadzeniu i podlaniu bierzemy gruby kij i w odległości jak kończyły się boczne korzenie wbijamy kij pod kątem pod roślinę. Takie dziury robimy naokoło (głęboko!) i nalewamy wody. Po 10-20 minutach wkładamy palce (a i zazwyczaj cała dłoń wchodzi) i upychamy z wyczuciem ziemię. Można uprzednio pogmerać w dziurach kijem. Należy uzupełnić braki. W ten sposób masz gwarancję, że wszelkie kieszenie powietrza zostały wypełnione ziemią, a korzenie nie wiszą w powietrzu. To najczęstszy błąd przy sadzeniu dużych drzew lub krzewów.

Tak, czytałam te wskazówki zdaje się u Makul, i zaraz biegusiem poleciałam udeptywać wszystkie inne bukszpany i nawet trawki no i powiem Ci, że sporo ziemi jeszcze weszło..

Z tym pod ścianą mam problem, bo nie mam dojścia z każdej strony, tu gdzie mogłam i dosięgnęłam to fest udeptałam...
ale sprawdzę jeszcze kijem i poprawię...
Toszka 11:15, 02 cze 2014

Popytaj sąsiadów o kompost. Własna ziemia+dojrzały obornik+kupna ziemia(tym razem ci daruję )+ kompost (to by było idealnie)
Jak skompletujesz składniki receptury to zmieszaj miksturę, wykopujesz, biegusiem mieszasz w dołu i miksturą zasypujesz dokładnie. Wcześniej roślina musi być opita (czyt. podlana)
Tego w lepszej kondycji obsyp (i przemieszaj wierzchnią warstwę) na krawędzi korzeni obornikiem i delikatnie przekop/przemieszaj z wierzchnią warstwą ziemi.

Kurcze, robota mi leży, a ja tu u ciebie siedzę (lenia dziś mam )
Toszka 11:17, 02 cze 2014

Udeptanie nie wsunie ziemi pod korzenie. Jedynie daje to, że roślina się nie przewróci. Rączkami trzeba
aga_szsz 11:19, 02 cze 2014

Toszka napisał(a)

Jak duży masz ogród? Od tego zależy jaki kompostownik potrzebujesz (ile komór)
Kompostownik robi się z palet

Nawet spory, cała działka to prawie 13 arów, z tego większość ogrodu...

Ta duż część 15x50m, przedogródek jakieś 100 m2 i pozostałe rabatki...
Trochę sie nazbiera, a i ziemi potrzeba jeszcze od groma.

Musze teraz zamawiaś pod trawnik i do donic, a kompletnie nie znam sie na ziemi. Co zamawiam wywrotkę, to inna, a potem wychodzi z tego ziemia zbita jak skała, abo jak piach. Na co zwracać uwagę??
aga_szsz 11:24, 02 cze 2014

Toszka napisał(a)
Popytaj sąsiadów o kompost. Własna ziemia+dojrzały obornik+kupna ziemia(tym razem ci daruję )+ kompost (to by było idealnie)
Jak skompletujesz składniki receptury to zmieszaj miksturę, wykopujesz, biegusiem mieszasz w dołu i miksturą zasypujesz dokładnie. Wcześniej roślina musi być opita (czyt. podlana)
Tego w lepszej kondycji obsyp (i przemieszaj wierzchnią warstwę) na krawędzi korzeni obornikiem i delikatnie przekop/przemieszaj z wierzchnią warstwą ziemi.

Kurcze, robota mi leży, a ja tu u ciebie siedzę (lenia dziś mam )

Popytam, w końcu na wsi mieszkam może znajdzie się jakiś obornik i kompost, dopóki sama nie wyprodukuję...to drugie oczywiście

Robota nie zając, nie ucieknie
aga_szsz 11:24, 02 cze 2014

Toszka napisał(a)
Udeptanie nie wsunie ziemi pod korzenie. Jedynie daje to, że roślina się nie przewróci. Rączkami trzeba

rączkami tez było
Toszka 11:32, 02 cze 2014

O ziemi napiszę ci później, bo to dłuższa sprawa i wcale pomimo pozorów nie prosta. Zależy też jakimi środkami dysponujesz. I czy chcesz naprawdę coś dobrego, czy tylko wypełniacz.
aga_szsz 11:51, 02 cze 2014

Kasy jak wiodomo, wiecznie brak,
ziemię chciałoby się jak najlepszą...
mus wypośrodkować

Ale i z zamówieniem nie ma tu szału, trudno o dobrą ziemie