Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:47, 18 sty 2016

Do góry
rozark napisał(a)
bardzo dużo i kwiatów i warzyw i traw, robię własnie listę zakupową, tylko muszę sprawdzić siłę kiełkowania tych nasion, które mam z zeszłego roku,

na pewno begonie stale kwitnącą, niecierpka Valeriana, pomidory koktajlowe, kalarepę, ogórek, stewia, kobea, ogórki, miskant ML, lwie paszcze, zioła ...

Róże z gołym korzeniem będą sprzedawać w marcu, a chciałaś abym ci coś przywiozła?

No wezme od ciebie tego Louisa jak obiecalam ze 3 szt i Ania mi zamowila 2 paczki, obiecala ze mi przechowa
W ostatecznosci odbiore u Bozenki
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:42, 18 sty 2016

Do góry
bardzo dużo i kwiatów i warzyw i traw, robię własnie listę zakupową, tylko muszę sprawdzić siłę kiełkowania tych nasion, które mam z zeszłego roku,

na pewno begonie stale kwitnącą, niecierpka Valeriana, pomidory koktajlowe, kalarepę, ogórek, stewia, kobea, ogórki, miskant ML, lwie paszcze, zioła ...

Róże z gołym korzeniem będą sprzedawać w marcu, a chciałaś abym ci coś przywiozła?
Ogródek Iwony 22:31, 17 sty 2016

Do góry
Sylwia, ta rabata jest widoczna z drogi. To taki ogólny zarys. Mowa jest o miejscu S.

A podoba mi się:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388234792/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388124141/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386406589/
- na te trzmieliny jeszcze muszę znaleźć miejsce. Razem z trawkami
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385798542/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385701007/
ale też to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388275486/
- na przeciwko są białe i żółte róże, lawenda, perovska, stipa, miskant grosse fontanne i na następnej rabacie powtarzają się hortensje, stipa, rozplenice, kulki bukszpanowe w jednej linii podsadzone przez ID.
A i 4 berberysy bagatelle.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:57, 17 sty 2016

Do góry
Gracek rosnie wysoki, rozstawa hortek musi być większa i powinien być posadzony z tyłu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=17
Gracek z vanilką:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=22
LM należy sadzić przed hortkami, jest niższy. To info ze strony o miskantach

Anulajda w raju 19:43, 17 sty 2016

Do góry
Trawy zaczynają pokazywać swoje walory...
Miskant Punktchen pierwsze moje trawy w ogrodzie jeszcze bez pasków ale pjawją się wkrótce
Morning Light
Lato czas hortensji
Moje małe królestwo 10:14, 16 sty 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
kolejna odsłona

głóg lub wiśnia, kulki trzmieliny,miskant gracek
szpaler róż obwódka

Fajnie to wyglada ,piekny ten glóg..ja mam wisnie japonska w nasadzeniu ,na wiosne jest cudna a tak caly rok taka sobie ..powiem szczerze ze ja lubie szpalery .Jest efekt i elegancko to wyglada ,w sumie zalezy od ogrodu i gustu.Mysle ze szpaler vanilek tez by fajnie wygladal tylko ze pozno kwitna ,roze jak wybierzesz dobry gatunek to juz wiosna sie zacznie..
Moje małe królestwo 17:09, 15 sty 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
kolejna odsłona

szpaler róż obwódka

A czy po lewej stronie nie da sie wcisnac jeszcze jednej kulki na pniu, zeby bylo symetrycznie?
Moje małe królestwo 16:40, 15 sty 2016

Do góry
kolejna odsłona

szpaler róż obwódka
Tu ma być ogród :) 12:39, 12 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
a carex Gold Fountain ?

mam - fajny.

Może właśnie jeszcze napiszę co mam z traw i z własnych zasobów coś wykorzystam.

Carex Gold Fountain, Carex Evergold, Carex Variegata, Kostrzewa Eliah blue, Carex Bronze Form, Carex Buchannani, Carex Elata Aurea, Stipa, Miskant Apache.
Ogród Mirelli 12:04, 12 sty 2016

Do góry
błękitne to miskant ml
Tu ma być ogród :) 11:53, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.

Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.

Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?

rozplenice z kosodrzewiną też pięknie, jak się nie mylę to Magda70 tak ma na przedpłociu
Tu ma być ogród :) 11:39, 12 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a może miskant adagio ???

Jeśli chodzi o wysokość to jak najbardziej się kwalifikuje, kolor kwiatostanów też ok.
Jakoś się zraziłam, bo widziałam w ubiegłym roku na giełdzie i był bardzo wyrośnięty, dopóki nie kwitnie bardzo podobny do gracka.
Facet, który sprzedawał sam nie widział czy przytrafiła mu się pomyłka, czy jednak ta odmiana tak wychodzi - a prawie już miałam kupować.

Zaproponowałaś wcześniej brunerę - bardzo lubię i mam nawet do wykorzystania w jakimś miejscu, podobnie zreszcztą jak miodunkę, z którą brunera fajnie się komponuje, ale wracamy do wersji minimalistycznej
Tu ma być ogród :) 11:33, 12 sty 2016

Do góry
a może miskant adagio ???
Tu ma być ogród :) 11:29, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Kosodrzewina + dwie trawki + cebulowe

Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.

Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.

Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:55, 12 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Planuję ten mój przedogródek i mam jeszcze do Ciebie pytanie.

Te hortensje to jaką mają wysokość, tak średnio na oko?

Trawy za hortkami to jakie masz?
Zastanawiam się czy Miskant ML pasuje do hortensji czy może lepiej Gracymillius?

średnio na oko... wstawiałam taką fotkę na której stoje za hortensjami w ich niższym miejscu (ta część jest dwa sezony młodsza) a ja mam 168, za mną jest gracilimus, ML mam takie do 'cycków' według miary Gierczusi i według mnie nie będzie ich widać zza vanilek czy limek
Tu ma być ogród :) 09:47, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Myślę o seslerii najbardziej, wysokich miskantów nie biorę pod uwagę za to przyszło mi do głowy, że może na tle słupków jakiś miskant z tych niższych typu Yakushima Dwarf lub Yaku Jima, one dorastają do 70 - 80 cm, z kwiatostanami do 100 -120 cm.

Marzyłoby mi się, żeby grupami te trawki (seslerie) posadzić jak na mojej inspiracji, ale chyba nie bardzo jest to realne - szerokość przedpłocia 70 cm, a kępa seslerii jesiennej może mieć nawet 60 cm.

Myślicie, że można rozplanować te nasadzenia inaczej niż w linii prostej?
Tak na szybko coś malnęłam, żeby łatwiej było sobie to wyobrazić.

Edyta
Fajnie to wygląda
Mam tego miscanta Yaku Jima między różami (na razie jest mały).
A nie planujesz tam nic kwitnącego między trawy?
Tu ma być ogród :) 23:10, 11 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Myslałam o grackach aby były widoczne z jednej i drugiej strony ogrodzenia ale jak szybko o tym napisałam tak szybko sobie przypomniałam, że tam powinno być coś zimozielonego. Czyli chyba pozostają tylko niskie trawy?
Ice Dance nie chcesz bo się rozchodzą tak?
A jakaś sesleria? One chyba trzymają się kępy?

Myślę o seslerii najbardziej, wysokich miskantów nie biorę pod uwagę za to przyszło mi do głowy, że może na tle słupków jakiś miskant z tych niższych typu Yakushima Dwarf lub Yaku Jima, one dorastają do 70 - 80 cm, z kwiatostanami do 100 -120 cm.

Marzyłoby mi się, żeby grupami te trawki (seslerie) posadzić jak na mojej inspiracji, ale chyba nie bardzo jest to realne - szerokość przedpłocia 70 cm, a kępa seslerii jesiennej może mieć nawet 60 cm.

Myślicie, że można rozplanować te nasadzenia inaczej niż w linii prostej?
Tak na szybko coś malnęłam, żeby łatwiej było sobie to wyobrazić.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:26, 11 sty 2016

Do góry
Planuję ten mój przedogródek i mam jeszcze do Ciebie pytanie.

Te hortensje to jaką mają wysokość, tak średnio na oko?

Trawy za hortkami to jakie masz?
Zastanawiam się czy Miskant ML pasuje do hortensji czy może lepiej Gracymillius?

Wymienię książkę Danusi na sadzonki. 19:35, 11 sty 2016

Do góry
Witaj mam trawy
Hakonechloa
Alba striata
Hakonechloa
All Gold
turzyce
kostrzewa sina
miskant morning light

żurawki : prawie wszystkie które sąw moim indeksie ( patrz podpis)

lawenda 2 odmiany
ostróżki
i jeszcze coś by się znalazło
Sadzonki w doniczkach
Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:53, 11 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem jak to się ma do reszty, ale gatunki wybierz sama Białe kulki to na pewno miskant Variegatus

Danuś, cieszę się bardzo, że do mnie zajrzałaś i dzięki wielkie za projekt ale kocham rabaty które mam i póki co nie mogę sobie pozwolić na zmiany. Pasy roślin to jest to co kocham i pewnie za kilka lat jak zrobimy część gospodarczą powrócę do Twojego projektu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies