Piękne wysiewy. Miskant niestety może nie wykiełkowac ja u siebie też na niego czekam. Hameln wychodzi najwcześniej, na Moundry i Rubrum trzeba trochę dłużej poczekać ale ostatecznie się pokażą.
Reniu, czytasz w moich myślach. Coś takiego kombinuję na tej rabacie, choć o wrzosach nie pomyślałam. I chciałabym, aby prawa i lewa strona były spójne. Też myślałam o posadzeniu serbów w jednej linii przed studnią. W plecach może być kilka opcji:
Miskant Variegatus
albo dereń Ivory
a nawet pnące róże rozpięte na pergoli zasłaniające widok na drewutnię.
Myślałam też o żywopłocie: z cisa- szlachetny albo z buka albo nawet z pęcherznicy, ale cięty kilka razy w sezonie, by utrzymać w ryzach.
Aniu, co o tym sądzisz?
Na jutro bym coś naszkicowała.
Powiedz mi tylko;
Ile masz serbów po tej stronie, bo nie mogę się doliczyć.
Ile rododendronów?
Ile kulek po lewej, a ile po prawej stronie?
Czy pod płotem z tej strony też masz serby?
I czy masz gdzieś aktualną fotkę tej rabaty z ujęciem widoku na dom, ale z ulicy?
Mogłabyś mi cyknąć taką?
Cześć,
Proszę napiszcie co sądzicie o takim projekcie mojej rabaty. Projekt wstępny tzw rama rabaty. Nad roślinkami wypełniającymi jeszcze myślę i nie mam pomysłu.
1. Przed cisami miskant gracimilius lub trzcinniki overdam [img
- po lewo dwa stożki (pewnie bukszpan) + dwie żółte kulki (tuje?). Może pociagnąć dalej tymi kulami w strone kulistego świerka?
- po prawo z obu stron istniejącego świerka dwie kulki na pniu (sosny)
- niska obwódka z bukszpanu
W środku nadal mam trochę łysawo Co tam mozna wstawić? Pomocy!
Prz okazji mam pytanie o bukszpany - czy możliwe że żółkną od słońca? Mam kilka zaniedbanych egzemplarzy . Od strony cienistej są ładne zielone od południa żółte.
Pozdrawiam
Ewa
Siedzę i myślę nad nową rabatą. Co sądzicie o takim projekcie?
1 to rozplenica, ta bardziej po lewo już rośnie, drugą dosadzę.
2 to miskant prawdopodobnie Morning Light lub Gracilimus
3 to obwódka z ostnicy
4 to rozchodniki
6 trzmieliny
5 pęcherznica
Pęcherznica już rośnie więc musi tam zostać. \
Po drugiej stronie jest rabata z traw, dlatego chciałbym do niej nawiązać.
Zdaje mi się, że wilgotność w takiej szklanej skrzynce będzie większa niż na parapecie. Powinno to się siewkom podobać. Ładnie powschodziły
Czy jeszcze nie za wcześnie na pomidory?
W rozmnażarce posiałam:
Werbena Patagońska
Ostróżka wielkokwiatowa niebieska
Miskant 1 z nasion zebranych jesienią z mojej trawki
Miskant 2 jak wyżej
Jeżówka różowa
Jeżówka czerwona (HOt..)
Poziomka
Pomidor
tyle na razie.... czekam na dostawę nasionek
a teraz myślę czy temperatura 18 st. nie jest za niska.
Wieczorem wyłączyłam lampę diodową, która nie grzeje (inaczej ugotowałabym roślinki).
Ciekawa jestem czy wschody będą szybsze, czy coś zmieni to, że nasiona zamknięte są
w szklanej skrzynce.
Witam. Mam trawy na wymianę. Przeczytałam na innym wątku,że interesuje cię miskant olbrzymi- mam go, dorasta do 3-4m. Mam też lasecznicę- ona też dorasta do takich wysokości. Poza tym mam też inne trawy: rozplenicę,trawę morning light,turzycę palmową,turzycę buchanani,turzycę morowa,kostrzewę siną. Napisz czy jesteś zainteresowana.
Traw też mam kilka, ale trawy fajne w grupie wiec trudno mieć ich dużo .. :
Carex calotides Calita
Carex dolichostachya 'Gold Fountains'
Carex lurida Aurea (przesadzona chyba padła)
Carex oshimensis 'Everest'
carex Evergold
Carex Everillo
Carex testacea Prairie Fire
Carex secta Tenuiculmis
Hakonechloa Ben Kaze
HAKONECHLOA MACRA All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra Nickolas
miskant Hameln
Miskant chiński DRONNING INGRID
miskant graziella
miskant zebrinus (dwie odmiany dużych)
miskant zebrinus Kleine Zebrine
miskant Melepartus
kompostownik bedzie w przedogrodku, zupełnie nie w tej planowanej części. a plac zabaw planuję od strony zachodniej, na rysunku to jest na samym dole po prawej stronie. widac mała rabate miskant giganteus i własnie za nią jest plac zabaw.
serby planuje tylko ciąć aby sie zageszczały, forma raczej naturalna.
posta moze nie zignorowałam raczej nie zauwazyłam, gapa ;p
wiesz ta altana bedzie miała tylko zagiel i myslałam zeby boki od slońca zasłonic wlasnie różami bo i ładnie i pachnie. jak jej nie obsadzę to na widoku non toper
Ciesze się, że napisałaś Oczywiście się nie obrażam, krytyka mile widziana. Rozmawiałam z Danusią i miała taką samą uwagę ale chyba nie potrafię sobie tak przeskalować, no nic spróbuje jak będę miała chwilkę czasu.
Ostatnio nie pisze na forum... zastanawiam jak pozmieniać rabatę i dzieci nie dają mi chwilki wolnej Na ostatnim projekcie Mikołajek uczył się robić malu malu
I na razie moje plany tak wyglądają: co do rabaty to ta część na której jest żywopłot z bukszpanu, lawenda tak zostanie, jak się rozrosną powinno być ok, do tego czasu posadzę między nimi jakieś jednoroczne kwiatki . A część z miskantami, nie wiem jeszcze jak przerobić... pewnie pozostawię jeden rząd roślin: miskant, różę + jednoroczne, z czasem coś dodam
zajmę się dokładniej rabatą przy ogrodzeniu, i muszę przerobić rabatę przed domem bo muszę tam przesadzić Anabelki. Tak więc wszystko na spokojnie, bo gdzie mi się śpiesz
Ok więc wrzucam jeszcze raz, niestety za dużo roślin będą miały za ciasno... ;(
i z wymiarami
ta część chyba jest ok ale też jeszcze wrzucę
na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Light