Trawy zaczynają pokazywać swoje walory...
Miskant Punktchen pierwsze moje trawy w ogrodzie jeszcze bez pasków ale pjawją się wkrótce
Morning Light
Lato czas hortensji
Fajnie to wyglada ,piekny ten glóg..ja mam wisnie japonska w nasadzeniu ,na wiosne jest cudna a tak caly rok taka sobie ..powiem szczerze ze ja lubie szpalery .Jest efekt i elegancko to wyglada ,w sumie zalezy od ogrodu i gustu.Mysle ze szpaler vanilek tez by fajnie wygladal tylko ze pozno kwitna ,roze jak wybierzesz dobry gatunek to juz wiosna sie zacznie..
Jeśli chodzi o wysokość to jak najbardziej się kwalifikuje, kolor kwiatostanów też ok.
Jakoś się zraziłam, bo widziałam w ubiegłym roku na giełdzie i był bardzo wyrośnięty, dopóki nie kwitnie bardzo podobny do gracka.
Facet, który sprzedawał sam nie widział czy przytrafiła mu się pomyłka, czy jednak ta odmiana tak wychodzi - a prawie już miałam kupować.
Zaproponowałaś wcześniej brunerę - bardzo lubię i mam nawet do wykorzystania w jakimś miejscu, podobnie zreszcztą jak miodunkę, z którą brunera fajnie się komponuje, ale wracamy do wersji minimalistycznej
Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.
Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.
Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?
średnio na oko... wstawiałam taką fotkę na której stoje za hortensjami w ich niższym miejscu (ta część jest dwa sezony młodsza) a ja mam 168, za mną jest gracilimus, ML mam takie do 'cycków' według miary Gierczusi i według mnie nie będzie ich widać zza vanilek czy limek
Myślę o seslerii najbardziej, wysokich miskantów nie biorę pod uwagę za to przyszło mi do głowy, że może na tle słupków jakiś miskant z tych niższych typu Yakushima Dwarf lub Yaku Jima, one dorastają do 70 - 80 cm, z kwiatostanami do 100 -120 cm.
Marzyłoby mi się, żeby grupami te trawki (seslerie) posadzić jak na mojej inspiracji, ale chyba nie bardzo jest to realne - szerokość przedpłocia 70 cm, a kępa seslerii jesiennej może mieć nawet 60 cm.
Myślicie, że można rozplanować te nasadzenia inaczej niż w linii prostej?
Tak na szybko coś malnęłam, żeby łatwiej było sobie to wyobrazić.
Danuś, cieszę się bardzo, że do mnie zajrzałaś i dzięki wielkie za projekt ale kocham rabaty które mam i póki co nie mogę sobie pozwolić na zmiany. Pasy roślin to jest to co kocham i pewnie za kilka lat jak zrobimy część gospodarczą powrócę do Twojego projektu!