I jeszcze jedno pytanie oto spis roślin posadzonych tego roku, które z nich muszą zostać okryte na zimę:
- Hortensja vanille fraise,
- rozplenica hameln,
- rozchodnik,
- Kostrzewa sina,
- Hortensje Limelight,
- Miskant Ml,
- turzyca ' ice dance'
- Turzyca amazon mist,
- Turzyca Buchanana,
- Lawenda,
- Tawuła,
- Miskant gracillimus,
- Jeżówki,
I chyba tyle.
Hm, nie wiem ale marnie to widzę... Raczej bym nie ryzykowała. Lepiej chyba poczekać do wiosny...
Z rozplenicą to Ci nie powiem bo mam ją drugi rok dopiero i w tym jest gigantyczna. Nie wiem czy to jej cecha naturalna czy zasługa humusu i mączki bazaltowej, którą jej dałam wczesną wiosną..
Ale ogród cudowny masz Ilonka. Przepięknie jest ! Widzę, że trzmielinową obwódkę tworzysz i tak się zastanawiam czy teraz jeszcze zdążyłby się ukorzenić jej patyczki ?
I mam jeszcze jedno pytanie czy rozplenica rośnie z wiekiem wzwyż ?
I nie narzekam, bo zdecydowanie jest numerem 1 u mnie wśród róż, pozostałe kapryszą. Jest bardzo wdzięczna ...muszę tylko mały porządek tam zrobić, bo rozplenica się rozpanoszyła
fajnie ta łatwizna wygląda, chyba ta donica nie jest za szeroka, nie? tutaj jest fajnie obsadzona, ale chyba trochę szersza niż Twoja
może byś szałwia, lawenda, ale rozplenica szybko rośnie i pewnie w przyszłym roku będzie juz ciasno
Korą możesz ocieplić na zimę, bo kamykami to szkoda, i tak ich nie bedzie widać
jak rzuciłam okiem na wgłębnik, to też zwróciłam uwagę, że trzeci bok jest inny
ale narazie bym tego nie ruszała, bo wszystko zależy jak będą mebelki ustawione
gdyby stolik prostokątny czy kwadratowy był ustawiony w narożniku z rozplenicami, a rząd kuchenny typu grill i nie wiem co tam jeszcze wzdłuż krwawników, to wszystko miałoby porządek
jeśli centralnie będzie np palenisko, to dążyłabym do jednorodności na 3 bokach
Tak jak pisałam wcześniej w tym sezonie posadziłam 10 rodzai traw,więc zbyt dużego doświadczenia nie mam. Te które posadziłam w zeszłym roku na próbę to Red Baron, Carex Evergold i Rozplenica Hameln. Wszystkie przezimowały bez problemu niczym nie okrywałam
Tak jest dobrze, jak masz.Przytnij krwawnik, dosadź stipę, Łuki pisał, że fajnym sposobem jest trzymanie kilku sadzonek stipy w doniczkach i dosadzanie tam, gdzie na rabatach robi się pusto. Jak wysiejesz w lutym na parapecie - 100 sadzonek własnej produkcji masz za darmo
Rozplenice i rozchodniki późno starują - w sierpniu. Do tego czasu będzie cię denerwować, że brakuje ci roślinek kwitnących.
Ja bym tam dała nieregularne plamy z 3-4 rodzajów niskich roślin zimozielonych. Może carex Evergold, kostrzewa Intense Blue, rozplenica Little Bunny, brązowe carexy, bergenia, starzec popielny, niskie rozchodniki, burgundowe, zielone żurawki, rogownica kutnerowata. Żółta trzmielina będzie fajnie wyglądać w czymś szarym, niebieskiego niwaki wyeksponuje ciemne burgundowe tło. Nie wiem czy widziałaś ogród Four Seasons? Feeria kolorów. Tym bym się inspirowała tworząc tą rabatę.
Przemek, czy na drugim planie to rozplenica? A ta na pierwszym jak się nazywa?
Cudne masz te trawy, u mnie w tym roku posadziłam rozplenice, ale do tej pory nie wypuściły kwiatostanów, tylko rubrum kwitnie, nie wiesz jaka może być przyczyna?
Dlaczego tak mało zdjęć wstawiasz? masz co pokazywać a nie dajesz się nasycić obrazami