Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Nauka projektowania 10:33, 05 mar 2011

Do góry
Witam serdecznie.
Widzę, że projektujecie tu ogrody też bardzo lubię sobie coś powymyślać ale niestety jakoś czasem nie mam weny.

Widzę, że na "temacie" jest jakaś skarpa która ma być w tylu wiejskim dobrze rozumiem?
Jeżeli będę mógł pomóc albo coś dorzucić to można ?

pozdrawiam Michael

PS. jeżeli można zapytać...
czy końcowa faza tego projekt ma być z niezmienioną formą skarpy, czyli mam na myśli, że skarpa ma być o naturalnym wyglądzie jak pokazana na zdjęciu?
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:14, 02 mar 2011

Do góry
jacuswilczek26 napisał(a)
hm bluscz na scianie wejscie w stylu roamtnycznm czyli mur z kamieni i w tym dzwi z metaloplastyki i w ksztalcie gotyckim tez spicaste , moze z boku male okienko malutkie porosniete blusczem i gotyckie spicaste, hm i mysle zebys jak te prostokoty sa zrobil 2 lub 3 i w nich wode ktora delikatnie sie pieni.Jako podloze zwirek jasny w ogrodzie. po srodku ogrodu jak skarpa wybrac delikatnie ziemie w ksztalcie pol kola na 3 lub 4 metry ulozyc z lupkow piaskowca murek (z starej stodoly jak byly duze prostokatne kamienie lub piaskowiec),i w tym wkomponowac lawke z kamienia taka pol lukowata, z murku maja wystawac prety do gury w ksztalcie pol kola i laczone na gorze calosc porosnieta winoroscla lub roza. ja mieszkam przy granicy z niemcami oni maj taki may skrawek kolo muru fajnie zagospodarowany gorlitz , przepraszam ze niedam fotek jak cos meil jacekbuko@wp.pl

Pomysł godny uwagi ale ze względu na warunki muszę go dostosować. Wymyśliłem bramkę ale z niskim drewnianym płotkiem - coś jak w ogrodach królowej Bony na Wawelu. Sama bramka z drewnianym ostrym łukiem a na niej albo bluszcz, albo jeszcze jedna róża Co się tyczy tych prostokątów to są przeznaczone na rabaty wyniesione z warzywami i może jakimiś kwiatami.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:54, 01 mar 2011

Do góry
hm bluscz na scianie wejscie w stylu roamtnycznm czyli mur z kamieni i w tym dzwi z metaloplastyki i w ksztalcie gotyckim tez spicaste , moze z boku male okienko malutkie porosniete blusczem i gotyckie spicaste, hm i mysle zebys jak te prostokoty sa zrobil 2 lub 3 i w nich wode ktora delikatnie sie pieni.Jako podloze zwirek jasny w ogrodzie. po srodku ogrodu jak skarpa wybrac delikatnie ziemie w ksztalcie pol kola na 3 lub 4 metry ulozyc z lupkow piaskowca murek (z starej stodoly jak byly duze prostokatne kamienie lub piaskowiec),i w tym wkomponowac lawke z kamienia taka pol lukowata, z murku maja wystawac prety do gury w ksztalcie pol kola i laczone na gorze calosc porosnieta winoroscla lub roza. ja mieszkam przy granicy z niemcami oni maj taki may skrawek kolo muru fajnie zagospodarowany gorlitz , przepraszam ze niedam fotek jak cos meil jacekbuko@wp.pl
Nauka projektowania 13:53, 22 lut 2011

Do góry
No to super bo ona mi się b.podoba dzięki za inf.
Co do nasadzeń to jednak skarpa w szerszej jej części dostanie jałowca tamariscifolię , a jej węższa część obsadzona będzie irgą . Nasadzenia będą rzadkie ze wzgl. na chęć wyeksponowania ładnych kolorowych kamieni różnych wielkości.
Natomiast na łezkę przewiduję kosodrzewinkę (3), lawendę (4), rozplenicę(1), a skalnika (żółta), rozchodnik (czerwony) (2).

Ewentualnie poprzeplatam gdzie niegdzie jałowiec z kosodrzewiną winter gold

Ale wiesz Gosiu , ta róża również jest obłędna Zapisuję ją do swojego zeszytu. Dzięki
Nauka projektowania 12:00, 22 lut 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Wydaje mi się, że ta skarpa jest dosyc stroma, czy tak ??
Osobiscie unikałabym form strzelistych i takich, które po posadzeniu będą się znacznie odchylały w przeciwna stronę do stoku skarpy, bo może to zaburzac estetykę kompozycji.
Ja bym tę skarpę obsadziła u samej góry dużymi plamami floksa szydlastego(zimozielony),poniżej różą okrywową Fairy Dance przeplecioną choiną kanadyjską (Yedelloh lub Nana).
Na rabatę-łezkę dałabym w zarysie kostrzewę siną a dalej jałowiec płożący Holger poprzetykany jałowcem (pionowym) Gold Cone.
Na styku rabaty i skarpy możnaby dac ze 3 kępy rozplenic.

Skarpa jest stroma. Te rozplenice mnie nurtują . Ogromnie mi się podobają ale nie wiem czy zniosą wiaterki , które tam sobie hulają Cała działka jest ukośnie położona. Jedynie z tyłu ogród jest nieco wypłaszczony.
Dzięki Gosiu za inwencję twórczą muszę sobie obaczyć każdą roślinkę na spokojnie.
Nauka projektowania 10:33, 22 lut 2011

Do góry
Wydaje mi się, że ta skarpa jest dosyc stroma, czy tak ??
Osobiscie unikałabym form strzelistych i takich, które po posadzeniu będą się znacznie odchylały w przeciwna stronę do stoku skarpy, bo może to zaburzac estetykę kompozycji.
Ja bym tę skarpę obsadziła u samej góry dużymi plamami floksa szydlastego(zimozielony),poniżej różą okrywową Fairy Dance przeplecioną choiną kanadyjską (Yedelloh lub Nana).
Na rabatę-łezkę dałabym w zarysie kostrzewę siną a dalej jałowiec płożący Holger poprzetykany jałowcem (pionowym) Gold Cone.
Na styku rabaty i skarpy możnaby dac ze 3 kępy rozplenic.

Nauka projektowania 18:22, 21 lut 2011

Do góry
oj, Sylwuś
zostawiłabym mniej gatunków na górze skarpy, może dwa...już "urozmaiceniem" jest sama płaszczyzna nasadzeń...czyli skarpa...i kamienie...
Małgosia (goniak) np u mnie, radziła by stosować linię falistą. Jak popatrzyłam na tę skarpę, to w pierwszej chwili zobaczyłam rośliny w takim układzie, przeplatające się faliście nasadzenia, mało gatunków...ciężko mi sprecyzować myśli, tak na szybko.... myślę po prostu formami, kształtami, kolejnością planów.... bardziej niż kolorami...
no uspokój się
i taka to niby tajemnica, hi, hi

A widziałaś nowy ogród wokół Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie? nie mam w tej chwili dostępu do swoich zdjęć...nie pokażę...
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 13:10, 15 lut 2011

Do góry
skarpa prezentuje się okazale ; no i to seducho -pięknie wyszło.
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 00:28, 15 lut 2011

Do góry
U mnie też jest skarpa Ludzie 40 lat śmieciami wzmocnili ))
Piękne,słodkie serducha wyszły i pomysł znakomity,jak to całkiem obrośnie bylinkami to nikt nie odkryje tajemnicy istnienia betonu
Warunki pogodowe trudne,ale nie ma co zniechęcać Barbary.Kilka roślinek polecimy z sybirskich stron będą nie do zdarcia))
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 00:15, 15 lut 2011

Do góry
Stroma skarpa fajnie jest zabezpieczona, a i żabcie grzybki i inne stwory znalazły tam schronienie. Fajnie jest
W cieniu - zacieniona 22:35, 07 lut 2011

Do góry
Jeziorko widzę z okna -jak buki nie mają liści,potem jest już zacienienie. Nie zauważyłam zmniejszonej aktywności komarów po 19.Do jeziorka prowadzi bardzo wysoka skarpa zarośnięta bukami,leszczyną,na dole chmielem...
Ogród średniowieczny i nie tylko 17:04, 06 lut 2011

Do góry
Witaj Marku,
Mnie ciekawi ta skarpa(forumowicze wiedza dlaczego)więc ją w szczególności będę śledzićona juz taka była czy została usypana sztucznie?
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:31, 06 lut 2011

Do góry
Witam. jestem tutaj nowy, choć forum śledzę już od dłuższego czasu. Mam okazję zaprojektowania ogrodu od zera i mam pomysł na urządzenie fragmentu w stylu ogrodu średniowiecznego z elementami Hortus conclusus - może to dla niektórych dziwne, ale jestem też historykiem sztuki i nic nie poradzę, że lubię to co stare . Otóż mój ogród średniowieczny nie będzie duży bo przestrzeń na niego przeznaczona to zaledwie wąski prostokąt o wymiarach ok 3 x 20 m od wschodu ograniczony murem wys. ok. 2 m, nachylony lekko ku północy, od zachodu jest skarpa dość stroma ok 3 - 4 m wys. a od południa w odległości ok 10 m jest dwukondygnacyjny budynek. jak więc widać przestrzeń ograniczona z każdej niemal strony - ale tak powinno być w Hortus conclusus.
W jesieni teren wyglądał mniej więcej tak

teraz jest już znacznie lepiej, bo zakończył się remont muru

na skarpie na wiosnę pojawią się irgi i 4 cisy kolumnowe, przy murze zaś zaplanowałem kolekcję powojników, które nazwałem patriotycznymi. Pojawią się tam clematis Fryderyk Chopin, Jan Paweł II, Jerzy Popiełuszko, Kardynał Wyszyński, Monte Cassino i dodatkowo Błękitny Anioł, clematis viticella i flammula. Moje pytanie dotyczy tego jakie podpory zastosować do powojników, i jak je posadzić, czy w wydzielonych kwaterach, czy może przy murze stworzyć rabatkę? Myślałem o podporach bardzo "swojskich" - takie stożki z wilkliny, ale odradzają mi, że nie są trwałe. co wy na to???
Skarpa w ogrodzie 12:59, 05 lut 2011

Do góry
Linie ogrodu będę robic wg sugestii Danusi, czyli tak:
chyba link się nie otwiera-to jest na str. 8 mojego wątku.
http://img696.imageshack.us/f/bogda2.jpg/

No więc tak:

skarpa jest nasłoneczniona non stop(obie części), musze sobie zakupic kompas do określenia kierunków, bo przyznam szczerze, nie wiemOgród jest generalnie cały w słońcu z wyjątkiem frontu domu gdzie słonko jest od rana do ok. 13tej latem.

Zdjęcie kolejne:

brama wjazdowa i to co obok niej:

Obok bramy wjazdowej posadziłam bez czarny(jakaś odmina!?), i obok Iwy i Sliwa ozdobna, przy furtce róża, ale chyba będę musiała ją przesadzić pomiędzy nie chciałam hortensje i hosty bo tu jest cień od 13tej, niedaleko furtki jest srebrny świerk(może posadzić taki sam po drugiej stronie ścieżki, żeby było symetrycznie?). Przy ścieżce po prawej patrząc z góry jest taka rabatka półkolista, ale jej nie będzie bo ją zlikwiduję-zakłuca teraz cała linię-widać ja na 2 przedostatnich fotkach.
Dalej za ścieżką przy tujach już jest w moim wątku, trochę poszerzę faliście i chcę położyć właśnie agro narazie żeby przez wiosne/lato wypaliło chwasty i na jesień będę coś sadzić-jeszcze nie wiem co, ale Danusia podała mi super przykłady więc sobie "pościągam' coś fajnego

Na ostatnim zdjęciu widać drugą ścianę a na środku wyspę podzielona na 3 części-ciągle dumam czy ją zlikwidować czy zostawić(Danusia, juz ma mnie z nią dość)zobacze jeszcze

Nie wiem czy opisałam to sensownie, fotki tez ciemne bo dzisiaj wieje i pada i ogólnie ciemno jest!

Skarpa w ogrodzie 08:25, 05 lut 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Sorki , że się nie odzywałam ale miałam problemy z internetem. Jestem od tego forum uzależniona, to diagnoza mojej rodziny. A ja zgadzam się z nimi Ściągnęłam dzisiaj brygadę od tych klocków no i się udało. Mam nadzieję , że sytuacja się nie powtórzy

Ja nawet jak zbudzę się w nocy to otwieram lapka i zaglądam-to dopiero uzależnienie!!!ale takie uzależnienie to nie uzależnienieniektórzy piją, palą, a my...ogrody uprawiamy lub przerabiamy

To jak, Sylwia, działamy dalej???śniła mi sie dzisiaj ta skarpa jużło matko!obsesja!

Tylko spokój nas uratuje ))))
Skarpa w ogrodzie 21:35, 04 lut 2011

Do góry
SylwiaStanaszek napisał(a)
Sorki , że się nie odzywałam ale miałam problemy z internetem. Jestem od tego forum uzależniona, to diagnoza mojej rodziny. A ja zgadzam się z nimi Ściągnęłam dzisiaj brygadę od tych klocków no i się udało. Mam nadzieję , że sytuacja się nie powtórzy

Ja nawet jak zbudzę się w nocy to otwieram lapka i zaglądam-to dopiero uzależnienie!!!ale takie uzależnienie to nie uzależnienieniektórzy piją, palą, a my...ogrody uprawiamy lub przerabiamy

To jak, Sylwia, działamy dalej???śniła mi sie dzisiaj ta skarpa jużło matko!obsesja!
Skarpa w ogrodzie 22:12, 03 lut 2011

Do góry
Skarpa nie będzie taka stroma, bo rozejdzie się szerzej. Kamienie zabrać, bo potem sadzenie będzie utrudnione.
Skarpa w ogrodzie 19:38, 03 lut 2011

Do góry
tak, skarpa zostaje-musi, bo jak widzisz na zdjęciach inaczej się nie da-działka jest tak położona, ale rabaty wywalam, które jeszcze są obok skarpy. Żeby sie zorientowac w terenie zapraszam do siebie, albo zerknij na plan w moim wątku-im większy ogród tym gorzej sie zorientować!

Sylwia, gdzieś się podziała?
Skarpa w ogrodzie 18:05, 03 lut 2011

Do góry
Tak, tej rabaty nie będzie, ziemię chcę napewno dosypać. I obsadzić wg wzoru Sylwii, może cos uda się jeszcze zaplanować właśnie na tą krótszą część i przy podjeździe?

Chyba na całość(skarpa 20m + 6m) i ogólne ukształtowanie terenu pójdzie sporo ziemi, co?jak myślicie?a co zkamieniami już tam będącymi teraz?usunąć i na to ziemię czy nie usuwać i na to ziemię?
Skarpa w ogrodzie 18:55, 02 lut 2011

Do góry
ta 11-tak do połowy działki, potem skarpa się zmniejsza. Jest to stale nasłonecznione miejsce-musze popytac M jak jest z kierunkami, bo u mnie z tym kiepskochoć nie blondynka ze mnie

fajny projekt podoba mi sięto pomyślmy czym poprzeplatać, bo tak na całości to faktycznie byłoby monotonniechoć ładnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies