Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mała Eleczka 21:15, 19 lut 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Nasiona kupilam w K.... zawsze mozna je tam znalezc. W ubieglym sezonie sadzilam do donic gdzies kolo maja, bo sie zagapilam i nic nie wyroslo. Posieje wiec kilka ziarenek ze stipa i zobaczymy co bedzie.

Powinno być dobrze. Jak Ci się nie uda, to pisz.
W oflisowym ogrodzie 17:16, 19 lut 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No nie na tyle co w zeszłym roku, ale stipę i paprykę na razie posieję, później jeszcze pomidorki

Aniu stipa za tydzień wzejdzie, papryki nie wysiewam, może kupię chociaż dwie sadzonki w tym roku
Rewolucje w ogrodzie 11:38, 19 lut 2017

Do góry

Co tutaj można wsadzić, aby tworzyło całość? Podobają mi się trawy ( mam bronze form, może ona by mogła być w donicy z bukszpanami? tyko co potem? )
Tutaj jest patelnia i jedyne zaciszne miejsce w ogrodzie, więc może rozchodniki, lawenda, szałwia stipa jakaś wrażliwsza rozplenica z czarnymi kotkami? Żółty (lubię na jesień) mam wrażenie, że gryzie się z moim czerwonym dachem, ale może się mylę.
Jak to wszystko zgrać i ustawić. proszę o pomoc.

Danusi berberys ze stipą bardzo mi się podoba.

Żywopłotki cisowe. 22:25, 18 lut 2017

Do góry
Tylko nerwy z wysiewamizaglądam trzy razy dziennie i przepielęgnowałam szałwię, zresztą jak co rok
Wylegają siewki, w jednym pojemniczku.

drugi pojemniczek ma się dobrze. Szałwia lubi ciepełko a u mnie 20 st. Już nie wiem jak postępować kiedy opryskać, staram się tylko bokami ledwo nawodnić.

W maleńkim pojemniczku jest nowa roślinka 'Klip Dagga' zupełnie mi nie znana pomarańczowa wysoka. Dostałam od nowej forumowiczki, wymiennie za wysłane jej nasionka trawki Mayeste.
Najsilniej rośnie dalia kołnierzykowa, pewnie za wcześnie wysiana, znajdę jej miejsce na chłodniejszym parapecie.

Stipa dopiero się wynurza, wszystkie nasionka siane 12 lutego.

Rudbekia cherry i petunia tyci, tyci

Nie zrobiłam zdjęcia 'Purple Mayesty' ładnie powschodziło.
W oflisowym ogrodzie 21:23, 18 lut 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Też tak zaczynałam ze stipą dwa lata temu...
Teraz rośnie w sposób mało kontrolowany w całym ogrodzie i pojawia sie czasem w zupełnie nieoczekiwanych miejscach

W tym roku dla eksperymentu posadziłam nasiona rozplenicy Rubrum. Ciekawe, czy coś z tego będzie. Czytałam, ze może nowa roslinka może nie powtarzać cech swojej matki. Pytanie, czy w ogóle coś z tych nasion urośnie. Poprzednio (z jś innej rozplenicy) mi nic nie wzeszło.

Janko jeśli u mnie stipa się wysieje to tylko pod brzozami tam jedna sztuka miała nasiona.
W tamtym roku za późno ją przesadziłam i nie urosła duża.
Rozplenicę już kiedyś wysiałam miałam z 30 nasion ok 8 sadzonek
Ogród w cieniu brzozy 16:40, 18 lut 2017

Do góry
Agato, jeżeli ta eszeweria przezimowała u Ciebie w ogrodzie...to ja nie wiem!
Albo wiem: możesz eksperymentować z dużym marginesem powodzenia. Też bym tak chciała.
Przejrzałam Twoje trzy lata wątku. Gratuluję siewek laurowiśni i garbu (co z nimi?), trzynastoletni platan podziwiam. Ciekawa jestem jak go tniesz, będę za tym dreptać wiosną. Zazdroszczę znalezienia miejsca na ognisko, to dla mnie ciągle problem. Zazdroszczę rozrośniętych kęp penstemonów. R. Souvenir de la Malmaison, dla mnie to róża szczególnej troski, kilka lat uprawy a efekty takie sobie. Jesteś z niej zadowolona?
Zauważyłam też ciemierniki, pajęcznicę (jaką masz?) i pierwiosnki japońskie.
Frezje i Stipa w donicach? Ciągle coś ciekawego, a i same donice przyciągają uwagę. Przeszły jakąś metamorfozę, bo widziałam różne ich powierzchnie?
Wybacz ten słowotok, ale tak się jakoś skumulowały wrażenia. Trzeba je dawkować sezonowo.
Mam zawilca greckiego który może Cię zainteresować.
Ogród wśród dębów. 16:19, 18 lut 2017

Do góry
Teraz ta rabata frontowa wygląda tak. Są tam tuje Danica, turzyce Evergold i cebulowe- krokusy i czosnki olbrzymie dlatego na razie nie mogę jej zmienić. Wysiana stipa też powędruje na tą rabatę.

Zbliżenie
W oflisowym ogrodzie 16:18, 18 lut 2017

Do góry
To stipa od koleżanki z O którą dzieliła w Wojsławicach
W oflisowym ogrodzie 16:08, 18 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Rano było czarno a o 14 była stipa

Ładnie Siałaś ją już wcześniej? Zupełnie nie wiem, co potem z nią dalej robić, jak tu takie niteczki wychodzą...
W oflisowym ogrodzie 15:58, 18 lut 2017

Do góry
Rano było czarno a o 14 była stipa

Ostnica - Stipa 13:06, 18 lut 2017

Do góry
Moja Stipa siana 12 luty .Dzisiejsza fotka
Ogród Mirelli 23:43, 17 lut 2017

Do góry
Patrzyłaś czy Twoja stipa już rusza?
Żywopłotki cisowe. 22:55, 17 lut 2017

Do góry
Haniu dopingujesz i to jak Moja stipa od niedzieli jeszcze śpi.W zeszłym roku po tygodniu wzeszła wiec ma jeszcze 2dni aby się pokazać.Sałata na próbę wymiana masz rację w dwa dni wzeszła.

Edit
Stipa wykiełkowała, Cleome i Szałwia co mi sadzonki przysłałaś, zabrałam nasionka i posiałam.

Haniu jak wysiewalaś Carexa to nasionka przykywałaś ziemią?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:32, 17 lut 2017

Do góry
sałata za wcześnie to w dwa dni wschodzi
Co? niby ja dopinguję!
Ja tylko kupuję nasionka.
Wczoraj mi się pomajtało że tłusty czw. miałam jechać do auchan po pączki.
okazało się pomyłką, a już nabrałam chęci na oglądanie nasionek i kłączy, to dziś pojechałam, wróciłam z siatką zakupów.
Moja stipa od niedzieli jeszcze nie wschodzi.
Moja bajka 16:43, 17 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Stipa ma w środku zielone, więc żyje liliputek super, a róża, jak mówią inni, odbije
dzieciaczki niech zdrowieją

Irenko mam nadzieję, że wreszcie im przejdzie, bo zdziczeć można w domu. Filip już dużo lepiej, ale Mała kaszle jeszcze brzydko. Mam nadzieję, że ten mały bzik czarny Tower ruszy z kopyta podobnie jak Sutherland Gold .
Moja bajka 13:27, 17 lut 2017

Do góry
Stipa ma w środku zielone, więc żyje liliputek super, a róża, jak mówią inni, odbije
dzieciaczki niech zdrowieją
Ukojenie 11:51, 17 lut 2017

Do góry
Zdjecia z dzisiejszego poranka:

Cynie i gazanie

-----

Pelargonie

-------

Lobelia. W lewym dolnym narozniku pojawila sie plesn - dzis sypne wegiel.

-------

Stipa i cynie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 14:19, 16 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a tak wyglada dzisiaj stipa, siana razem z rozplenica
8 lub 9.02

Sezon rozpoczęłaś słońce świeci, wiosna idzie. To teraz poluj Kasiu na magnolie
Ogród Mirelli 10:38, 16 lut 2017

Do góry
Dziewczyny krokusy faktycznie są dość wysokie. Myślę, że to za sprawą sąsiedztwa stipy.

Karolka zakwitnie forsycja to ruszamy z tarwnikiem

Ania pojedyncze źdźbła widać, że są zielone, więc może jest szansa na przetrwanie i efekt z tulipanami. Chyba bym musiała ją rozwiązać, żeby zaczęła ładnie się układać

Beatka w donicach stipa padła. Na rabatach różnie
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:01, 16 lut 2017

Do góry
Melduje się w pełni zwarta i gotowa do działania choć jestem przerażona tym co niebawem nas czeka. Siew trawy na takiej powierzchni....?!

Rozruch wątkowy? - toż to ja o zawieszeniu wątku raczej myślę. Cały ten sezon zostanie poświęcony na usuwanie strat po dzikach i zaniechaj poczynionych dzięki mojej ubiegłorocznej niedyspozycji, budowanie ogrodzenia - szczegóły są jeszcze sprawą otwartą. Choć ja skłaniam się (przynajmniej od tyłu) do siatki leśnej - mniej widoczna, tania, a swoje zadanie spełni, jak u Anki (mam nadzieję)

Ewo, zawsze szkoda tracić piękne widoki, ale uważam że bez siatki/żywopłotu/granicy też te widoki nie będą satysfakcjonujące, bo co to za przyjemność oglądać poobgryzane przez zwierzynę rośliny? Czekam z utęsknieniem na "Pokot", aby złagodził moje negatywne nastawienie do zwierzyny i jej wybaczyć

Jak już Alinka napisała, jesienią posadziłam w poprzek działki graby (w dwóch płaszczyznach), co by w przyszłości zwarty żywopłot powstał. W kilku miejscach zostawiłam luki na bramki.

Zamówiłam dwie róże - Maritim - trafi przy studnie, Eden Rose do pojemnika.

Po zimie nawet nie jestem pewna jakie drzewa kupię. Ciągle waham się czy zamówić gdzieś na necie to co wybiorę? Czy szukać większych okazów w okolicznych szkółkach, ale wówczas muszę być otwarta i kupić co będzie. W każdym razie myślę o gatunkach rodzimych... graby, buki, klony.

Podsumowując - dalej niewiele wiadomo

Poza tym ruszam z pierwszymi drobnymi wysiewami. Czysto dla przyjemności... jakaś stipa, ciemierniki...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies