Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

amelia_b 09:46, 20 lut 2017

a gdzie ty masz te kiełki? kobieto przecież Ty 3 ulice ode mnie mieszkasz a u mnie lodowisko jeszcze wszędzie
mirkaka 10:06, 20 lut 2017

"Mirko ja go mam - opłacony, przyjedzie jak się ciepło zrobi . Pierwszy raz go widziałam w sprzedaży i u nikogo nie widziałam w ogrodzie (w internecie).
Informacje ze strony sklepu jest taka, że u nas sobie poradzi (pewnie i Ty to samo znalazłaś) ale jak będzie nie wiem. Niedawno zamówiłam 3 Montany, bo są piękne i chcę spróbować ale powiem szczerze, że nie mam pewności czy dadzą u mnie radę, zobaczymy jak u dziewczyn sobie poradziły tej zimy, bo wreszcie trochę zimniej było. Ostatnie zimy były łagodne i Montany ładnie zimowały i kwitły ale pamiętam jak po wcześniejszych zimach czytałam to ludzie pisali, że nie dawały rady .
Mam taki plan żeby przez pierwsze ok.3 lata porządnie okrywać i liczę na to że jak już starsze będą to powinny sobie radzić ale to dopiero się okaże, cena była zachęcająca to zaryzykowałam, minusem jest też to, że to nie są duże sadzonki tylko maluchy w litrowych donicach ale tylko takie były (Marjorie tylko był 2l)."

No widzisz, dobrze że o niego zapytałam To może i ja się zdecyduję
Montanę Meiland , silnie pachnący, kupiłam w zeszłym roku, jeśli dobrze przezimował to mi zakwitnie Posadziłam go pod domem, liczę że tam będzie dobrze zimować.
Małymi sadzonkami nie ma się co martwić, mój Meiland w jedno lato pięknie się rozrósł, może i Broughton Star będzie silnie rósł.
Kupowałaś go w polskim sklepie ?
anna_t 10:27, 20 lut 2017

u mnie dzięki grubej pokrywie śniegu róże przezimowały
agnieszka_m 11:12, 20 lut 2017

Kasia stipe mam w podobnym stanie
I cemiernikowi też liście mrozik złapał
Poczekam jeszcze parę dni jak bedzie cieplej to powycinam chore liście
vita 17:27, 20 lut 2017

Jakie-10 ? Nie sprawdzi się
Stipa dobrze wygląda, a ciemiernikiem nie przejmuj się, liście do wycięcia. Jak widzę to procentowo mniej niż u mnie. Poproszę coś więcej na temat domowej hodowli pietruszki. Jest to coś o czym nie wiem.
katel 23:49, 20 lut 2017

AgataP napisał(a)
Kasia na jakiej diecie jesteś ? Pytam z ciekawości, bo od marca też wchodzę w taki etap

Ciemierniki u mnie też wychodzą spod śniegu, na razie zielone więc może mróz ich tak nie uszkodził za bardzo. Reszta jeszcze tkwi pod białą kołderką, nie będę ruszać bo taka lodowa skorupa jest na wierzchu, najlepiej niech sie stopi sama...

Dieta Dukana, mam niestety dużo do zrzucenia , jak z większością diet trzeba z nią uważać.
Co do ciemierników to miałam nadzieję na mniejsze uszkodzenia bo w dużym stopniu były pod śniegiem no ale cóż.

AsiaK_Z napisał(a)
Kasiu, już wiosna do Ciebie nadchodzi Coś mi mówi, że muszę do ogrodu wskoczyć. Może i u mnie zostawiła jakieś znaki
Ale mówisz, że będzie te -10? to nie brzmi jednak optymistycznie

Ja dzisiaj powojniki podcięłam a co do temp. -10 to już wymienili na -2 - uuuffff!

AnnaCh napisał(a)
stipę mam w takim samym stanie, to co było pod śniegiem jest zielone
Czyli na coś się przydało to białe cholerstwo

Nie sądziłam że któraś przetrwa ale cieszę się bardzo

amelia_b napisał(a)
a gdzie ty masz te kiełki? kobieto przecież Ty 3 ulice ode mnie mieszkasz a u mnie lodowisko jeszcze wszędzie

No wyobrażasz sobie! Trzy kiełki a jaka radość, to w najmniej zaśnieżonym miejscu i od południa, słoneczko poświeciło i wylazły krokusiki botaniczne

agnieszka_m napisał(a)
Kasia stipe mam w podobnym stanie
I cemiernikowi też liście mrozik złapał
Poczekam jeszcze parę dni jak bedzie cieplej to powycinam chore liście

Ciekawe czy jakieś kwiatki będzie miał, nie chciałam rozgrzebywać jeszcze a stipa szczerze mnie zadziwiła

vita napisał(a)
Jakie-10 ? Nie sprawdzi się
Stipa dobrze wygląda, a ciemiernikiem nie przejmuj się, liście do wycięcia. Jak widzę to procentowo mniej niż u mnie. Poproszę coś więcej na temat domowej hodowli pietruszki. Jest to coś o czym nie wiem.

Już na szczęście zmienione na -2 . Ciemiernik w dużym stopniu był pod śniegiem więc jestem trochę zdziwiona że takie uszkodzenia no ale zobaczę jak po wycięciu liści będzie i czy ma pąki kwiatowe.
Pietruszkę gdzieś u dziewczyn podpatrzyłam, jak do zupki obieram to tą końcówkę obcinam, na spodeczek kładę i pilnuję żeby woda była i zaraz się zielone pojawia .
Milka 06:32, 21 lut 2017

katel napisał(a)
No a tu kilka wiosennych kiełków

Na dziś znalazłam dokładnie trzy kiełki, żadnych ruszających pączków i jak sprawdzam pogodę to dobrze bo w poniedziałek za tydzień ma być w nocy -10 - może się nie sprawdzi.
No i domowa hodowla pietruszki

Stlae prognozy nie wypalają, wiosna juz widoczna. Ten patent z pietruszka, cudo i zgapie.
Czy wiosna scinasz do ziemi powojnik Warszawska Nike?
katel 08:54, 21 lut 2017

Tak się zastanawiam gdzie ja ta pietruszkę podpatrzyłam? Może u Hanusi?
Co do Nike to ja tnie się słabo czyli na Ok 150cm, chyba ze to jej pierwszy lub drugi rok to odpowiednio 30 i 50-70cm żeby się rozkrzewiły. Ja swoje wielkokwiatowe wcześnie kw. pow. 3 lat tnę na 150cm grube pędy, cieńsze na 50 a najcieńsze nisko. Wszystkie przemarznięte końcówki usuwamy
Bogdzia 21:10, 21 lut 2017

Anda napisał(a)

No czasem trzeba niestety. Przypomniałam sobie właśnie, że ślimaki lubią mąkę kukurydzianą i można je wtedy łapać na tą mąkę w słoiki. Jeszcze nie sprawdzałam.

I piwo tez , zakopac pojemnik równo z ziemią i wlac piwa , powpadają .
katel 21:45, 21 lut 2017

mirkaka napisał(a)

"Mirko ja go mam - opłacony, przyjedzie jak się ciepło zrobi . Pierwszy raz go widziałam w sprzedaży i u nikogo nie widziałam w ogrodzie (w internecie).
Informacje ze strony sklepu jest taka, że u nas sobie poradzi (pewnie i Ty to samo znalazłaś) ale jak będzie nie wiem. Niedawno zamówiłam 3 Montany, bo są piękne i chcę spróbować ale powiem szczerze, że nie mam pewności czy dadzą u mnie radę, zobaczymy jak u dziewczyn sobie poradziły tej zimy, bo wreszcie trochę zimniej było. Ostatnie zimy były łagodne i Montany ładnie zimowały i kwitły ale pamiętam jak po wcześniejszych zimach czytałam to ludzie pisali, że nie dawały rady .
Mam taki plan żeby przez pierwsze ok.3 lata porządnie okrywać i liczę na to że jak już starsze będą to powinny sobie radzić ale to dopiero się okaże, cena była zachęcająca to zaryzykowałam, minusem jest też to, że to nie są duże sadzonki tylko maluchy w litrowych donicach ale tylko takie były (Marjorie tylko był 2l)."

No widzisz, dobrze że o niego zapytałam To może i ja się zdecyduję
Montanę Meiland , silnie pachnący, kupiłam w zeszłym roku, jeśli dobrze przezimował to mi zakwitnie Posadziłam go pod domem, liczę że tam będzie dobrze zimować.
Małymi sadzonkami nie ma się co martwić, mój Meiland w jedno lato pięknie się rozrósł, może i Broughton Star będzie silnie rósł.
Kupowałaś go w polskim sklepie ?

Nie wiem jak ja to zrobiłam że nie zauważyłam Twojego i Ani wpisu?
Już nadrabiam .
Kupiłam w polskim sklepie, jeszcze tam nie kupowałam. Mirko nie mogę znaleźć clematisa Meiland to górski? Sprawdzałaś już może czy przetrwał zimę?

anna_t napisał(a)
u mnie dzięki grubej pokrywie śniegu róże przezimowały

Dobrze że śnieg zrobił okrycia

Bogdzia napisał(a)

I piwo tez , zakopac pojemnik równo z ziemią i wlac piwa , powpadają .

To już wiem czemu u mnie z piwem się nie sprawdziło bo ja postawiłam pojemniki na ziemi zamiast wkopać .