Witam moje róże pnące powypuszczały takie wielkie baty i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić uciąć czy zostawić.
Nie wiem też co zrobić żeby na dole nie były takie łyse
Wow, Natka dzięki.
Tak się zastanawiam- widok z okna dolnego, to za chwilę tuje zasłonią. Nie trzeba liczyć tego górnego?
No i drzewka nie byłyby posadzone przy płocie, bo juz sa tuje, tylko tak ze 2-3 metry od płotu.
No, to teraz kazdy widzi dlaczego matematyka jest potrzebna na maturze i dlaczego trzeba umiec liczyc
Tak, potrzebujesz oszacowac zadowalającą Cię wysokość drzewa przy konkretnym miejscu posadzenia go w ziemie. Tak naprawde w tym momencie to co jest wazne to wysokośc szczepienia.
Co do wzoru - tangensy tutaj pasują, jakies prawo Talesa od biedy A tak powaznie - wymiary potrzebne - swoje znasz, to co u sąsiada trzeba oszacować - odległości od ogrodzenia mozna proporcjonalnie oszacowac na jakims rzucie z ogólnodostepnych map (geoportal czy nawet google - oby tylko domy byly juz widoczne). Mając odleglości wysokosc okna u siąsada tez da sie okreslic dosyc precyzyjnie - z tego samego prawa Talesa tudzież tangensa
Ale tak na czuja napisze Ci, że jakkolwiek wsadzisz w ziemie te drzewa, to powinny być szczepione na wysokości około 2 m (raczej nie niżej) - w przypadku Nigry (chyba że zamierzasz puścic wyżej żywopłot to przyjmij miejsce szczepienia na docelowej wysokości żywoplotu). Tnąc je regularnie w pierwszych 3 latach dostaniesz odpowiednio wysoką i szeroką ścianę z ich koron. Nie ma mozliwosci zeby 3 nigry nei zaslonily Ci tych okien. Jesli pójdziesz w inne drzewa to najbezpieczniej po prostu przyjac wysokosc szczepienia tam gdzie konczy sie doecelowa wysokosc zywoplotu, lub ciutke nizej.
Toszka, pasuje według Ciebie?
Wracam do swoich obowiązków ale z niecierpliwoscią czekam na rozwój wydarzeń
Dzień dobry,
w sierpniu założyłam trawnik z siewu. Niby wszystko jak się należy, ziemia z pewnego źródła, próchniczna, 8cm na siatce przeciw kretom. Trawnik automatycznie nawadniany, na początku piękny, pod koniec września stał się taki, jak na zdjęciu. Czy to grzyb? Pomóżcie..
Toś się, Basiu, w wiewiórkę się zabawiłaś! A ja dziś lajtowo w domku. Wiatr i desszcz na przemian ze słońcem, ale z przewagą wiatru i deszczu.
Nie ryzykuję dziś ogrodowo.
Zacznę od tego co zrozumiałam.
Faktycznie taras nierównoległy do płotu
Kompozycja różnych drzew, w różnym ustawieniu dla mnie ok.
A teraz to wyliczenie- od górnych okien trzeba liczyć? No, to tak te 7 metrów by tam było, ale dokładnie to ja nie wiem, odległość widac na planie od 12 do 15 metrów od płotu do tarasu. Od domu sąsiada do płotu to nie mam pojęcia ile jest. I trzeba policzyć wysokość drzewa, tak?
Jejku jakie piękności... Trzeba mieć chyba nieziemską cierpliwość do takich rzeczy. Już teraz wygląda ślicznie, koniecznie pochwal się jak skończysz.
A jak tam kontuzja? Lepiej się czujesz?
Reniu piękne i dorodne graby byłam tez wcześniej i widziałam okolice wgłębnika po liftingu tez się świetnie prezentuje teraz, jednak czasami potrzeba niewielkiej zmiany i jest efekt zadowalający pozdrawiam
Pogoda taka, że nawet wychodzić się nie chce, ale zaświtało mi, że może jednak coś by można zrobić...
Pierwsze nawożenie trawnika nawozem jesiennym - przy okazji mam pytanie, czy takim nawozem sypie się co kilka tygodni jak w przypadku nawozów stosowanych w sezonie?
Postanowiłam użyć siewnik ręczny, który eM kiedyś zakupił i stwierdzam, że totalna porażka, po kilku obrotach korbką mechanizm się blokował, więc przerzuciłam się na sianie ręczne, jak ziarno kurom