Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pogubiłam się po drodze... 21:54, 19 gru 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
I u mnie już stoi musimy ja jednak pilnować. Papierowe bombki znikają w sekundzie, co co udało się uratować przewieszone w bezpieczną strefę tzn na górę liczyliśmy się z tym, pierników na choince nie będzie ze względu na bezpieczeństwo tego małego stworzenia

Bardzo oryginalna. Ja bym się nie odważyła w taki papierowy styl uderzyć bo bardzo łatwo tu spartolić sprawę ale Tobie się udało. Wygląda super. Bardzo super. Gratuluję.
Na zielonej... trawce :) 21:42, 19 gru 2016

Do góry
Kilka migawek ze świątecznych dekoracji

Pan Maluśkiewicz 21:32, 19 gru 2016

Do góry
Jula 9
Pan Maluśkiewicz 21:31, 19 gru 2016

Do góry
Wiki 5 lat
Pszczelarnia 21:11, 19 gru 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co rośnie przed czosnkami?

Twoja czwarta niedziela adwentu przypomniała mi o tym radosnym czasie oczekiwania na każdą wychodzącą roślinę wiosną, o zaglądaniu po kilka razy do szklarenki czy czasami coś nie kiełkuje. O moich ukochanych irysach bródkowych... Ach, to tak długo i tak niedaleko jednocześnie
Moja bajka 20:58, 19 gru 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

a grudnik tu

Rany a gdzie Ty tak dobrałaś doniczki do ptaszka? Ślicznie!

Kasia doniczki kiedyś były brązowe, ale ptaszek od Ciebie mnie zainspirował i je przemalowałam i zrobiłam decoupage .
Co by tu posadzic.....? 20:47, 19 gru 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Jacek ma dużą działkę, z pięknymi widokami dookoła i moim zdaniem pasuje tu styl bardziej swobodny, który pozwoli tej działce bardziej wtopić się w otoczenie. Parę miesięcy temu narysowałam Jackowi taką propozycję i w tym kierunku dalej bym szła:

O tym, ile drzew i jakie tam posadzić, możemy dyskutować... potrzebna jest kompozycja wysokich drzew i krzewów. Na ich tle można dać np.: mieszankę róż i wysokich traw.
Ta rabata będzie oglądana z tarasu, który jest stosunkowo daleko i berberysy bagatelle czy lawenda, o których wspomina Jacek będą zupełnie niewidoczne (tzn: jak najbardziej można je posadzić ale jako uzupełnienie kompozycji a nie jej główny element).

A z prawej strony też oczywiście drzewa, tylko się zastanawiam nad tymi brzozami - ile ich tam dać, żeby był oczekiwany efekt, a jednocześnie żeby pod nimi dało radę coś urosnąć

Bardzo mi się podoba taki układ a o tym co posadzić rzeczywiście można dyskutować w nieskończoność.
Poza świerkiem posadziłabym jakiś jałowiec o złotych igłach do kompletu i jako ukłon w stronę zimy. Lilaki, oczary, wierzba purpurowa, derenie o barwnych pędach... Jest w czym przebierać. Można też pomyśleć o jabłonce, czy wiśni ozdobnej.
Nie zgodzę się co do sadzenia bylin typu lawenda, że nie będą widoczne. Mam 25 mb od okien domu lawęndę przed różami i widać ją nawet jak nie kwitnie.
A bylinkami trzeba podsadzić, żeby kolorowo, kwitnąco było Można liliowce, bo one od wczesnej wiosny zielone i nie szpecą rabaty nawet jak już przekwitną. Trawy ozdobne oczywiście i to najlepiej te zimozielone.
Ze względu na widoki za płotem optowałabym za nasadzeniami bardziej naturalistycznymi. Więc może warto pomyśleć o różach naturalnych. Chodun ma spory ich wybór http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-naturalne-dzikie-i-ich-mieszance

Jeśli chodzi o brzozy na prawej rabacie, można posadzić doorenbosy szczególnie te nisko potrójnie rozgałęzione. Będą niewysokie, eleganckie i sporo pod nimi urośnie. Szczególnie pięknie wyglądałyby z tymi brzozami turzyce lub liriope w łanowym nasadzeniu. Można dołożyć żywopłotowo jako zaplecze brzóz derenie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:42, 19 gru 2016

Do góry
Halinko - patrz jak Laurka od Ciebie zasuwa! Jest wspaniała! Ciac nie będę
A jak Ty ją rozmnażasz?
Moja bajka 20:35, 19 gru 2016

Do góry

a grudnik tu

Rany a gdzie Ty tak dobrałaś doniczki do ptaszka? Ślicznie!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:30, 19 gru 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A to moje ogrody domowe, wrzucam dla eMusia Kasi z Krakowa

Zobaczył, gwizdnął z zachwytu i kazał pochwalić , dodał że gdyby miał pyszczaki to założył by podobne
Anna i Ogród 19:41, 19 gru 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
No dobra. Skończyłam.

Anka cudna!! jednak nie ma to jak łańcuchy, jest czar chyba najładniejsza na forum jak na tą chwilę wedlug mnie
Co by tu posadzic.....? 19:31, 19 gru 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha, nie sądziłam, że przed świętami, kiedy wszyscy zajęci gotowaniem i sprzątaniem, trafi się jeszcze taka ciekawa dyskusja

Aniu, wybacz, ale właśnie chciałam zaproponować Jackowi coś innego, niż "nigry w rządku, niżej hortensje z miskantami i pas żurawek".

Jacek ma dużą działkę, z pięknymi widokami dookoła i moim zdaniem pasuje tu styl bardziej swobodny, który pozwoli tej działce bardziej wtopić się w otoczenie. Parę miesięcy temu narysowałam Jackowi taką propozycję i w tym kierunku dalej bym szła:

Asiu, to jest REWELACYJNE!
Ogród świetnie się wpisuje w krajobraz. I podoba mi się tok myslenia, żeby sadzic wbrew sztampie.
Nasadzenia pod brzózkami zawsze bedą wymagały nawadniania. Inaczej to nie pojedzie.
Jacku, tam spokojnie mozna sadzić niewielkie klony- takie do 5- 8 m (klon ginnala, klon strzępiastokory, klon ussuryjski, klon grossera, klon ściętolistny- pięknie sie przebarwiają jesienia i maja naturalny pokrój). Sprawdzą się jarzębiny, czyli jarząby, perukowiec, kaliny japońskie i koralowe, bzy palibin.
Droga do spełnienia 19:23, 19 gru 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Polinkowe betony w roli głównej

W roli głównej fikus benjamin, jak mnie wzrok nie myli
Ale betonowe aniołki też urocze

Buziaki!!
Ogród wśród pól i wiatrów 19:19, 19 gru 2016

Do góry
anbu napisał(a)
O jak pięknie
Joluś Ty chyba na szczycie góry masz domek, nie ma to jak sobie na mgły z góry popatrzeć

Ania, dziękuję! Rzeczywiście mamy domek na górce. Mgły super wyglądają rano. Jak jest dobra przejrzystość powietrza widać też Tatry, a wieczorem cały Nowy Sącz oświetlony jak na dłoni. Lubię to miejsce i fajnie mi się tu mieszka Choć ostatnio ciągle albo zamglone, albo ciemno

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:18, 19 gru 2016

Do góry
Nie mam śniegu, i nie będzie chyba? Zdjęcie Mikołajka zielonego ze stycznia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:14, 19 gru 2016

Do góry

i w drugim pokoju

Ogród to moja bajka 19:06, 19 gru 2016

Do góry
Chatka z piernika moja pierwsza ale nie ostatnia. Wyszła nieźle, chociaż myślałam że nic z tego nie będzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 19 gru 2016

Do góry
A to moje ogrody domowe, wrzucam dla eMusia Kasi z Krakowa

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 19 gru 2016

Do góry
Taką choinkę kupiłam do biura
wyplatana z wikliny i z żarnowca

uwiodła mnie prostotą wykonania
Ogród wśród pól i wiatrów 18:57, 19 gru 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola, cudne masz widoczki Wiem, że się powtarzam, ale cóż zrobić jak mnie oczarowały i zachwycają wciąż. Więc pewnie nie raz będę wzdychać do nich Ścieżki w warzywniku idealne i do tego z kancikami (tak przynajmniej wyglądają na zdjęciu)a to że szerokość różna to detal . Dla mnie majstersztyk! Ogród posypany "cukrem pudrem" bardzo urokliwy Pozdrawiam cieplutko

Małgosia dziękuję!! Miłe słówka zawsze cieszą A w kancikach eM. się wyspecjalizował i faktycznie dociął te ścieżki w warzywniku. A ogród u mnie obecnie obsypany sporą warstwą śniegu. Jakiś inny klimat tu panujeIdę zobaczyć co działasz, bo straszne tyły na O. mi się porobiły

Pozdrawiam przedświątecznie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies