Bardzo oryginalna. Ja bym się nie odważyła w taki papierowy styl uderzyć bo bardzo łatwo tu spartolić sprawę ale Tobie się udało. Wygląda super. Bardzo super. Gratuluję.
Twoja czwarta niedziela adwentu przypomniała mi o tym radosnym czasie oczekiwania na każdą wychodzącą roślinę wiosną, o zaglądaniu po kilka razy do szklarenki czy czasami coś nie kiełkuje. O moich ukochanych irysach bródkowych... Ach, to tak długo i tak niedaleko jednocześnie
Bardzo mi się podoba taki układ a o tym co posadzić rzeczywiście można dyskutować w nieskończoność.
Poza świerkiem posadziłabym jakiś jałowiec o złotych igłach do kompletu i jako ukłon w stronę zimy. Lilaki, oczary, wierzba purpurowa, derenie o barwnych pędach... Jest w czym przebierać. Można też pomyśleć o jabłonce, czy wiśni ozdobnej.
Nie zgodzę się co do sadzenia bylin typu lawenda, że nie będą widoczne. Mam 25 mb od okien domu lawęndę przed różami i widać ją nawet jak nie kwitnie.
A bylinkami trzeba podsadzić, żeby kolorowo, kwitnąco było Można liliowce, bo one od wczesnej wiosny zielone i nie szpecą rabaty nawet jak już przekwitną. Trawy ozdobne oczywiście i to najlepiej te zimozielone.
Ze względu na widoki za płotem optowałabym za nasadzeniami bardziej naturalistycznymi. Więc może warto pomyśleć o różach naturalnych. Chodun ma spory ich wybór http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-naturalne-dzikie-i-ich-mieszance
Jeśli chodzi o brzozy na prawej rabacie, można posadzić doorenbosy szczególnie te nisko potrójnie rozgałęzione. Będą niewysokie, eleganckie i sporo pod nimi urośnie. Szczególnie pięknie wyglądałyby z tymi brzozami turzyce lub liriope w łanowym nasadzeniu. Można dołożyć żywopłotowo jako zaplecze brzóz derenie.
Asiu, to jest REWELACYJNE!
Ogród świetnie się wpisuje w krajobraz. I podoba mi się tok myslenia, żeby sadzic wbrew sztampie.
Nasadzenia pod brzózkami zawsze bedą wymagały nawadniania. Inaczej to nie pojedzie.
Jacku, tam spokojnie mozna sadzić niewielkie klony- takie do 5- 8 m (klon ginnala, klon strzępiastokory, klon ussuryjski, klon grossera, klon ściętolistny- pięknie sie przebarwiają jesienia i maja naturalny pokrój). Sprawdzą się jarzębiny, czyli jarząby, perukowiec, kaliny japońskie i koralowe, bzy palibin.
Ania, dziękuję! Rzeczywiście mamy domek na górce. Mgły super wyglądają rano. Jak jest dobra przejrzystość powietrza widać też Tatry, a wieczorem cały Nowy Sącz oświetlony jak na dłoni. Lubię to miejsce i fajnie mi się tu mieszka Choć ostatnio ciągle albo zamglone, albo ciemno
Małgosia dziękuję!! Miłe słówka zawsze cieszą A w kancikach eM. się wyspecjalizował i faktycznie dociął te ścieżki w warzywniku. A ogród u mnie obecnie obsypany sporą warstwą śniegu. Jakiś inny klimat tu panujeIdę zobaczyć co działasz, bo straszne tyły na O. mi się porobiły