Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

AgataP 09:12, 02 lut 2017

Maki świetne, ja mam maki wschodnie - najpierw masa liści, potem kwiat i od razu znikają i tylko makówki widać
anabuko1 17:18, 02 lut 2017

waw !!jaki piękny makowy widoczek.Dużo ich masz. Pięknie wyglądają w większej ilości; )
AnnaCh 20:13, 02 lut 2017

Maki cudne
Dostałam od koleżanki jesienią nasionka. Iwonko jak je wysiać? Wprost do gruntu?
Iwk4 22:12, 02 lut 2017

Maki siejemy do gruntu wiosną. Można już w kwietniu. Te, co wysiały się na rabacie, zimują w ziemi i wiosną same kiełkują. Nadmiar można po prostu wyrwać, albo przesadzić młode siewki.

AnnaCh 22:17, 02 lut 2017

Dziękuję bardzo
Iwk4 23:49, 02 lut 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka pomysł posadzenia maków z liliowcami i firletką bardzo mi się podoba. Te liliowce babcine mam, a firletkę też mam, ale w innym kolorze niż Twoja. Rozumię, że liliowce i firletka zakwitną w tym samym czasie co maki?

U mnie tak było
To połączenie będę testować dopiero. W wazonie fajnie wyglądały razem. Zobaczę, czy na rabacie będzie podobnie
Iwk4 00:04, 03 lut 2017

Nett napisał(a)

Zastanawiam się nad zakupem wysyłkowo a że chciałabym dośc sporą już roślinkę, to obawiam się, że przyślą kiepski egzemplarz i będzie szkoda. Może uda mi się znaleźć kogoś kto się do nich wybiera po magnolie i wybrałby dla mnie ładny egzemplarz, a oni by już tylko przesłali.

Może znajdziesz Anetko pobliską szkółkę, która od nich sprowadza magnolie?
Nie wyobrażam sobie przesyłki takiej magnolii:
Spectrum:

Niestety, zmarzła zeszłej wiosny. Najpierw zmarzły gałązki. Potem z pnia wypuściła dwa listki i niestety nie poradziła sobie...
Iwk4 00:06, 03 lut 2017

Ewa777 napisał(a)
Ależ u nas mroźnie, prawda?
Widoki za to śliczne, bo rano była mgła, a teraz jest szadź na roślinkach

Ewuniu, miałaś szczęście widzieć takie widoki. Rano, jak szłam do pracy, było pochmurno, a jak wracałam - robiło się ciemno. Opowiadała koleżanka, ze jak ok. 10.00 jechała przez lasy, to takie cudne widoki w słońcu miała
Iwk4 00:14, 03 lut 2017

mira napisał(a)

piękna ta grządka makowa - napisz proszę co po przekwitnięciu czytałam zostają puste miejsca jak sobie radzisz

Mirko, musi być pierwszy plan. Maki po przekwitnięciu zawiązują nasionka, można część makówek zostawić, resztę się wyrywa, bo są jednoroczne. Wtedy znaczenie ma kolejna roślinka, co zasłoni pustkę. Dlatego chcę posadzić z liliowcami, które za trawkę będą robić po przekwitnięciu. Do tego firletka. I być może stipa z przodu, albo inna zwiewna trawka, ale to już w trakcie komponowania wyjdzie
Taką ilość miałam pierwszy rok, na dodatek likwidowałam rabatę, bo miałam inne plany...
Zana 15:39, 03 lut 2017

Iwonka, mam pytanie: kiedyś w Twoim o ile dobrze pamiętam wątku pokazywałaś zdjęcie żeliwnego, wbijanego w podłoże ogranicznika na wąż ogrodowy. Czy byłabyś w stanie wyszukać to zdjęcie, bo ja grzebię i grzebię i wielkie "nic" mi się udaje tylko