Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:26, 03 sty 2014

Do góry
Zakryłam świerkami i tujami strzyżonymi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:19, 03 sty 2014

Do góry
Stare wspomnienia, ale sporo nowych forumowiczów, Myślę nad nowymi wspomnieniami, ale chwilkę czasu potrzebuję, bo wertowanie albumów to mozolna praca
Jeżówka - Echinacea 22:18, 03 sty 2014

Do góry
Nie wiem, to zależy jak będą wyglądały, ale dzielić raczej nie, raczej nowe. Albo pooddzielać najmłodsze kępy, a stare wyrzucić. U mnie jeżówki się wysiewają i mam nowe co roku.
Świerk serbski - Picea omorika 22:14, 03 sty 2014

Do góry
Może to daglezja zielona? Pokaż zbliżenia igieł. Po samym pokroju trudno odgadnąć
Picea pungens tez nie musi być wcale srebrny. Siewki mają różne odcienie, ale taki "zieloniasty" to też nie będzie.
Spotkanie Gardenia - styczeń 2014 22:10, 03 sty 2014

Do góry
Trudno teraz już planować, bo praca najważniejsza, ale ciekawa jestem wystawy czy lepiej czy gorzej będzie
Szmaragdowy Zakątek 22:10, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nikita, nie gadaj tyle tylko wklejaj zdjęcia No i swoje jakieś wklej, bo pusta ramka

Zaraz Danusiu, muszę poszukać jakieś moje zdjęcie, bo u mnie to tylko iglaki, rododendrony, hosty i tym podobna zielenina...
Ogród z łezką 21:52, 03 sty 2014

Do góry
Może tulipanowiec, ale on zielony jest.

Możesz też wsadzić drzewo przed rabatą w trawniku jako soliter w wysepce, tylko przymierz je latając z nim i patrząc z tarasu, co będzie zasłaniało.
Ogród z łezką 21:48, 03 sty 2014

Do góry

Szczękę zbieram...Danusiu...dziękuję Wrzosów mam 50 posadzonych jako obwódkę tej całej fali. Chyba w 4-ch odmianach, starczy Dokupię tylko wrzośców ile się zmieści Muszę poczekać do czasu wykopania cebulowych, przed wrzosami mam posadzone.
'Variegatus' ? Będą tam pięknie wyglądały na tle ciemnej zieleni tujek!!! Dziękuję
Ale najbardziej dziękuję za pomysł posadzenia drzewa, żeby zasłonić sąsiedni dom...to strzał w 10! Widzą nas z balkonu jak siedzimy na tarasie, to super rada!!! Tylko nie wiem, czy tam Nigrę też posadzić. Mam jedną posadzoną w rogu, dalej na prawo od tej rabaty na zdjęciu (to oczywiście też Twoja podpowiedź Danusiu). Jest wysoko szczepiona (jakieś 2,5 - 3 m), jechaliśmy po nią do producenta w Czańcu. Czy tu też Nigrę?

Dziękuję

Odnośnie tej porady

Skoro masz NIgrę to może coś innego, tylko korona powinna być wysoko, bordo tutaj pasuje. Buk ma niezbyt pasujący tutaj kształt korony, bo zbyt rzadki. Tak myślę, trudno dobrać buka. Może przesadż tamtą Nigrę, będzia ładna do hortensji a tam posadź co innego. Jak myślisz?

A gdzie ona rośnie?
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 21:44, 03 sty 2014

Do góry
iwona0765 napisał(a)

Nie wiem czy kogoś to za interesuje , ale powracając do tematu pękniętej figurki betonowej ( może komuś się przyda taka podpowiedz) to mój mąż - złota rączka - skleił ją szpachlą samochodową , wyszlifował i śladu nie ma , cieszyłam się bardzo i wiedziałam , że mężuś podoła zadaniu , jest niezastąpiony pod tym względem - pod innymi wieloma względami też hi hi hi .
Krótkie przywitanie i moje pierwsze kroki w Ogrodowisku. 21:43, 03 sty 2014

Do góry
Cenna rada, myślę, gdzie ją umieścić?
Szmaragdowy Zakątek 21:41, 03 sty 2014

Do góry
Nikita, nie gadaj tyle tylko wklejaj zdjęcia No i swoje jakieś wklej, bo pusta ramka
Szmaragdowy Zakątek 21:38, 03 sty 2014

Do góry
Tuja Golden Tuffet Też je lubię, są w zimozielonym

Wiltonii tak urósł ? Jako, że prowadzony na kiju? Nie wyrzucaj skoro z Końskowoli, ja też mam do tej miejscowości sentyment Co najwyżej wyprostuj To okaz wspaniały, a myślałam, że jakiś wygryziony inny jałowiec A tu taki rarytasik.
Szmaragdowy Zakątek 20:59, 03 sty 2014

Do góry
Witaj, rozbawiła mnie Twoja historia, ale obawiam się o pytona, nie kładź się koło niej, jest ogromna. Bojam siem

A mam dla Ciebie rozwiązanie na rabatkę

1 - tutaj bym zmieniła kolumnowego iglaka, ten nie wygląda dobrze, albo pociachała wiosną, żeby równiejszy był

2. Miscanthus 'Variegatus' 1 szt (biało-zielony miskant - śliczna trawa)
3. Te tuję przycinaj w kulę
4. Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens' 7 szt (mówiąc nieprawidłowo, ale bardziej zrozumiale - zimozielona "czarna trawa" bo trawą nie jest)
5. Carex 'Evergold' - 9 szt (zimozielona turzyca prawie biała barwa)
6. Erica carnea 'Golden Starlet' - 15 szt (zimozielony wrzosiec o żółtej barwie przez cały rok, wiosną białe kwiaty)
7. Berberis 'Admiration' - 7 szt (bordowe listki, śliczny i niewysoki)
Ogród z łezką 18:50, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pogrupuj wrzosy, dodaj wrzośce - będzie inna pora kwitnienia zmień te nasadzenia co masz na przemian po jednym. Posadź je grupami np. po 15 sztuk albo mniej. jak się zmieści.

Dodaj drzewo np. śliwę wiśniową 'Nigra; na wysokim pniu, zasłoni trochę ten dom sąsiedzki. Wyprostuj magnolię, po prawej dodaj miskanty 'Variegatus'.

Szczękę zbieram...Danusiu...dziękuję Wrzosów mam 50 posadzonych jako obwódkę tej całej fali. Chyba w 4-ch odmianach, starczy Dokupię tylko wrzośców ile się zmieści Muszę poczekać do czasu wykopania cebulowych, przed wrzosami mam posadzone.
'Variegatus' ? Będą tam pięknie wyglądały na tle ciemnej zieleni tujek!!! Dziękuję
Ale najbardziej dziękuję za pomysł posadzenia drzewa, żeby zasłonić sąsiedni dom...to strzał w 10! Widzą nas z balkonu jak siedzimy na tarasie, to super rada!!! Tylko nie wiem, czy tam Nigrę też posadzić. Mam jedną posadzoną w rogu, dalej na prawo od tej rabaty na zdjęciu (to oczywiście też Twoja podpowiedź Danusiu). Jest wysoko szczepiona (jakieś 2,5 - 3 m), jechaliśmy po nią do producenta w Czańcu. Czy tu też Nigrę?

Dziękuję

Ogród z łezką 18:37, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też bym ją przywiązała pionowo, albo jeszcze lepiej - delikatnie "przydepnęła", nakierunkowała, wtedy kołek nie będzie potrzebny. Magnolia ma wrażliwe korzenie, więc z tym ostrożnie.

Magnolia nie jest drzewem, które lubi cięcie, ale w wyjątkowych przypadkach można. Teraz nic nie rób. Ja bym obcięła tę gałąź wczesną wiosną, zanim ruszą soki w drzewie, standardowo, jak przy cięciu liściastych i zasmarowała ranę funabenem albo dendromalem.

Danusiu Bardzo się cieszę, że odpowiedziałaś z radą
Dobrze, obetnę koło lutego, marca. Muszę kupić te specyfiki do zasmarowania po cięciu, już sobie nazwy zapisałam.
Spróbuję ją ukierunkować bez kołka, nie wiem tylko czy się da...to już dość spory krzaczek, jakieś 180 cm ma.
Tak, pamiętam, że pisałaś o płytkich i wrażliwych korzeniach magnolii. W razie czego...postaramy się jak najdelikatniej.

Jeżówka - Echinacea 13:40, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeżówki to byliny, więc kilka, kilkanaście lat będą zdobić.

A po tym czasie trzeba je odmłodzić poprzez podzielenie, czy posadzić nowe?
Zdjęcia Roku 2013 13:01, 03 sty 2014

Do góry
Dobre
Zdjęcia Roku 2013 12:45, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Paweł ty draniu! a mówiłeś że kochasz tylko mnie. Już ja ci w domu pokażę...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:27, 03 sty 2014

Do góry
Ku pokrzepieniu serc wszystkim zaczynającym z nami przebudowę i upiększanie ogrodu, tym co nie widzieli jak w naszym ogrodzie było, dedykuję nasze początki w bukszpanowym. Styczeń jest, nowe plany i marzenia Niech się spełnią.

Ogród jest całkiem inny niż był

To od tego miejsca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:19, 03 sty 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Świetne zdjęcia do artykułu Danusiu fajnie pokazują przygotowanie sadzonek

Macham

Dziękuję, to Michałek, a nawet niektóre zdjęcia swojej ręki sama zrobiłam Zaplanowaliśmy tę sesję z naszym adminem przed świętami Specjalnie dla Was przecież
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies