Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 10:33, 04 sty 2014

aga_szsz napisał(a)
ufff odnalazłam wreszcie bukszpanowy I część
Danusiu, dlaczego nie ma go w podpisie???

Pomyślałam, że niepotrzebny, skoro link do niego umieściłam na pierwszej stronie II części. Mam zamieścić?

Już zamieściłam, skróciłam tytuł

Instagram Ogrodowiska
Kindzia 12:01, 04 sty 2014

Wiem, marudzę i głowę Ci zawracam...ale ostatni raz...proszę...nie wiem co z tą Nigrą...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3234-ogrod-z-lezka?page=401#post_9

DZIĘKUJĘ
aga_szsz 13:57, 04 sty 2014

Gardenarium napisał(a)

Pomyślałam, że niepotrzebny, skoro link do niego umieściłam na pierwszej stronie II części. Mam zamieścić?

Już zamieściłam, skróciłam tytuł

Dzięki!

Zawsze to łatwiej znaleźć ..

Wczoraj tak się naoglądałam metamorfoz w bukszpanowym, że całą noc mi się dziś śniły, nie tylko te ze zdjęć!
to już chyba jakiś obłęd!
Tylko dlaczego w moim ogrodzie nic mi się nie przyśni?!
Dziś piękna pogoda u nas, wyszłam na ogród i znów próbowałam coś tam w głowie poukładać....
spełzło na niczym...
Macham
Mala_Mi 14:30, 04 sty 2014

Obejrzałam z miłą chęcią jeszcze raz.. chociaż "dość stara" forumowo jestem... zaraz mnie opinkolą, że siedzę na forum a nie pomagam... Ale jakoś nie mogłam sobie odpuścić by nie popatrzeć jeszcze raz
Zielona 15:50, 04 sty 2014

Danusiu - Twoja metamorfoza oglądana po raz kolejny przypomniała mi, po co tu jestem Po miłych okołoświątecznych tematach czas wrócić do planowania ogrodu, bo wiosna mnie zastanie bez wpisanych w grafik działań.

Dlatego mam pytanie dotyczące planowania zielonego tła w dużym ogrodzie. Czym powinnam się kierować, wybierając ilość roślin tego samego gatunku sadzonych jako tło? Na ile gatunków się decydować? Serby posadziłam w newralgicznych miejscach, które widziałaś. Zastanawiam się teraz, jak umiejętnie zróżnicować zielone "ściany". Wiem, że szpalery samych tuj nie wyglądają dobrze, ale biorąc pod uwagę długości moich "boków" nie wiem, jaką przyjąć zasadę?
Gardenarium 16:54, 04 sty 2014

Wszystko zależy od stylu ogrodu i ilości gatunków jakie chcesz zastosować, od linii rabat, czy proste, faliste czy mieszane.

Szpalery tui, zwłaszcza strzyżone, wcale nie muszą wyglądać niefajnie, jeśli to ładne i zadbane tuje, wtopią się w krajobraz jako neutralne tło dla innych roślin, a nie jako tylko "nudne tuje".

Lubię żywopłoty strzyżone.

Różnicowanie tła gatunkowe i kolorystyczne służy temu, żeby móc przed nimi posadzić inne rośliny, które dzięki kontrastowi mogą być lepiej wyeksponowane.

W ogrodach innych niż nowoczesne z reguły stosuję trzy gatunki na żywopłoty, wyjątkowo cztery.
W nowoczesnych jeden albo dwa.

Instagram Ogrodowiska
Gabrysia_ 18:01, 04 sty 2014

Danusiu...ja troszkę spóźniona, chciałam życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku

...metamorfozę też chętnie jeszcze raz sobie zobaczyłam
Gardenarium 18:07, 04 sty 2014

Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?

Instagram Ogrodowiska
Loosiuu 18:10, 04 sty 2014

Ja zawsze w komórce sobie zapisuje notatki, a potem rano czytam i przypominam
Krys 19:51, 04 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
Całkiem zapomniałam, że miałam jechać po ciemierniki. Dzisiaj obudziłam się o trzeciej w nocy i chyba z dwie godziny obmyślałam różne ogrodowe sprawy, powinnam zapisywać, bo teraz mało pamiętam co wymyśliłam. Notesik mus pod łóżko schować i długopis. Kto ma sposób na szybkie zapisywanie zapisków?
Danusia dyktafon