Szczękę zbieram...Danusiu...dziękuję Wrzosów mam 50 posadzonych jako obwódkę tej całej fali. Chyba w 4-ch odmianach, starczy Dokupię tylko wrzośców ile się zmieści Muszę poczekać do czasu wykopania cebulowych, przed wrzosami mam posadzone.
'Variegatus' ? Będą tam pięknie wyglądały na tle ciemnej zieleni tujek!!! Dziękuję
Ale najbardziej dziękuję za pomysł posadzenia drzewa, żeby zasłonić sąsiedni dom...to strzał w 10! Widzą nas z balkonu jak siedzimy na tarasie, to super rada!!! Tylko nie wiem, czy tam Nigrę też posadzić. Mam jedną posadzoną w rogu, dalej na prawo od tej rabaty na zdjęciu (to oczywiście też Twoja podpowiedź Danusiu). Jest wysoko szczepiona (jakieś 2,5 - 3 m), jechaliśmy po nią do producenta w Czańcu. Czy tu też Nigrę?
Dziękuję
Odnośnie tej porady
Skoro masz NIgrę to może coś innego, tylko korona powinna być wysoko, bordo tutaj pasuje. Buk ma niezbyt pasujący tutaj kształt korony, bo zbyt rzadki. Tak myślę, trudno dobrać buka. Może przesadż tamtą Nigrę, będzia ładna do hortensji a tam posadź co innego. Jak myślisz?
Kasiu magnolię możesz delikatnie prostować przywiązując sznurkiem do płotu - najlepiej cienkim bawełnianym w kolorze zielonym - piszę cienkim aby przy silnych wiatrach zerwało sznurek a nie magnolię..... Sznurek oczywiście przywiązany do opaski, ktora nie zrani kory magnoli.
Na tamtych zdjęciach nie było widać tego kawałka w całości. Na załamaniu, w trawniku rośnie jodełka...może być obok drugie drzewo posadzone na trawie? To miejsce, w którym umieściłaś pierwotnie Nigrę jest idealne, zasłoni nas. Tylko nie wiem, czy jest jakieś obostrzenie jeżeli chodzi o odległość sadzenia od granicy z sąsiadem. Szerokość tej rabaty w tym miejscu wynosi jakieś 3 m. Tz.od siatki są tuje, a za tujami jeszcze jakieś 2 m do obramowania z kostki.