Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:17, 03 sty 2014

Do góry
Nieźle, a ja wysiewam Verbenę
Sekatory 12:10, 03 sty 2014

Do góry
Witek hurtem ostrzy chyba pilnikiem, rozkręca narzędzia na zimę, konserwuje i ostrzy.

W sezonie ostrzymy ostrzałką, kupuje się je w sklepach gosp. domowego albo ogrodniczych

To tak wygląda mniej więcej. Tu akurat ostrzę nożyce szpalerowe

Zdjęcia Roku 2013 11:58, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyjacielska wymiana

Jeśli mam coś usunąć to napiszcie

Taaaa wymiana........... a Gsia już łapkę wyciąga i swojego szarpie.. albo w bok kuksańca usadziła

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:55, 03 sty 2014

Do góry
Nie ma plantacji, a jak odkryłam jedną to w zeszłym roku były same chore, nie dało się kupić takich obgryzionych, a w sklepach to są przywożone. Tanio nie ma nigdzie, to Warszawa. jednak
Ale może przyda Ci się dzisiejszy artykuł?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek
Dwa ogrody 10:51, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marto ogród zimozielony jeszcze nie był w Mai (będzie dopiero), był tylko jako migawka w Akademii Ogrodnika, jednak masz rację, widać domy sąsiadów, tego się nie da uniknąć teraz na wstępie. bo tam ciasna zabudowa jest i wielki dom po lewej stronie Jednak odpowiednimi gatunkami roślin (świerki, tuje Aureospicata) z biegiem lat stworzy się enklawa niczym nie zakłócona. tak jak u mnie.
U mnie gdzie nie spojrzysz nie widać nić o prócz mojego zielonego tła, domy są ukryte, jakby mój dom był "osadzony" w zieleni.

Teraz w zimozielonym trzeba to ukrywać umiejętnym kadrowaniem, bo obcy dom szpeci widoki. Potem nie będzie to konieczne. Szkoda mi tylko, bo ja zaprojektowałam od razu cały szpaler świerków od tego domu, właściciele zrezygnowali, potem dopiero przyznali mi rację, ale ciut było za późno

Jak chcesz, wróć do moich archiwalnych zdjęć z bukszpanowego, to zobaczysz, że czas szybko mija i ogród radykalnie potrafi się zmienić, nawet jeśli masz małe rośliny, ale dobrze z rozmysłem zaplanowane - to nic. Poczekasz i będzie cudnie

Danuś - odpisałam u siebie
Dwa ogrody 09:52, 03 sty 2014

Do góry
Marto ogród zimozielony jeszcze nie był w Mai (będzie dopiero), był tylko jako migawka w Akademii Ogrodnika, jednak masz rację, widać domy sąsiadów, tego się nie da uniknąć teraz na wstępie. bo tam ciasna zabudowa jest i wielki dom po lewej stronie Jednak odpowiednimi gatunkami roślin (świerki, tuje Aureospicata) z biegiem lat stworzy się enklawa niczym nie zakłócona. tak jak u mnie.
U mnie gdzie nie spojrzysz nie widać nić o prócz mojego zielonego tła, domy są ukryte, jakby mój dom był "osadzony" w zieleni.

Teraz w zimozielonym trzeba to ukrywać umiejętnym kadrowaniem, bo obcy dom szpeci widoki. Potem nie będzie to konieczne. Szkoda mi tylko, bo ja zaprojektowałam od razu cały szpaler świerków od tego domu, właściciele zrezygnowali, potem dopiero przyznali mi rację, ale ciut było za późno

Jak chcesz, wróć do moich archiwalnych zdjęć z bukszpanowego, to zobaczysz, że czas szybko mija i ogród radykalnie potrafi się zmienić, nawet jeśli masz małe rośliny, ale dobrze z rozmysłem zaplanowane - to nic. Poczekasz i będzie cudnie
Ogród z łezką 09:37, 03 sty 2014

Do góry
Pogrupuj wrzosy, dodaj wrzośce - będzie inna pora kwitnienia zmień te nasadzenia co masz na przemian po jednym. Posadź je grupami np. po 15 sztuk albo mniej. jak się zmieści.

Dodaj drzewo np. śliwę wiśniową 'Nigra; na wysokim pniu, zasłoni trochę ten dom sąsiedzki. Wyprostuj magnolię, po prawej dodaj miskanty 'Variegatus'.

Ogród z łezką 09:32, 03 sty 2014

Do góry
Ja też bym ją przywiązała pionowo, albo jeszcze lepiej - delikatnie "przydepnęła", nakierunkowała, wtedy kołek nie będzie potrzebny. Magnolia ma wrażliwe korzenie, więc z tym ostrożnie.

Magnolia nie jest drzewem, które lubi cięcie, ale w wyjątkowych przypadkach można. Teraz nic nie rób. Ja bym obcięła tę gałąź wczesną wiosną, zanim ruszą soki w drzewie, standardowo, jak przy cięciu liściastych i zasmarowała ranę funabenem albo dendromalem.
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 23:14, 02 sty 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=20, już nie mówiąc o fotkach z realizacji ekipy Gardenarium...
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 21:18, 02 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj, grupa wielkopolska rośnie w siłę

Witam Danusiu, miło mi
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 20:25, 02 sty 2014

Do góry
Nie pamiętam czy coś zmieniałaś tutaj, ale mnie naleciało na zmiany u Ciebie

Nie wiem dlaczego nie zasłoniłaś szamba?

1 - Smaragd
2. sama nie wiem, ale może miłorząb Mariken?
3. duża korona drzewa w rogu
4. ekran z cisa lub liściasty
5. Hortensje bukietowe.

Inna linia trawnika, (pomarańczowa) za linią rabat, bez paska trawnika

Ogród pod trzema dębami 19:30, 02 sty 2014

Do góry
Może by i mogło być ale zastanów się, ale wtedy podsadzenie jednolite i żwir, lawenda już nie. Nie rób z tego japońszczyzny, za dużo zmian musisz zrobić. Po drugiej stronie masz przechodzącą lawendę, a więc też musisz ją usunąć, żeby "grała" z tą stroną rabaty.
Spotkanie Gardenia - styczeń 2014 18:49, 02 sty 2014

Do góry
Dobrze, że wystawa jest później, może będzie więcej kwitnących roślin
Ogród pod trzema dębami 18:47, 02 sty 2014

Do góry
Jeśli chcesz zostawić niebieską plamę to daj mocno żółte drzewo.
Ogród pod trzema dębami 18:45, 02 sty 2014

Do góry
Trawki, a w nich tulipany chyba będą najlepsze, albo w trzmielinie tulipany fajnie się ukryją.
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 18:40, 02 sty 2014

Do góry
Chmura pierzastych listków klonu palmowego nadaje temu miejscu koloru i wyrazistości.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 18:35, 02 sty 2014

Do góry
Gdy tulipany są w najlepszej fazie, do towarzystwa pojawiają się orliki (koniecznie czarne, lub biało-czarne).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:22, 02 sty 2014

Do góry
Nie są trudne, tylko nie trzeba "przedobrzać" z nawożeniem, bo są wrażliwe na zasolenie. trzeba się przyłożyć podczas sadzenia pH jest najważniejsze i stała wilgotność, nie za głęboko posadzone. Torf kwaśny koniecznie, sprawdzić czy nie "oszukany".
Ja ze swoimi po latach nic nie robię, nie nawożę od trzech lat, a rosną jak głupie, załażą mi już na staw, więc cięcie radykalne będzie konieczne już w tym roku
Świerk serbski - Picea omorika 18:19, 02 sty 2014

Do góry
Nadążam, ale chyba nie zauważyłam. Dzięki za pomoc.

Nie odmianowy świerk serbski wąski trzeba wypatrzeć w szkółce, to że był cięty, będzie widać
Ogród pod trzema dębami 18:11, 02 sty 2014

Do góry
Albo z miłorzębem żółte trawy np. Hakonechloa macra Aureola, czy inna dowolna, nawet Miscanthus "Morning Light" - nieco o białawej poświacie, a nawet lepiej "Variegatus" - bardzo biała lepiej ozywia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies