Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Kindzia 18:29, 03 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
Kasiu samych pięknych dni w tym roku.

I tak będzie Bogdziu To dla wszystkich będzie szczęśliwy rok. Suma cyfr 2014 daje 7, a to, jak wiadomo, szczęśliwa liczba
Kindzia 18:29, 03 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Kasiu.. w nowym Roku pięknego ogrodu z łezką... a Tobie pięknej miny bez łezek.....

Dziękuję Anciu Rzadko bardzo płaczę...i oby tak zostało
Kindzia 18:31, 03 sty 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu macham do ciebie przy porannej kawce
Odpowiedziałam u mnie

Nie miałam rano czasu i potem też w pracy. Spieszyłam się, żeby jak najszybciej pojechać
Teraz już w Pszczynie siedzę
Kindzia 18:37, 03 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
Ja też bym ją przywiązała pionowo, albo jeszcze lepiej - delikatnie "przydepnęła", nakierunkowała, wtedy kołek nie będzie potrzebny. Magnolia ma wrażliwe korzenie, więc z tym ostrożnie.

Magnolia nie jest drzewem, które lubi cięcie, ale w wyjątkowych przypadkach można. Teraz nic nie rób. Ja bym obcięła tę gałąź wczesną wiosną, zanim ruszą soki w drzewie, standardowo, jak przy cięciu liściastych i zasmarowała ranę funabenem albo dendromalem.

Danusiu Bardzo się cieszę, że odpowiedziałaś z radą
Dobrze, obetnę koło lutego, marca. Muszę kupić te specyfiki do zasmarowania po cięciu, już sobie nazwy zapisałam.
Spróbuję ją ukierunkować bez kołka, nie wiem tylko czy się da...to już dość spory krzaczek, jakieś 180 cm ma.
Tak, pamiętam, że pisałaś o płytkich i wrażliwych korzeniach magnolii. W razie czego...postaramy się jak najdelikatniej.

Kindzia 18:50, 03 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
Pogrupuj wrzosy, dodaj wrzośce - będzie inna pora kwitnienia zmień te nasadzenia co masz na przemian po jednym. Posadź je grupami np. po 15 sztuk albo mniej. jak się zmieści.

Dodaj drzewo np. śliwę wiśniową 'Nigra; na wysokim pniu, zasłoni trochę ten dom sąsiedzki. Wyprostuj magnolię, po prawej dodaj miskanty 'Variegatus'.

Szczękę zbieram...Danusiu...dziękuję Wrzosów mam 50 posadzonych jako obwódkę tej całej fali. Chyba w 4-ch odmianach, starczy Dokupię tylko wrzośców ile się zmieści Muszę poczekać do czasu wykopania cebulowych, przed wrzosami mam posadzone.
'Variegatus' ? Będą tam pięknie wyglądały na tle ciemnej zieleni tujek!!! Dziękuję
Ale najbardziej dziękuję za pomysł posadzenia drzewa, żeby zasłonić sąsiedni dom...to strzał w 10! Widzą nas z balkonu jak siedzimy na tarasie, to super rada!!! Tylko nie wiem, czy tam Nigrę też posadzić. Mam jedną posadzoną w rogu, dalej na prawo od tej rabaty na zdjęciu (to oczywiście też Twoja podpowiedź Danusiu). Jest wysoko szczepiona (jakieś 2,5 - 3 m), jechaliśmy po nią do producenta w Czańcu. Czy tu też Nigrę?

Dziękuję

Kindzia 18:58, 03 sty 2014

gaga napisał(a)
Witam w Nowym Roku .Ogród śliczny,ciekawy wątek jest co poczytać i pooglądać .

Witam Grażynko w moim wątku Zapraszam zawsze Miło mi, dziękuję
Kindzia 19:01, 03 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Buziolki Kasiu Miłego weekendu i kolejnego świętowania życzę

Ja też buziaki ślę
Dzisiaj się obijam Jutro mam przegląd pieca c.o., to trochę czasu z panem nam zajmie. Bardzo sympatyczny jest, ale gaduła przeokropna
Potem leżę, nic nie robię Nawet sobie nie zdajesz sprawy, jaką ciszę tu teraz mam...żadne dzieci, żadne psy...dzisiaj mi się podoba. Aż zatęsknię znowu
Kindzia 19:04, 03 sty 2014

Faktycznie pomerdały się te miesiące...dzisiaj już hiacynty w doniczce kupiłam. Jutro je w jakiś mech ubiorę i znajdę im miejsce, gdzie świąteczne ozdoby nie stoją...bo jak to...obok stroika bożonarodzeniowego...

Miłego wieczorka i całego weekendu
boguslawa_ma... 20:03, 03 sty 2014

Kasiu dopiero teraz doczytałam ,że jednak byłaś w pracy,a ja myslałam ze tyle masz wolnego
Pozdrawiam i kwiatka na 400 stron posyłam
Bogdzia 21:09, 03 sty 2014

Gratki na 400 stronkę.