Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:58, 03 paź 2016

Do góry
Makusiu, mnie dalie też rozbrajają swoją urodą dopóki nie pomyślę o konieczności ich wykopywania i przechowywania. Jeśli chodzi o rozchodniki, to cieszę się, że wyczułam nadchodzące trendy. Lubię je "od zawsze".
Rodki mnie cieszą, bo ich uprawa była dla mnie "wyższą szkołą jazdy". Obawiałam się porażki ogrodniczej- raz, że to rabata podwyższona, a dwa, że rodzima gleba to glina o zasadowym odczynie. Widać udało mi się dobrze przygotować podłoże i dobrze wykorzystać porady Bogdzi dotyczące pielęgnacji.

Dzisiaj zimno. W nocy padało. Siedzę przy kominku i wygrzewam kości. Przez okno podziwiam kolory jesieni.

Ogród w Tarnowie 18:57, 03 paź 2016

Do góry

Ogród w Tarnowie 18:52, 03 paź 2016

Do góry
Wrzosowisko w kolorach

Ogród Ani :) 18:50, 03 paź 2016

Do góry
He he fakt Tocha, robota leży a nie stoi Stoi coś innego Bez skojarzeń proszę

Kupiłam se, czekam na hasło start

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:45, 03 paź 2016

Do góry

i na rynku byl Jakis targ dzis i takie ladne jezyki sprzedawali. Do mnie jednak serduszko trafilo
Ogród bez roweru 18:42, 03 paź 2016

Do góry
Marysiu przez te Twoje instrukcje komputerowe (img) u mnie w wątku nie umiem przestać przeglądać obrazków
Wsiąkłam
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:41, 03 paź 2016

Do góry
Ogród bez roweru 18:40, 03 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Marysiu, wiele bylin u producenta dostaje środki na hamowanie wzrostu. Tak miałam z pewną szałwią. Druga rzecz, astry i chryzantemy warto jest w maju ściąć o połowę, a potem procedurę powtórzyć w lipcu (o połowę przyrostów od maja). Spróbuj w przyszłym roku na jednej kępie. Na drugiej spróbuj np. w czerwcu. Wzrost, gęstość kwitnienie zależy od stanowiska i gleby. Dlatego proponuję pooksperymentować zanim je wyeksmitujesz.

Słyszałam o hamowaniu wzrostu chryzantem na 1 listopada. Ale jakoś nie sądziłam, że astry z centrum ogrodniczego mogły też być tak potraktowane.
Miałam taką myśl, żeby je skrócić w lecie, ale to by poskutkowało późniejszym kwitnieniem. A one i tak dopiero teraz zaczynają kwitnąć. Ale pomyślę o tym w przyszłym roku.
Jedno jest raczej pewne. Wyeksmituję je z tego miejsca, gdzie rosną, bo zostały tam wiosną wciśnięte na siłę i nie ma tam na nie miejsca. Ale skoro tak ich bronisz (a także dlatego, że jak zaczęły kwitnąć to i ja zaczęłam się wahać) to może dostaną jeszcze jedną szansę w innym miejscu.

Toszka, a jak już do mnie zajrzałaś to jeszcze bym Cię na chwilę zatrzymała.

1. Zdjęcie z podziękowaniami

2. Pisałaś u Iwony o robieniu kompostu jesienią.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=354#post_7
Przymierzam się do tego i mam takie wątpliwości.
Co jest takim starterem, który spowoduje, że temperatura się znacząco podniesie?
Ten materiał, który zbierałam przez lato kompostował się w niskiej temperaturze (poza krótkimi momentami, gdy dodałam trawy lub startera). Jak dorzucę do niego warstwę zieloną to od tego temperatura nie wzrośnie. To robię cały czas, dorzucając jakieś ogrodowe resztki. Od dodania tektury też chyba temperatura nie wzrośnie. To obornik jest takim starterem? Czy jak dodam granulowany to też będzie dobrze? Czy to musi być taki przekompostowany? A może coś innego jest takim "starterem"? Coś na co nie zwróciłam uwagi.
Czy potrafię stworzyć piękny ogród? 18:36, 03 paź 2016

Do góry
Biedronka napisał(a)

Ooooo i zrobiło się czyściutko i ładnie
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:36, 03 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwka u Joli przeczytałam o Twoich żółtych rozplenicach. Po przyjeździe z wakacji zobaczyłam pożółkłe moje i nie wiem co im dolega? Czy to jesienne przebarwienie? Sucho nie miały, bo miały dobrą opiekę
ja stawiam niestety na jesień już, u mnie hameln rosną na ciężkiej glebie, ciągle w tym miejscu sucho, korzenie starych świerków w pobliżu i dlatego często podlewałam jesień mamy niestety
Działeczka Asi :) 18:32, 03 paź 2016

Do góry
asiak napisał(a)
ciąg dalszy sadzenia tuj

Bardzo fajnie to wygląda ale ten winobluszcz chyba rzeczywiście jest zagrożeniem dla tujek :/

Kawał roboty wykonaliście
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:28, 03 paź 2016

Do góry
Haniu ja tam nie bywam, srednio raz na dwa lata

I kilka widoczkow z rynku. Woeza obchodzi w tym roku swoje 700 urodziny

Podwórkowa rehabilitacja 18:26, 03 paź 2016

Do góry
Spokojnie damy radę.
Swoją drogą to tylko nasionka a użyłam zwrotu "zaplanowałam" ale jak to mówią moje dzieci robię planowanie planowania

Ogród w remoncie 18:26, 03 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
piękne jesienne widoki

Dziewczyno!! Ty masz piękny ogród....to nie bedzie remont a tym bardziej rewolucja To będzie tylko upiekszajacy zabieg kosmetyczny
Beskidzkie marzenie 18:02, 03 paź 2016

Do góry
Dzięki za wsparcie.

U mnie plucha okropna...

Ale trzeba ruszyć cztery litery...

Moja działka. 17:55, 03 paź 2016

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Piękny kolorek rozchodnika
Pozdrawiam Bogusiu
Mój zielony świat 17:48, 03 paź 2016

Do góry
Aniu, tak, z Paulownią wiąże się wiele ciekawych historii (szczęście, feniks, córka-posag). Takiego pnia, to nigdy, bo co roku jest nisko ścinana (piłuje, a ranę zasklepiam maścią ogrodniczą). 5-6 letni pień wygląda tak jak poniżej. Jak będzie wyglądało starsze drzewo? Nie wiem, czas pokaże. Ten niski pień-kikut nie jest ładny, warto go zamaskować roślinnością. U mnie przysłania go berberysowy żywopłot.
Czy jest wielopienne? Nie wiem, czy można tak powiedzieć. Przycięta Paulownia wypuszcza długie proste baty. Zostawiam zazwyczaj jeden, dwa pędy, bo wtedy rośnie najwyżej (ok 4 m) i ma największe liście. Są wtedy też najbardzie wyeksponowane. Nie mierzyłam dokładnie liści, ale myślę, że spokojnie mają 60 cm. Są imponujące!
A co do mojej, to w przyszłym roku się z nią żegnam (ma za ciasno w obecnym i jest za duża, aby ją przesadzić) i witam na nowo (sadzę młodą sadzonkę w lepszym miejscu). Także jeśli się zdecydujesz na jej uprawę, to obie będziemy zaczynały od początku. Acha, w pierwszym roku po posadzeniu jej nie ścinam, dopiero w kolejnym.
Mamy też w roślinach liściastych wątek o Paulowni, może tam znajdziesz też coś interesującego.
Dla zobrazowania pokoroju znalazłam takie zdjęcie z 2014. Odrosty to takie proste pionowe pędy.

A tu pień kikut (średnica ok 12 cm). Widać miejsca cięć z poprzednich lat.

Anka, miło Cię widzieć To dobra rekomendacja dla baptysji. Lubię takie eksperymenty bylinowe i poznawanie nowych roślin.
U mnie rutewki najlepiej rosną w półcieniu. Mają nie małe zapotrzebowanie na wodę. Może spróbuje inne stanowisko. Może też kwestia podłoża. U Ciebie glina. Można by spróbować na tych podwyższonych rabatach gdzie użyźniałaś i rozluźnialaś podłoże, np. tam gdzie rh.
Serdecznie
Ogród w remoncie 17:43, 03 paź 2016

Do góry
Ogród w remoncie 17:40, 03 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Trochę mojej jesieni . Wstawiam zdjęcia żeby mieć co porównać jak już uda mi się zmienić mój ogród

Takie zdjęcia to skarb, uwierz mi
Potem nie można się nadziwić, jak to wszystko wyglądało na początku
Ogród w remoncie 17:37, 03 paź 2016

Do góry
Trochę mojej jesieni . Wstawiam zdjęcia żeby mieć co porównać jak już uda mi się zmienić mój ogród

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies