Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Coś jeszcze, coś więcej... 18:44, 08 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Przeszukałem archiwa - ani jednego zdjęcia

Jako antychwast nie bardzo, u mnie trawa potrafi przez nią przerosnąć.
Ale jpod floksy nada się wg mnie bodziszek korzeniasty. Szybku rusza, chwasty pod nim nie rosną, a łatwo go w ryzach utrzymać.

Na tym zdjęciu są za astrami oraz między odętką a jeżówkami.

Ale piękna, soczysta zielen. Miło popatrzeć
Z Pszenicznej ... 18:35, 08 lis 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Nie wiem czy w przyszłym roku miejsce to się nie zmieni,

Sliczne zdjęcia
u mnie tez przymroziło ale mi sie nie chce wyjść i fotek robić
Ogród, mydło i powidło. 18:34, 08 lis 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Kasia barwy jesieni super!!U mnie jesień już smętna...co miało opaść już opadło.

U mnie to pierwsza tak piękna jesień, młode rośliny chyba szybciej zrzucają liście no i jest ich coraz więcej - tak więc co roku będzie piękniej, musisz zaczekać .

Zdjęcia z 4 teraz jeszcze mniej jest listków. Stipa i krzewuszka, dereń Cherokee Brave, glediczja już całkiem łysa, jarząb hubejski Rosea

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 18:21, 08 lis 2016

Do góry
A dziś ławeczka wygląda tak

Ogród w budowie - nieustającej 18:13, 08 lis 2016

Do góry
Derenie odmianowe w sensie różne odmiany derenia białego, czyli Aurea, Elegantissima i Sibirica, wszystkie pospolite, a ładne i nierozrastające się nadmiernie rozłogami.
I dwie odmiany dereni jadalnych, jedna zwykła a druga Sunshine.

Dalie wykopałam w sobotę, korzystając z ciepłej jeszcze i słonecznej pogody, wyczyściłam ognistą rabatę, dzisiaj pojawił się pierwszy przymrozek, liście zleciały z drzew, więc widoki częściowo można uznać za pamiątkowe.

To jest tulipanowiec, ładne drzewo

Zgrzeszyłabym bardzo, gdybym wycięła teraz okrągłą rabatę, w celu uprzątnięcia.

lipy
NewLife w ogrodzie 17:51, 08 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

I zjawił się Przemek we własnej osobie A my tu Ciebie wychwalamy
Niooo.
Anulajda w raju 17:39, 08 lis 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Aneczko która to z żurawek??!! Pięknie wygląda w tej ilości
kuszą mnie żurawki niezmiernie ale jeszcze jestem niepewna i jakie cisy masz przed nimi posadzone?

.... chyba doczytałam Lime Marmalade i cis elegantisima?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:36, 08 lis 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Sebek jak dobrze pamiętam to w lutym już kupowałeś dekoracje na nadchodzące święta? To się nazywa przezorność Oczywiście popieram!

Trochę mi głupio o tym mówić ale u mnie już powoli świątecznie się robi...Póki co tylko wejście do domu i pierwsze pomieszczenie ale od początku grudnia będę miała urwanie głowy a dekoracje lubię robić na spokojnie, delektować się tym czasem i stwierdziłam, że nie będę sobie tej przyjemności odbierać.

Taka sytuacja u mnie już na na wejściu.

Piękny w swej prostocie)))))) do zgapienia normalnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:33, 08 lis 2016

Do góry

Poli skromnie, ale pięknie
Co należy robić, aby utrzymać ten mech przez długi czas w takim stanie?
Ogród zapracowanej mamuśki 17:32, 08 lis 2016

Do góry
Poranny przymrozek

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:32, 08 lis 2016

Do góry
I coś co mnie dzisiaj ujęło w swojej prostocie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:27, 08 lis 2016

Do góry
Wszędzie liście, liście...

I rozwiązanie zagadki z deseczkami

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:25, 08 lis 2016

Do góry
Żeby nie było, że cały czas betony i święta to dzisiaj przy okazji sesji betonowej zrobiłam kilka fotek w ogrodzie

Gracilimus w tym roku nie chciał ze mną współpracować

Buczek w warzywniku fajnie się przebarwił.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:16, 08 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale masz tych betonów! Mniam!

Ja już mam całą listę dekoracji w kalendarzu spisaną Co by mi z głowy nie wyleciało

Sebek jak dobrze pamiętam to w lutym już kupowałeś dekoracje na nadchodzące święta? To się nazywa przezorność Oczywiście popieram!

Trochę mi głupio o tym mówić ale u mnie już powoli świątecznie się robi...Póki co tylko wejście do domu i pierwsze pomieszczenie ale od początku grudnia będę miała urwanie głowy a dekoracje lubię robić na spokojnie, delektować się tym czasem i stwierdziłam, że nie będę sobie tej przyjemności odbierać.

Tulipanowiec - Liriodendron 16:57, 08 lis 2016

Do góry
To nie są w zasadzie pełnowartościowe drzewka ze szkółki, a jeśli kupiłeś w szkółce, to po prostu wstyd, że takie sprzedają.

To są krzewy a nie drzewa, ale drzewa mogą z tego być, tylko za 15-20 lat, bo nie mają przewodnika, bo są po postu za małe. Ten drugi ma dwa pędy, więc taka forma w drzewie nie ma racji bytu. Po prostu nie powinno się takich strachów kupować, bo nabija się "kabzę" partaczom.

Pieniek powinien mieć co najmniej 250 cm, aby było można pod drzewem swobodnie przejść.

Tak wygląda platan pełnowartościowy, tulipanowiec powinien wyglądać tak samo

Co zrobić?

- wyciąć po pniu bez sęków wszystkie boczne gałęzie
- robić to latami, aby wyprowadzić pieniek wysoki na 2,5 m
- wbić długi kij 250 cm i przywiązać pieniek w "ósemkę" a nie plastikowy zacisk który kaleczy drzewo
- wyciąć nożem do kancików albo "łapkami" wyrwać te wielkie kępy chwaściorów, które zabiją patyczek tulipanowca, wtedy masz gwarancję, że nie wyrwiesz ich razem z tulipanowcem. Radzę przy tym uklęknąć, żeby widzieć dokładnie czy się drzewo nie wyrywa razem z trawą
- potem wziąć nóż do kancików albo nóż zwykły, deskę, i przy desce wyciąć kancik.
- zobaczyć czy drzewko nie jest zakopane za głęboko i czy szyjka korzeniowa nie jest pod ziemią
- wyściółkować kompostem lub korą

Wysepka pod drzewkiem powinna wyglądać tak

Drzewko tulipanowca kolumnowa odmiana

Ogród Anety 16:31, 08 lis 2016

Do góry
Ogródek frontowy 16:15, 08 lis 2016

Do góry
Postaram się placyk zapodać, a raczej jego plan. Totalna rewolucja nie wchodzi w grę bo najniższy pozom jest również traktem komunikacyjnym do szkółki więc tam szaleć nie ma gdzie. Tylko to co jest czyli winoroślowy "żywopłot" który jest obecnie. Nic więcej nie zmieszczę bo muszę mieć miejsce na przejazd dużego samochodu od czasu do czasu. Siłą rzeczy więc ten najwyższy taras jest jedyną opcją na jakiekolwiek miejsce do siedzenia.
Przyszły placyk ma mieć 3,5 na 4,5 m ma być w środku kratek a nad nim ma być mniej więcej coś takiego tylko z dachem materiałowym

Trochę zdjęcie niedokładne, ale z innej strony się zrobić nie dało. Robione z murów Dubrownika.

Właśnie o takich niedużych drzewkach tam myślałam umbry jak najbardziej brane pod uwagę tylko boję się że będą nierówno rosły. Mam tu nie daleko taki szpaler i niestety każda innej wielkości a sadzona razem i takie same dlatego o tych klonach myślę, ale też takich nie dużych z tego co czytałam to docelowo podobnej wielkości będą. Klony ' Globosum' w wersji jesiennej jak dla mnie dużo lepiej wypadają Chyba że będą przypalane przez słońce to doopa i trzeba szukać dalej
Patrze jeszcze na klon jawor nana lub dąb błotny 'Green Dwarf' ale szczerze to ich nigdzie na żywo nie widziałam.
Przeliczyłam że 7 drzewek na ta skarpę chcę tak mniej więcej co 5 m.
Co o tych moich wypocinach sądzisz Asia?
Sorki za chaotyczność ale jak zwykle kombinuję dalej podczas pisania
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 08 lis 2016

Do góry
BarteZ napisał(a)
Oto rzut z góry (plus powiększenie) rabaty, o którą mi chodzi:

Na środku (kółko z iksem) wsadziłem miłorząb kolumnowy.

Miejsce jest wybitnie nasłonecznione. Gleba kl. IVb, bez nawodnienia. Ziemia została wstępnie lekko zakwaszona. Będzie wysypana korą. Będzie podlewana (choć rzadko).

Co do bałaganu w okolicach niwaki - tę rabatę będę tworzył na wiosnę. Docelowo trawnik w tym miejscu zostanie zastąpiony korą. Głównym problemem w uporządkowaniu tego miejsca jest brak czasu. To będzie dłuuuga rabata. Przeraża mnie ilość kory jaką będę musiał wysypać na mojej działce - jakbym nie liczył to wychodzi mi jej koszt na ziomie 2-3 tys. zł

Żeby planoiwać te rabatę, trzeba wiedzieć i planować także rabatę sąsiednią a jej nie ma na rysunku. Mój dekalog brzmi-

Dekalog ogrodniczy Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Dopisuję poza dekalogiem ważną rzecz:

Planuj swój ogród kompleksowo jako całość, a nie tylko oderwane fragmenty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:02, 08 lis 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
bardzo proszę o opinie dot. wrzosów bo dzisiaj musze już je zakupić - przedstawiam planik ( również w projektowym umieściłam ale tam cisza )

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.
Wrzosy - Calluna 15:56, 08 lis 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
bardzo proszę o opinie dot. wrzosów bo dzisiaj musze już je zakupić - przedstawiam planik ( również w projektowym umieściłam ale tam cisza )

Nie wiem, gdzie to zamieściłaś, bo linku nie ma, ale odpowiadam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=581
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies