Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:28, 03 paź 2016

Do góry
Sebciu....i nie dziwię się tobie, to po prostu masakra, oboje byliśmy padnięci; on ma te korzenie, jak powrozy, wrosły w inne rośliny, przy okazji ile opuchlaków wykopaliśmy, szok. Pewnie jeszcze będzie odrastał, ale chyba chemią polecę już, inaczej go nie zwalczę. Ale wcale nie było łatwiej z usuwaniem siewek rudbekii i firletki, one taki filc w ziemi robią, że ona nie oddycha i wody nie przepuszczają. Taka walka czeka mnie jeszcze z goździkami...uff
ogrodniczka w akcji
ale najwięcej Waligóra zrobił, poszerzał rabaty, kanty, darni się nawoził zdartej, że hej, problem, co z nią robić, jak tyle tego...
posadził trawy, wszystkie na nowo układał i kostrzewy i carex bronzita.

BasiaLT...Basiu nie wszystko, są miejsca trudniejsze, gdzie ciągle muszę poprawiać, aż trafi to, co da radę. Ponadto rośliny się rozrastają i znowu to przesadzanie, nie wiem czy w tym roku zdążę, , więc wiosna chyba pracowita, a teraz już cebulowe pora sadzić, leje i ziemia w końcu miękka. Niemniej bardzo dziękuję
polecam azalię Klondyke, super się wybarwia. W tle widać jeszcze nie usunięty miskant cukrowy. Jest piękny, ale nikomu go nie polecam, zbyt inwazyjny.

GorAna....Aniu miło cię widzieć, jakoś ostatnio mniej cię na forum.
Az dziwne, że padły, bo takie same u siebie mam i są wielkie już, dobrze, że z nasion się udało, czy zakwitną? jesli jeszcze będzie ciepło, to może tak, jak nie, za rok na pewno.
Dzięki za pochwały, to jednak sercu miłe, jak inni doceniają zmiany i wykonaną pracę, pozdrawiam
a to matka twoich trawek
tak nawiasem, to trawy żółkną już, czują jesień i brak wody może..

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:27, 03 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Smakowicie a prześwitujące słoneczko w słonecznikach, jak zaczarowane
Pomimo padającego deszczu wyszłam na chwilę do ogrodu, żeby sprawdzić jak wykonują swoje zadanie dyniowe słoneczka i stwierdzam, ze chyba nieźle

Ogród Oliwkowy :-) 12:14, 03 paź 2016

Do góry
Kilka słów dziś o działce, bo w końcu udało nam się tam dojechać i zrobić kilka rzeczy.
Po pierwsze facelia Jakże byłam zdziwiona widząc ją znowu na działce. Miejscowy rolnik skosił całość chyba na początku wrześnie i teraz całe pole na nowo zieleni się od facelii. Jak nic za miesiąc zaorzemy pole i tak zostawimy do wiosny. Potem w nowym roku powtórzymy to ćwiczenie.
Jak na razie facelii jest więcej niż nawłoci. Ale nie ma się co cieszyć, bo wszędzie jest perz

nasze plany też już w pewien sposób się wykrystalizowały i będziemy się grodzić, robić studnie i sadzić żywopłot.

A do tego czasu przybył nowy nabytek na działkę - kilkuletnia, ok 3 metrowa thuja. To drzewko miało zostać ścięte i spalone, ale M załatwił wykopanie i transport. Sam wykopał ziemię zarobił 200 litrami ziemi do iglaków i codziennie je podlewamy.
Nie wiem tylko jakie szanse ma na przeżycie ta thuja. Wewnątrz jest trochę uschnięta ale ogólnie trzyma się dobrze.

Dodatkowo mam pytanie o palikowanie. Z racji tego, że akcja była zrobiona na szybko i zapomnieliśmy kupić pasy do palikowania, wzmocnienie wygląda w ten sposób: pod spodem jest szmata na tym folia i wszystko złapane taśma szarą. Drzewko stoi prosto, tylko aparat przekrzywiłam.

Czy taki sposób obwiązania może zaszkodzić drzewku ????. Czy można to tak zostawić ??? Bardzo proszę o poradę ...

czy mogę podsypać drzewko nawozem?
Mój 4 arowy azyl... 12:14, 03 paź 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Odmachuję i cieszę się, że już jesteś.

Piękny widok, w słoneczku zwłaszcza
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:11, 03 paź 2016

Do góry
Fama napisał(a)
Witajcie. Kupiłam trzy berberysy admiration w celu posadzenia ich przed hortensjami limelight, ale doszłam do wniosku, że chyba zaginą pod tymi hortensjami i nie będzie ich widać. Pomyślałam,że zamienię je na czerwone bądź pomarańczowe kolumnowe i będę strzyc do wysokości powiedzmy metra. Co ile je sadzac i jaką będą miały szerokość?

Ze sie wtrące,hortensje za blisko płotu posadzone a berberysy trzeba odsunąc od hortek tak jak ma Bozga i bedzie dobrze a może rozchodniki przed hortkami badz bukszpany sa zimozielone.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:01, 03 paź 2016

Do góry

tu nic nie ryję...na razie

i dobrze, że nie ryjesz, bo tu pięknie wszystko rośnie
Ogród z pergolą 11:53, 03 paź 2016

Do góry
dopracowuje reszte różanki powiedzcie narysowałam to co jest. ale niewiem czy ta obwódka tam pasuje :/ jak powinnam teraz ułozyc na tej rabacie róże i trawy...?

i moje bazgroły, skarp nie chce zmieniać. ewentualnie za swany coś mogę dać bo mnie i tak draźni...

mam do posadzenia jeszcze
pastelle
pomponelle
heidi klum
a do przesadzenia w miejsca docelowe rozplenice red head i stipy. miskanty będą w plecach między obeliskami
nie chce zaprzepaścić porzadku jaki wprowadzą buksowe/cisowe bloki...pomozcie proszę dopracować resztę
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:36, 03 paź 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

O, jaka okrągła stronka!

Cudne, zdrowe i na pewno smaczne jabłka! Co to za odmiana?
U mnie w tym roku parch jabłka opanował chociaż chronione były.

Basiu jabłuszka nazywają się adekwatnie do koloru - Rubiny są bardzo smaczne, możne je przechowywać bez uszczerbku na jakości do wiosny, są nawet "zjadliwe" w lipcu,

wiem bo smakowałam

Dziś u nas nareszcie pada! spokojny, równy deszczyk
Rozpoznawanie traw 11:28, 03 paź 2016

Do góry
Witam,
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że z przodu mam posadzony Miskant Zebrinus a z tyłu Rozplenica japońska. Czy ktoś mógłby to zweryfikować.

Mirkowy ogród (początki) 11:21, 03 paź 2016

Do góry
Dalie jeszcze kwitną to niezmordowana roślina szkoda tylko że nie zimuje

Rudbekia i jeżówki powoli przekwitaja ustępując miejsca Marcinką

Niezmordowana werbena nadal piekna

Moje ukorzenione ciski
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:16, 03 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Raczej tak, teraz już są odmiany dostępne i nie są drogie. Ja swoje drzewko mam od nasionka. Musiałam 10 lat czekać na pierwszy owoc.

Pigwowce owocują szybciej, i trzeba wybrać odmianę wysoko rosnącą, pigwowiec wspaniały lub pośredni. Ale jest jedna wada u pigwowców. Posadzony w jednym miejscu musi tam pozostać na stałe, Po przesadzeniu w miejscu dawnego bytowania, zostaje mnóstwo korzeni wypuszczających odrosty, Nie do pozbycia się.

To prawda, nadal walczę...
I jeszcze jedno zaobserwowałam, jak nie cięłam go, raczej nie ruszał z odrostem, cięcie powoduje odrost.
Co to tak ładnie kwitnie, milin?
Mirkowy ogród (początki) 11:13, 03 paź 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Asiu tak samo myslałam jak ty.Warto wiec pokazywać i te brzydkie strony roślin wtedy łatwiej nam się na nie zdecydować.Ja na pewno go nie wywalę bo swój urok jednak ma

Ja szczerze mówiąc zastanawiam się jeszcze czy go nie wywalić ale na razie niech rośnie , co najwyżej przesadzę go może .
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 11:12, 03 paź 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Wyruszyłysmy na działeczkę posadzić tulipki,myślałam że z dwa dni będę je wysadzać
ale przy takiej pomocy 1300 cebul wysadziłysmy w przeciągu 2 h po części w deszczu

wreszcie miała okazję na żywo zobaczyć swoją Lwią Paszczę

Astry w pełnym rozkwicie

Ale masz fajne pomocnice, szok jak wam szybko to poszło, jednak myślę, że wiosną będziemy podziwiać kwiecie, nie ma mowy o porażce
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:10, 03 paź 2016

Do góry
butterfly napisał(a)

wow!! w masie siła!
Mirkowy ogród (początki) 11:06, 03 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A ja myślałam że to tylko u mnie ten biały rozchodnik taki nieładny . Ale jak tak tom już spokojna
Asiu tak samo myslałam jak ty.Warto wiec pokazywać i te brzydkie strony roślin wtedy łatwiej nam się na nie zdecydować.Ja na pewno go nie wywalę bo swój urok jednak ma
W kamiennym kręgu od początku 11:04, 03 paź 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Pięknie, tajemniczo
Tu narazie jest ściernisko... 10:59, 03 paź 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
A na sam koniec fotka lawend, które dostałam od Kasi, druga Kasia z Grzesiem je przywieźli a moja siostra je zadolowala. Jak widać nie przylozylam do tego palca ale jestem wszystkim bardzo wdzięczna.

Prawie, jak farma lawendowa
Tu narazie jest ściernisko... 10:59, 03 paź 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Kwiaty w doniczkach uparcie dalej kwitną. Juz je miałam wyciepac ale trochę szkoda.

Cudownie
Tu narazie jest ściernisko... 10:58, 03 paź 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
A tu już na gotowo.

Ładnie skomponowane ciekawa jestem ile tych rozchodników sie przyjmie ja urywam gałązki i do ziemi.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:54, 03 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
1 i 4

Marzena cudnie, soczyście...u mnie dziś leje i mam zamiar rozsypac nawóz bo patrzeć nie moge na swoją trawe gdy twoja taka zieloniutka. pisałaś gdzies kiedys że do grudnia ma być stosunkowo ciepło to chyab warto jeszcze mieć ladny trawnik
pochwaliłabys sie innymi swoimi kostkami? powiedz masz buksowe i cisowe?
cisowe jaką masz odmiane?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies