Jesienią w ogrodzie zagościły kolejne róże, wiele z nich pojawiło się w moim ogrodzie dzięki Iwonce z Iwonadm i to skłoniło mnie wreszcie do spisania róż, które rosną w moim ogrodzie. Robię to, by pamiętać ale mam nadzieję, że i Wam sprawię małą przyjemność
Zaczynamy!
Flammentanz - królowa ogrodu. kwitnie tylko raz, ale długo i obficie. Jest cudna i bardzo ją lubię
No a co tam piszczy w mikro ogrodzie ??
Pewien ogrodnik pasjonat hortensji powiedział mi , že przekwitłe kwiatostany powiino się usunąć przed zimą , bo to wstęp dla chorób grzybowych..ale ja wbrew rozsądkowi, nie potrafię się ich pozbyć..no i tak sobie są
Kiścień jak zawsze o tej porze roku zachwyca ferią barw jest niezawodny
Giardina..echhhh..latem człek czekał na każdy najmniejszy kwiatuszek..a ona teraz przeeekorna
Trawy jeszcze nie pospinane.......
Trytoma..to dopiero jest dla mnie zagadka obok rosną jeżówki..czyli pancerne byliny..je już dawno ślag z zimna trafił..trytoma..sterczy dalej ciekawe co będzie po zimie
A moje ciemierńiki nie mają jeszcze ani jednego pączuszka
Listopad... za chwilę zacznie się zima, a ja myślę o tym, co udało się w tym roku zrobić w ogrodzie. Wiosną postawiliśmy pergolę, po której w przyszłości będą pięły się róże. Z pomocą przyjaciół zrobiliśmy przedogródek zostało posadzone 6 ambrowców Gum Ball, 40 róż Lovely Fairy, cisy, lawendy, tuje daniki, dwadzieścia parę sztuk lawendy, cztery lilaki bloomerangi, a później jeszcze dwie róże laguny. Sporo się napracowaliśmy, ale efekt myślę całkiem dobry. Kilka zdjęć na pamiątkę
z wierzchu folia bąbelkowa
stabilnie i ciepło jak przyjdą mrozy zamkniemy ścianę, a na razie niech ma dostęp powietrza, żeby się nie zaparzyła, wiosną też się przyda do wietrzenia taka otwierana ściana
palety z odzysku, kupiliśmy tylko agro i folię
Chyba nie chwaliłam się nasadzeniami lawendy wzdłuż alejki Przed lawendą bratki, na początek wiosny w kolorze niebieskim albo niebiesko-białym Okaże się
Mało osób do mnie zagląda, bo i nie ma na razie do czego
Ale może ktoś zajrzy i doradzi. Miotam się bardzo nad rabatą z kulą bukszpanową
Myślałam, żeby wsadzić tam dwie róże, z jednej i z drugiej strony. Nie wiem czy to dobry pomysł?
Jeśli tak, to jakie odmiany, dwie różne czy dwie jednakowe?
Coś zaproponujecie z odmian, które są godne polecenia?
Nie wiem, czy mają być niższe, czy wysokie?