Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Co by tu posadzic.....? 20:47, 19 gru 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Jacek ma dużą działkę, z pięknymi widokami dookoła i moim zdaniem pasuje tu styl bardziej swobodny, który pozwoli tej działce bardziej wtopić się w otoczenie. Parę miesięcy temu narysowałam Jackowi taką propozycję i w tym kierunku dalej bym szła:

O tym, ile drzew i jakie tam posadzić, możemy dyskutować... potrzebna jest kompozycja wysokich drzew i krzewów. Na ich tle można dać np.: mieszankę róż i wysokich traw.
Ta rabata będzie oglądana z tarasu, który jest stosunkowo daleko i berberysy bagatelle czy lawenda, o których wspomina Jacek będą zupełnie niewidoczne (tzn: jak najbardziej można je posadzić ale jako uzupełnienie kompozycji a nie jej główny element).

A z prawej strony też oczywiście drzewa, tylko się zastanawiam nad tymi brzozami - ile ich tam dać, żeby był oczekiwany efekt, a jednocześnie żeby pod nimi dało radę coś urosnąć

Bardzo mi się podoba taki układ a o tym co posadzić rzeczywiście można dyskutować w nieskończoność.
Poza świerkiem posadziłabym jakiś jałowiec o złotych igłach do kompletu i jako ukłon w stronę zimy. Lilaki, oczary, wierzba purpurowa, derenie o barwnych pędach... Jest w czym przebierać. Można też pomyśleć o jabłonce, czy wiśni ozdobnej.
Nie zgodzę się co do sadzenia bylin typu lawenda, że nie będą widoczne. Mam 25 mb od okien domu lawęndę przed różami i widać ją nawet jak nie kwitnie.
A bylinkami trzeba podsadzić, żeby kolorowo, kwitnąco było Można liliowce, bo one od wczesnej wiosny zielone i nie szpecą rabaty nawet jak już przekwitną. Trawy ozdobne oczywiście i to najlepiej te zimozielone.
Ze względu na widoki za płotem optowałabym za nasadzeniami bardziej naturalistycznymi. Więc może warto pomyśleć o różach naturalnych. Chodun ma spory ich wybór http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-naturalne-dzikie-i-ich-mieszance

Jeśli chodzi o brzozy na prawej rabacie, można posadzić doorenbosy szczególnie te nisko potrójnie rozgałęzione. Będą niewysokie, eleganckie i sporo pod nimi urośnie. Szczególnie pięknie wyglądałyby z tymi brzozami turzyce lub liriope w łanowym nasadzeniu. Można dołożyć żywopłotowo jako zaplecze brzóz derenie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:42, 19 gru 2016

Do góry
Halinko - patrz jak Laurka od Ciebie zasuwa! Jest wspaniała! Ciac nie będę
A jak Ty ją rozmnażasz?
Moja bajka 20:35, 19 gru 2016

Do góry

a grudnik tu

Rany a gdzie Ty tak dobrałaś doniczki do ptaszka? Ślicznie!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:30, 19 gru 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A to moje ogrody domowe, wrzucam dla eMusia Kasi z Krakowa

Zobaczył, gwizdnął z zachwytu i kazał pochwalić , dodał że gdyby miał pyszczaki to założył by podobne
Anna i Ogród 19:41, 19 gru 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
No dobra. Skończyłam.

Anka cudna!! jednak nie ma to jak łańcuchy, jest czar chyba najładniejsza na forum jak na tą chwilę wedlug mnie
Co by tu posadzic.....? 19:31, 19 gru 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha, nie sądziłam, że przed świętami, kiedy wszyscy zajęci gotowaniem i sprzątaniem, trafi się jeszcze taka ciekawa dyskusja

Aniu, wybacz, ale właśnie chciałam zaproponować Jackowi coś innego, niż "nigry w rządku, niżej hortensje z miskantami i pas żurawek".

Jacek ma dużą działkę, z pięknymi widokami dookoła i moim zdaniem pasuje tu styl bardziej swobodny, który pozwoli tej działce bardziej wtopić się w otoczenie. Parę miesięcy temu narysowałam Jackowi taką propozycję i w tym kierunku dalej bym szła:

Asiu, to jest REWELACYJNE!
Ogród świetnie się wpisuje w krajobraz. I podoba mi się tok myslenia, żeby sadzic wbrew sztampie.
Nasadzenia pod brzózkami zawsze bedą wymagały nawadniania. Inaczej to nie pojedzie.
Jacku, tam spokojnie mozna sadzić niewielkie klony- takie do 5- 8 m (klon ginnala, klon strzępiastokory, klon ussuryjski, klon grossera, klon ściętolistny- pięknie sie przebarwiają jesienia i maja naturalny pokrój). Sprawdzą się jarzębiny, czyli jarząby, perukowiec, kaliny japońskie i koralowe, bzy palibin.
Droga do spełnienia 19:23, 19 gru 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Polinkowe betony w roli głównej

W roli głównej fikus benjamin, jak mnie wzrok nie myli
Ale betonowe aniołki też urocze

Buziaki!!
Ogród wśród pól i wiatrów 19:19, 19 gru 2016

Do góry
anbu napisał(a)
O jak pięknie
Joluś Ty chyba na szczycie góry masz domek, nie ma to jak sobie na mgły z góry popatrzeć

Ania, dziękuję! Rzeczywiście mamy domek na górce. Mgły super wyglądają rano. Jak jest dobra przejrzystość powietrza widać też Tatry, a wieczorem cały Nowy Sącz oświetlony jak na dłoni. Lubię to miejsce i fajnie mi się tu mieszka Choć ostatnio ciągle albo zamglone, albo ciemno

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:18, 19 gru 2016

Do góry
Nie mam śniegu, i nie będzie chyba? Zdjęcie Mikołajka zielonego ze stycznia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:14, 19 gru 2016

Do góry

i w drugim pokoju

Ogród to moja bajka 19:06, 19 gru 2016

Do góry
Chatka z piernika moja pierwsza ale nie ostatnia. Wyszła nieźle, chociaż myślałam że nic z tego nie będzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 19 gru 2016

Do góry
A to moje ogrody domowe, wrzucam dla eMusia Kasi z Krakowa

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 19 gru 2016

Do góry
Taką choinkę kupiłam do biura
wyplatana z wikliny i z żarnowca

uwiodła mnie prostotą wykonania
Ogród wśród pól i wiatrów 18:57, 19 gru 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola, cudne masz widoczki Wiem, że się powtarzam, ale cóż zrobić jak mnie oczarowały i zachwycają wciąż. Więc pewnie nie raz będę wzdychać do nich Ścieżki w warzywniku idealne i do tego z kancikami (tak przynajmniej wyglądają na zdjęciu)a to że szerokość różna to detal . Dla mnie majstersztyk! Ogród posypany "cukrem pudrem" bardzo urokliwy Pozdrawiam cieplutko

Małgosia dziękuję!! Miłe słówka zawsze cieszą A w kancikach eM. się wyspecjalizował i faktycznie dociął te ścieżki w warzywniku. A ogród u mnie obecnie obsypany sporą warstwą śniegu. Jakiś inny klimat tu panujeIdę zobaczyć co działasz, bo straszne tyły na O. mi się porobiły

Pozdrawiam przedświątecznie

Ogródek Iwony II 18:41, 19 gru 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
No to ja też czekam na Twoją choinkę.

Choinka ubrana, ale jakoś nie umiem fotek jakoś zrobić ...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:34, 19 gru 2016

Do góry

Krasnoludek przeuroczy uwielbiam taki świąteczny klimat
Reszta łupów też super

Pozdrawiam
Ogródek Iwony II 18:28, 19 gru 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Iwonko
Pisałaś, że eM choinkę Ci "upiększa" i nawet włosy anielskie poszły w ruch ... a może białe piórka by się nadały jako imitacja śniegu? Ja je u siebie uwielbiam

Reniu, dla mnie wystarczyłyby szydełkowe bombki i te cuda:

Ale M i młody wołali, że ma być kolorowa... Więc dorzuciłam złotych bombek i złoty łańcuch ...
Ogródek Iwony II 18:22, 19 gru 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Przyjdę zobaczyć koronkowe cuda, a już teraz Wesołych Świąt, na wypadek gdybym zamarudziła

Jolu, wczoraj robiłam kokardki do bombek. Palce poparzone od gorącego kleju, ale są zrobione.
Wyszło 21 sztuk. To część. Ale ważny jest kolor kleju. Kilka wyszła kremowych

M obsadził mi choinkę, więc nie było na co czekać, wiszą już

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:02, 19 gru 2016

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:01, 19 gru 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies