Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

vita 00:46, 25 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Upolowane ciemierniki.

Niezła gromadka. W głębi widzę mieszańca, gdzie kupowałaś?
bdan 06:30, 25 sty 2017

Ewa bardzo proszę podpowiedź w moich dylematach u mnie w wątku. Prośbę kieruję również, do twoich gosci, a szczególnie Magnolii, jakby była tak miła
magnolia 09:01, 25 sty 2017

jak patrzę na planik i zdjęcia , to wydaje mi się, że pociągnąć buksy na brzegu warzywnika byłoby ładnie, podzieliłoby optycznie te przestrzenie, wtedy 'czyta' się je oddzielnie z bliższej odległości, a z daleka, pewnie jest kilka planów pierwszych (czyli inne nasadzenia) przed tym miejscem, więc tez nie będzie źle.
magnolia 09:05, 25 sty 2017

Zielona napisał(a)
Ewo - wiesz, że kadry z filmów to moje inspiracje

Pamiętasz może warzywnik z filmu "It's Complicated"?
Meryl wyglądała w nim pięknie Tak jak i wszystkie warzywa dostarczone na plan i posadzone równiutko.
No ale... obrazek był ładny...

https://www.google.pl/search?q=it%27s+complicated+garden&espv=2&biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwis3KjH8tvRAhUGEpoKHTDHB_gQ_AUIBigB

warzywnik z filmu Its Complikated to chyba jeden z najładniejszych filmowych warzywników. Też wzdycham do niego
Pszczelarnia 09:42, 25 sty 2017

vita napisał(a)

Niezła gromadka. W głębi widzę mieszańca, gdzie kupowałaś?

Na etykiecie było (producent Zymon - zobacz u niego wysyłkowo również; moje są z LMer.), że to ciemiernik wschodni, helleborus orientalis.
Pszczelarnia 09:57, 25 sty 2017

magnolia napisał(a)
jak patrzę na planik i zdjęcia , to wydaje mi się, że pociągnąć buksy na brzegu warzywnika byłoby ładnie, podzieliłoby optycznie te przestrzenie, wtedy 'czyta' się je oddzielnie z bliższej odległości, a z daleka, pewnie jest kilka planów pierwszych (czyli inne nasadzenia) przed tym miejscem, więc tez nie będzie źle.

Marto, dziękuję.
Pszczelarnia 10:52, 25 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Rozumiem. Tym nie mniej zobacz Villandry. Widzę, że już nie mają tych rabat z wikliny. Za to są obwódki bukszpanowe
http://www.chateauvillandry.fr/en/explore/an-overview-of-villandry/virtual-tour/

Villandry - bardzo pałacowy.

W moim guście ew. byłby domowy warzywnik Bunny Guiness: warzywnik
viva 11:35, 25 sty 2017

Ewo, w sprawie warzywnika nic nowego nie wniosę Od strony rabaty konieczny żywopłocik ale zastanawiam się czy nie powinno to być coś wyższego niż bukszpan. Bardzo masywne są tam trawy i szczerze mówiąc ze wszystkich dylematów najbardziej przeszkadzają mi miskanty. Jeśli chciałabyś je zostawić (konieczność dla całej rabaty) to może żywopłot z czerwonego buka, który już w pobliżu masz, prowadzony do wysokości ok 1m. Miejsca można ukraść ze ścieżki (w takim miejscu metr wystarczy)i może trochę z rabaty. Czy od strony ścieżki byłoby wejście do kamiennego stołu, który masz w tej rabacie, czy jest z innej strony?
Od strony warzywnika bardzo podoba mi się tak jak na zacytowanym zdjęciu Danusi. Chyba, że w dalszej części istniejącego zielnika jest już bukszpan w tej samej linii.
Rabata zakwaszana w całości czy tylko pod nasadzenia?
viva 12:01, 25 sty 2017

Była rozległa dyskusja na temat kłosowców. Podzielę się też moimi obserwacjami.
Z natury jest bylina to krótkowieczna, jak zauważam wytrzymuje trzy, cztery sezony i też zależnie od zimy, bo jest raczej ciepłolubna. Jeśli się chce ją utrzymać w ogrodzie należy mieć nasiona w zapasie. Ja bardzo się cieszę z tego, że sama się rozsiewa. Na wiosnę siewki zagospodarowuję. Kolorowe odmiany pojawiające się na naszym rynku polskich zim nie przeżywają (u mnie na pewno).
Zimą nie służą im gleby ciężkie i mokre, wtedy częściej wypadają. U mnie piasek więc z tym nie mam problemu.
Może mam złe obserwacje ale wydaje mi się, że odmiana Black Adder nie wytwarza nasion. W tym roku przyłożę się do zaobserwowania jeśli tę zimę przeżyją, bo siewek z niej nie zauważyłam.
Na zimę zawsze zostawiam, bo to co już pokazała Ewa, ślicznie wyglądają kłoski, szczególnie jeśli jest śnieg.
Ewo, pozwolę sobie zobrazować te dwie odmiany. Zdjęcia robione tego samego dnia w takim samym naświetleniu. Początek kwitnienia, kłoski jeszcze krótkie, szczególnie u B.F, bo zakwita troszkę później.

Black Adder i Blue Fortune

-

Pszczelarnia 12:16, 25 sty 2017

viva napisał(a)
Była rozległa dyskusja na temat kłosowców. Podzielę się też moimi obserwacjami.
Z natury jest bylina to krótkowieczna, jak zauważam wytrzymuje trzy, cztery sezony i też zależnie od zimy, bo jest raczej ciepłolubna. Jeśli się chce ją utrzymać w ogrodzie należy mieć nasiona w zapasie. Ja bardzo się cieszę z tego, że sama się rozsiewa. Na wiosnę siewki zagospodarowuję. Kolorowe odmiany pojawiające się na naszym rynku polskich zim nie przeżywają (u mnie na pewno).
Zimą nie służą im gleby ciężkie i mokre, wtedy częściej wypadają. U mnie piasek więc z tym nie mam problemu.
Może mam złe obserwacje ale wydaje mi się, że odmiana Black Adder nie wytwarza nasion. W tym roku przyłożę się do zaobserwowania jeśli tę zimę przeżyją, bo siewek z niej nie zauważyłam.
Na zimę zawsze zostawiam, bo to co już pokazała Ewa, ślicznie wyglądają kłoski, szczególnie jeśli jest śnieg.
Ewo, pozwolę sobie zobrazować te dwie odmiany. Zdjęcia robione tego samego dnia w takim samym naświetleniu. Początek kwitnienia, kłoski jeszcze krótkie, szczególnie u B.F, bo zakwita troszkę później.

Black Adder i Blue Fortune

-

Ha, to dlaczego ja się dziwiłam, że 'Black Addera' nie widzę? Nie wytwarza nasion!

Vivo, masz białego? On sięga do 150cm u Ciebie też?