Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Kolorowy ogród na piasku 00:18, 01 lut 2014

Do góry
viva napisał(a)

No to same ślicznotki kupiłaś
Ja jeszcze nie podjęłam decyzji. Będą to głównie historyczne i angielki.

Viva Ty masz dużo miejsca, a ja muszę teraz bardzo uważać Jakbyś gdzieś widziała Ice Dance to daj cynk
Kolorowy ogród na piasku 00:09, 01 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Constanze Mozart, chociaż boi się deszczu, Novalis, Polka, Petticoat, Octavia Hill,Mariatheresia, Great North Eastern Rose chciałam jeszcze Ice Dance ale nie mają
http://www.leadthegoodlife.com/pure-white-patio-rose-ice-dance-bare-root.html

No to same ślicznotki kupiłaś
Ja jeszcze nie podjęłam decyzji. Będą to głównie historyczne i angielki.
Kolorowy ogród na piasku 23:31, 31 sty 2014

Do góry
viva napisał(a)

Aniu, pochwal się co kupiłaś
Constanze Mozart, chociaż boi się deszczu, Novalis, Polka, Petticoat, Octavia Hill,Mariatheresia, Great North Eastern Rose chciałam jeszcze Ice Dance ale nie mają
http://www.leadthegoodlife.com/pure-white-patio-rose-ice-dance-bare-root.html
Pszczelarnia 22:40, 30 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ścieżka obsadzona turzycą morrowi 'Ice Dance':

A to nowa część obsadzona przez właścicieli szkółek. Fina i Tomek mają tam swoje rabaty. Finka stworzyła rabatę białą, Tomek czerwoną i pomarańczową. Ponoć czarna rabata robi duże wrażenie. Nasadzenia są młode z jesieni.

super fajnie ścieżka wygląda....
ale ta nowa rabata nawet teraz przysypana śniegiem robi wrażenie...będę czekała na zdjęcia wiosenne i letnie
Pszczelarnia 21:10, 30 sty 2014

Do góry
Ścieżka obsadzona turzycą morrowi 'Ice Dance':

A tutaj cisy wąskokolumnowe w trawie :

Brak bylin pozwala skupić uwagę na drzewach.

A to nowa część obsadzona przez właścicieli szkółek. Fina i Tomek mają tam swoje rabaty. Finka stworzyła rabatę białą, Tomek czerwoną i pomarańczową. Ponoć czarna rabata robi duże wrażenie. Nasadzenia są młode z jesieni.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:24, 30 sty 2014

Do góry
I znowu moja rabaty "przychodnikowa". Znowu się powtarzam, ale męczy to człowieka.
Tak chyba zostanie i proszę o opinie pozytywne jak i krytyczne jakieś sugestie...
Rośliny
1- kule bukszpanowe i niski żywopłocik.
2- Carex Evergold
3- Carex Ice Dance
4- obwódka z żurawek w odcieniach fioletu i druga część w odcieniach pomarańczu(głownie ze względu na dużą ilość odmian w tej kolorystyce wytrzymujących patelnie )
5- trzmielina emerald'n gold na pniu i dywanik, zastanawiam się czy nie dać więcej trzmielin na pniu, 2 lub 3.
6- Carex Frosted Curls
7- Carex prairie fire
8- rochodnik
9- liliowce
10- tuje
11- śliwa Nigra lub Pissardi

Rabata po drugiej stronie chodnika czeka na mocne natchnienie i chyba się nie doczeka

Pomysł na ogród 08:56, 29 sty 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

Dziękuję i ja za listę trawek!
Muszę przestudiować!

ja już nawet mam dokładnie przejrzane i przeczytane wieści o swoich faworytach

1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant)
2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik)
3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa)
4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica)
5. Imperata cylindrica 'Red Baron'
6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca)
7. Stipa tenuissima (ostnica)

to taka szczęśliwa 7 !
Co z tym ogródeczkiem począć 21:04, 20 sty 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

Pomyślałam że może za kulkami bukszpanowymi(tam gdzie jest ?) posadzić roże z werbeną a dalej gdzie miała być różanka mogła bym zrobić Zetkową rabatę rozchodnikową

Czy druga wersja za kulkami posadzić Anabelki a dalej różanka z werbeną

A Ta Zetkowa to z brzozami ? czy bez, bez ???
Z brzózkami z rozchodnikami z rozplenicą i wrzosami (o ile słońce jest) ????

A teraz to co wymodziłam tzn. to co sobie wymyśliłaś i trochę dodałam ......

Jadę po kolei wg twojego rysunku ........

1. 3x Rh + podsadzić wrzościami lub wrzosami + tawułka

2. 3x stożki bukszpanowe + podsadzone trawką Frosted Curls+ czerwone żurawki+ gracillimusy

3. 7x Limki podsadzone Carexem np. Ice Dance lub Ice Cream

4. 3x Trzmielina, kocimiętka lub szałwia omszona, bukszpan żywopłot

5. Różanka + werbena i dodałabym na plecki róż - miskanta Morning Light

6. 3x brzoza dorenbroos+ rozchodniki+ rozplenice+kulki bukszpanu kilka (wszystko w takich ilościach żeby się zmieściło ....

ale wymodziłam co??? koryguj zgodnie z potrzebą

Moja codzienność - ogród Oli 16:50, 17 sty 2014

Do góry
[

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Witaj Olu wpadam z propozycją pomyśl jeszcze nad takim (rys.poniżej) rozmieszczeniem choiny Jeddeloh , wkomponowaniem w to miskanta Morning Light może3szt i tak jak napisałaś jako uzupełnienie zastosować wrzosy i wrzośce????????

Ładnie sobie rozrysowałaś planik
a tu to o czym myślałam

pozdrawiam wiosennie .... bo tak jest u mnie od kilku dni w ogrodzie .... słońce i ciepełko
Moja codzienność - ogród Oli 20:53, 15 sty 2014

Do góry
Czas najwyższy brać się za projekt, koniec laby bo wiosna idzie

Żeby nie szukać pokażę co zaproponowała Danusia

A teraz moje wstępne przemyślenia odnośnie fragmentu między bramą wjazdową a furtką

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Dla przypomnienia zdjęcia tego miejsca

Ogród cioci 19:48, 10 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To tyle, pominąłem półkole po lewej bo nie wiem czy tam coś planujesz.

1 - stożki bukszpanowe
2 - kule bukszpanowe
3 - żurawki
4 - tawułki cięte w kule
5 - trzmielina na pniu
6 - imperata Red Baron
7 - turzyca 'Frosted Curls', 'Amazon Mist' lub 'Ice Dance'
8 - berberys czerwony Admiration lub bagatellet w formie kulek lub żywopłociku.
Te dodatki to tylko moja radosna twórczość, czy słuszna to nie wiem, specjalistą nie jestem

Co do żurawek w odcieniu czerwieni, na słońce polecam szczególnie odmiane Cherry Cola, bardzo ładna jest też odmiana Rio rośnie u mnie od sierpnia i nie przypalała się, ale nie wiem jak będzie dalej. Ze zblirzonej kolorystyki lub ciemnych odmian to polecam: Obsidian, Creole Night, Mahogany, Sparkling Burgundy. Ciekawie wyglądać mogłaby też wyglądać żuraweczka Solar Eclipse, ale może się troszke przypalać. Oczywiście trzeba pamiętać, że żadna żurawka nie wytrzyma patelni jeżeli nie będziemy jej podlewać w słoneczne, a w szczegołności upalne dni

Wielkie , wielkie dzięki Teraz to jest plan Półkole po lewej będzie wysypane kamykiem i może ciurkadełko przed altanką z obwódką bukszpanową niziutką Żurawki będą pod magnolką to pewne
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Ogród cioci 18:42, 10 sty 2014

Do góry
To tyle, pominąłem półkole po lewej bo nie wiem czy tam coś planujesz.

1 - stożki bukszpanowe
2 - kule bukszpanowe
3 - żurawki
4 - tawułki cięte w kule
5 - trzmielina na pniu
6 - imperata Red Baron
7 - turzyca 'Frosted Curls', 'Amazon Mist' lub 'Ice Dance'
8 - berberys czerwony Admiration lub bagatellet w formie kulek lub żywopłociku.
Te dodatki to tylko moja radosna twórczość, czy słuszna to nie wiem, specjalistą nie jestem

Co do żurawek w odcieniu czerwieni, na słońce polecam szczególnie odmiane Cherry Cola, bardzo ładna jest też odmiana Rio rośnie u mnie od sierpnia i nie przypalała się, ale nie wiem jak będzie dalej. Ze zblirzonej kolorystyki lub ciemnych odmian to polecam: Obsidian, Creole Night, Mahogany, Sparkling Burgundy. Ciekawie wyglądać mogłaby też wyglądać żuraweczka Solar Eclipse, ale może się troszke przypalać. Oczywiście trzeba pamiętać, że żadna żurawka nie wytrzyma patelni jeżeli nie będziemy jej podlewać w słoneczne, a w szczegołności upalne dni
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:51, 05 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To ja mam takie pytanko. Trawka na prawo od ściany wodnej ta obok żurawek to Carex Ice Dance??
Nazbierałaś tych buksików sporo ale masz racje są najlepsze podczas zimy i też planuje zwiększyć drastycznie ich ilość. A co do tych trawek w wojsławicach, to można prosić szczegóły ?? bardzo prawdopodobne, że wybiore się bo bukszpany na osławioną plantacje i warto byłoby to jeszcze wykorzystać, tylko nie wiem czy to nie będzie za wcześnie.

Na pewno to jest carrex morrowi i za kazdym razem gdy kupie ice dance to wydaje mi sie, że moja ma delikatniejsze paski. Na 80% to ice dance.

Kupiłam jesienią trawki naiermaszu w Wojsławicach od Tomka Grochowskiego (jest na naszym forum) Dowem sie od Finki czy prowadza taką regularna sprzedaż traw i dam Ci znac. Bo trawy były piekne i i w swietnych cenach.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:56, 05 sty 2014

Do góry
To ja mam takie pytanko. Trawka na prawo od ściany wodnej ta obok żurawek to Carex Ice Dance??
Nazbierałaś tych buksików sporo ale masz racje są najlepsze podczas zimy i też planuje zwiększyć drastycznie ich ilość. A co do tych trawek w wojsławicach, to można prosić szczegóły ?? bardzo prawdopodobne, że wybiore się bo bukszpany na osławioną plantacje i warto byłoby to jeszcze wykorzystać, tylko nie wiem czy to nie będzie za wcześnie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:39, 03 sty 2014

Do góry
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:16, 29 gru 2013

Do góry
Turzyca Ice Dance jednak wytrzymały próbę śniegu, mrozu i lodu - dodaję je do listy roślin niezawodnych Niewiele ich jest

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:39, 28 gru 2013

Do góry
Aparat świetny, a ogród niesamowity, jakie zmiany!!
Kulka z cisa na pniu, to super pomysł, a dołem może carex Ice Dance?
Limonkowy gaj 11:30, 24 lis 2013

Do góry
Moim zdaniem należy różaneczniki posadzić w rzędzie, na mijanego nie jest dobrze, przed nimi turzyce zimozielone np. Carex morrovii 'Ice Dance' a przed nimi trzy paski wrzosów i wrzośców, lub jedno albo drugie, albo na przemian po kilkanaście sztuk jednego koloru. Muszą być wyraziste kolory różniące się od siebie. Ziemia kwaśna również dla wrzosowatych

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:36, 23 lis 2013

Do góry
rabata na tyłach przy tarasie ... z grabami ... choć późna jesień nie jest najlepszą z wyboru porą do wyczuwania odcieni i tonacji już lubię przenikające się kostrzewy z okrywowymi ... ice dance i w domyśle z grabami ... plus kiedyś trawki i hosty (hosty som ale pisałam jesien ) ...

Dwa ogrody 18:25, 23 lis 2013

Do góry
monteverde, barbara_kraj... będę się edukować w temacie wielosiłów. Mam jeszcze kilka zgadek w ogrodzie do rozwiązania... To jest tak, jak brało się wszystko, bo ładne, bo tego nie mam, bo to jeszcze ładniejsze. Nazwy wyleciały z głowy, roślinki rosną.
Irenko, dziękuję za to, że zajrzałaś. Ta trawka to carex Ice Dance.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies