Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:05, 27 paź 2016

Do góry

Macham wszystkim. Zalatana jestem ale zostawiam taki widok z Wroclawia.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:02, 27 paź 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Oj wiem wiem ja czasami specjalnie nie wynoszę sekatorka żeby nie ciąć ale czzzsami .Moje szmaragdy jedne są 2 letnie a z drugiej strony w zeszłym roku na wiosę sadziłam nie tnę ich bo chcę żeby zasłoniły płoty

Nie patrzcie na trawę bo krety zrobiły co chciały

Płot zarośnie raz dwa A krety? widocznie znalazły u Ciebie smakołyki. Jak wszystko zjedzą to pójdą dalej
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:56, 27 paź 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Oczko wymaga dużo pracy.. i najgorzej że o tej porze... jak pomyśle, ze mam tam wejść by wyciąć te chabazie to brrrrr ...... aż mnie potelepało.. jednak nie uciekne od tego.. czym szybciej tym cieplej

I bawię się w czyszczenie filtrów, bo jakbym miała mieć brudną i śmierdzącą wodę to wolałabym je zakopać.. wydajniejszy filtr niestety ma cenę zaporową..

I trzeba ryby wyeksmitować z tej ilości.. pamietaj...mam rybek nadmiar Możesz brać ile chcesz.. tylko dużych Fiordów nie oddam

rzeczywiście piękne
Ogród pod lasem 12:49, 27 paź 2016

Do góry
Parę widoczków na dziś.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:48, 27 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
No to jeszcze trochę mi zostało, ale już najgorsze chyba mam za sobą.

Zawsze jak coś robię, to myślę, że ta reszta będzie lżejsza, ha, ha, ha. A potem jak przychodzi pora na tą resztę, to okazuje się, że tez ciężko,

Czy warto jeszcze skosić trawniczek?ż z 10 dni nie kosiłam, a jeszcze ciepło zapowiadają. Chyba skoszę za następną bytnością.

Dziś miałam bardzo miłą wizytę sąsiadki z alejki. Zawsze koło mego ogródeczka przechodzi idąc do siebie, a dzisiaj zaszła. Zgadnijcie o co pytała?

Ha, ha, ha! Nie uwierzycie! O Rozplenicę! Że bardzo u mnie sie spodobała, że pytali w ogrodniczym ale nie było, i jak się ta trawa nazywa. No i wogóle, że cud miód.
I kto by pomyślał! Również zmienia ogród z warzywnego na ozdobny. A myślałam, że nigdy to nie nastąpi!

to rewelacja Haniu-sąsiadeczka zarażona ,fajnie że sie jeszcze i komuś podoba co bardziej pobudza do dalszego działania
Ogród z pergolą 12:45, 27 paź 2016

Do góry
czarne kropki - drzewa które juz rosną
zielone - wersja z 2 jednakowymi drzewami pod serbami + 2 drzewa na środku
czerwone - 1 drzewo wielopniowe pod serbami i takie samo na srodku, tutaj zaznaczylam na żółto obszar który będzie według mnie pusty niewiem czy to dobrze będzie wyglądac
wersja ostatnia niebieska czyli tez wielopniowe tylko inaczej ustawione to mniej pusto jest

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:39, 27 paź 2016

Do góry
pewniaki na jesienne kolorki

krzewuszka 'Wings of Fire'

tawuła śliwolistna

Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:35, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No zobacz sama Reniu na te floksy - wściekły róż Bleee za dużo tego jak na jakimś odpuście. Rosną między lawendą a buksami. Ta kratka już dawno wywalona.

Może trochę za różowy ten róż a jak tam szeroko jest?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:28, 27 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bajka zamierzam powalczyć wiosną o małe oczko na dużym ogrodzie, koło gunnery

Oczko wymaga dużo pracy.. i najgorzej że o tej porze... jak pomyśle, ze mam tam wejść by wyciąć te chabazie to brrrrr ...... aż mnie potelepało.. jednak nie uciekne od tego.. czym szybciej tym cieplej

I bawię się w czyszczenie filtrów, bo jakbym miała mieć brudną i śmierdzącą wodę to wolałabym je zakopać.. wydajniejszy filtr niestety ma cenę zaporową..

I trzeba ryby wyeksmitować z tej ilości.. pamietaj...mam rybek nadmiar Możesz brać ile chcesz.. tylko dużych Fiordów nie oddam

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 12:27, 27 paź 2016

Do góry
Dzień dobry
Zaczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem.

Zrobiliśmy ostatnio komunikację (chodniki z kostki, podjazdy z grysu, tarasy z płyt) przy naszym startym poniemieckim domku i nastał czas na zieleń. Mam problem z rabatą, która powstała między podjazdem a chodnikiem.

Po obiftych opadach deszczu powstają kałuże. Nie odwodniłam tego kawałka przed rozpoczęciem prac i teraz mam problem. Deszczówka z dachów spływa do rury drenarskiej a potem do studni chłonnej, więc problem jest "tylko" z deszczem który pada na ta rabatkę.

Nagorsze jest to że obrzeża są juz zrobione i nie wiem jak teraz odwodnić ten teren.
Na pewno muszę obniżyć boki rabaty o 5 cm bo w tym momencie jest na równo z obrzeżem i będzie mi kora wypadać. Myślałam o podniesieniu jej i ukształtowaniu takiego mini wzgórka. Czytam, że warto położyć rury drenarskie wokół rabaty i odprowadzić wodę do studni chłonnej ale jak to zrobić jak już utwardzenia są zrobione.....
Załączam fotkę jak to wygląda po deszczu.

(ta wystająca rura karbowana to studzienka sanitarna, która będzie na równi z ziemią).

Z góry dziękuję za wszelaka pomoc i uwagi

Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:24, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Szałowe ujęcia. Bardzo klimatyczne fotki.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:23, 27 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Rzeczywiscie fajna ta parocja zaraz odleci
I cały ogród kolorami zachwyca i wcale nie żal ze kwiatów mniej
a nie masz przypadkiem kAliny bodnantskiej ?

Nie mam..

Piszę to co roku.... napiszę i w tym.. Forsycja Maluch.. nie kwitnie od kiedy ją mam, a mam z 7 lat.. nie wyrzucam z powodu jesiennego wybarwienia.. jest śliczne.. a że to mały krzew to sobie trwa.. fioletowe końce, reszta żółta..

I już mnie nie ma.. reszcie odp. wieczorkiem.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:20, 27 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Nie no, to to wiem, ale ta kalina... Ania, mówię ci.... Bossska I liście ogromne (tak na obrazkach w necie tego nie widać) i przebarwione na wszystkie odcienie ognia... Ech... Nie marudzę. Spadam. Ty zapracowana, ogród przez szybkę oglądasz a ja ci tu o jakichś wynalazkach

Przez szybkę..zgadłaś.. potem wybiegłam na minutę.. w kapciach.. ot głupia.. ale to przez szybkę.

Ukojenie 12:19, 27 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Taki mini ogrodek pokaze

jak z bajki
Ukojenie 12:17, 27 paź 2016

Do góry
Mahonie:

Szalwia i pecherznica:
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:17, 27 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dlaczego judaszowiec nie przetrwał (pytam, bo mam 2 sztuki i już drżę)?

Podejrzewam, że nie lubi gliny... przetrwał zimę, a wiosną padł.. miał za mokro i za ciężko.. Nie wracam do roślin któż nie chcą u mnie rosnąć.. wyjątek zrobiłam dla RH.. ale to już wiarygodność Bogdzi zadziałała, że uwierzyłam w to co mówi.. bo zobaczyłam na własne oczy, że się da je mieć

Jesień.. jesień, jesień.. ta ilość brązów już przytłacza.. tęsknie za zielonym..

Tu ma być ogród :) 12:16, 27 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo proszę o pokazanie tego szpaleru z K. Fontaine - musi być boski!

Już wklejam, na razie te miskanty to młodziaki, ale w przyszłym roku na pewno będą się znacznie okazalej prezentować

Ukojenie 12:12, 27 paź 2016

Do góry
Taki mini ogrodek pokaze

Od początku 12:07, 27 paź 2016

Do góry
Ach te Twoje okna
Piękne są!

A i zasony niezgorsze

ZieloneWrota napisał(a)
Widoki z za okna

Ach te Twoje okna
Piękne są!
Ogród Nety- moje marzenie 12:04, 27 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies