Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

anna_t 09:58, 13 lis 2016

Chodzi o to zeby górna linia rabaty szla rownolegle do murku w identyczny łuk.
pas trawnika między murkiem a nową rabata by był równy.
dół można mniej uwypuklić, zrobic bardziej w łezkę
w realu najlepiej wytyczyć bo niewiem jaka jest odległość między drzewami
Zagajanka 11:35, 13 lis 2016

Ewik napisał(a)
Dla mnie pomysł super, moze bym bardziej złagodziła linię rabat . Róże , trawy , byliny i cos zimozielonego jak najbardziej , tylko gdzies obiło mi sie o uszy , ze harlequin moze przemarzać

Harlequin rośnie u mnie od wiosny w jednym miejscu - zobaczę jak przezimuję. Ewentualnie zmienię na coś innego szarawego
Zagajanka 11:37, 13 lis 2016

ren133 napisał(a)
A może z molinią?

Reniu, pomysł super. Ale co z różami? Zdradzę w tajemnicy, ze te nowe rabatki głownie mają powstać, bo miejsca na nowe róże juz u mnie prawie brak
Więc sama molinia to dla mnie zdecydowanie za mało...
Zagajanka 11:41, 13 lis 2016

Lucy, Aniu,
pokażę jak to wychodzi na planie z góry:

i z wymiarami:

Chciałabym właśnie trochę powtórzyć linię murków, stad pomysł na "łezki".
Jednocześnie musi być tak, by było wygodnie kosić trawnik (to będzie głowny argument męża, któego muszę jakos przekonać do nowej koncepcji )
Madzenka 14:31, 13 lis 2016

Musi być miejsce na róż pierwotny pomysł na łezki dla mnie za ostry. U mnie musi byc geometria , wiec preferuje wyłaczńie półkola/koła lub kwadraty
Anda 15:10, 13 lis 2016

Rozumiem potrzebę miejsca na róże Ty masz rabaty półkoliste, więc może, tak jak Madzenka pisze, taką kolistą rabatą się w tym miejscu posłużyć?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Danucha 16:55, 13 lis 2016

Super pomysł z tymi rabatami po obu stronach ścieżki. Róże, trawy kulki.. Bardzo mi się podoba.
Karabela 17:24, 13 lis 2016

Kółko od Andy i kształt Ren z malinami bardzo mi się podobają. A wypełnienie tak jak piszesz róże kulki trawy byliny czyli to co tygrysy lubią najbardziej ))
UrsaMaior 17:27, 13 lis 2016

Głosuję za kołami Andy!
Danucha 20:54, 13 lis 2016

Albo można zachować oś symetrii jak na Twoim rysunku, tj. pomiędzy śliwowiśniami, ale łezki zastąpić półkolami..?