Reniu dzięki za instrukcję

.
Danusiu i Tobie dziękuję

, w tym roku korzystałam właśnie z Twoich instrukcji jak warstwowo sadzić cebulowe w donicach - mam nadzieję że mi nie pomarzną - będą musiały stać na zewnątrz.
Korzystam z pomysłów z tego wątku to i ja się swoim pomysłem podzielę. Czasami mamy kłopot żeby, kupić dokładnie takie rośliny jak zaplanowaliśmy a nie chcemy sadzić innych. Rabata w trakcie tworzenia a może jeszcze chcemy cebulowe wsadzić i się obawiamy, że potem dosadzając wszystko sobie zrujnujemy. Ja w miejscu brakujących roślin normalnie przygotowuję dla nich podłoże i w ich miejsce wkładam doniczkę (taką jaką planuję kupić, lub większą - bo nie zawsze wiem jaką się uda kupić), wypełniam ją przygotowaną ziemią i zostawiam do czasu kupienia roślin. Potem wyjmuję doniczkę (mam już w niej przygotowaną ziemię), wsadzam roślinkę i obsypuję ziemią z wkopanej doniczki. Cebulki które są dookoła doniczki nie ucierpiały

.
Na zdjęciu doniczka zakopana z samą ziemią, po odsunięciu ściółki - żeby wiedzieć gdzie jest zakopana oznaczyłam ją wbitym w środek patyczkiem.