Witam ogrodniczo :)
09:14, 13 gru 2013
Powinno się za ogrodzeniem sporo wcześniej posadzić pas wiatrochronny z drzew typu graby, wiatr spowolni swoją prędkość i siłę. Tylko czy masz takie możliwości?
Co do odległości to zależy od wielkości działki i jakie dokładnie gatunki będziesz sadzić, stwórz sobie plan nasadzeń a wcześniej wklej mapkę ogrodu. W tej sytuacji trudno doradzać. Ja mam działkę tylko 500 m2 a rośliny mam poutykane bardzo gęsto, ale tnę je mocno. W dużych ogrodach postępujesz zupełnie inaczej.
Pas wiatrochronny na Twojej działce, aby spowalniał siłę wiatru, nie może mieć drzew o takiej samej wysokości, czyli nie może być szpalerem tui. Powinien mieć w swoim składzie drzewa różnej wysokości, wtedy "przefiltrują" siłę wiatru i go spowolnią, osłabią.
Najwyższe piętro to drzewo o wysokiej koronie albo iglaste (świerk, brzoza, lipa, tulipanowiec i inne). Kolejne piętro średnie to klon polny, niższe iglaki (tuje Smaragd, choiny kanadyjskie cięte, tuje Aureospicata i innne).
Potem gęste krzewy liściaste lub iglaste ( derenie, kaliny, hortensje, jałowce, kosodrzewiny karłowe itp), no i na koniec niskie krzewy.