Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:57, 20 wrz 2016

Do góry
Dziś dostałam listeczkową przesyłkę super

Ogród Ani :) 12:51, 20 wrz 2016

Do góry

Lecę nadrabiać Wasze wątki Olaboga!
Ogród Ani :) 12:48, 20 wrz 2016

Do góry
Ogród Ani :) 12:47, 20 wrz 2016

Do góry
Jestem, jestem
Aleście się rozgadali, gaduły jedne no
Mieliśmy mocno wyjazdowy weekend, stąd ta cisza w wewatku

Witam kasia_w i katel - Kaśki obie

Pokażę Wam kilka zdjęć z ogrodu w Łańcucie, który miałam przyjemność obejrzeć podczas wyjazdu

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:44, 20 wrz 2016

Do góry
Dziewczyny czy wiecie co to za trawa, pięknie mi się rozrosła, nawet za pięknie.Na wiosnę będę ja redukować. W planie mam wsadzić ja na przedpłocie, tam gdzie rowek odwadniający będę kopać..

Podwiązywanie wysokich hortensji 12:25, 20 wrz 2016

Do góry
A ja przywiązuję je dość ciasno i wysoko. Później formuję w kształt drzewka. Takie mi się najbardziej podobają ...
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:19, 20 wrz 2016

Do góry
Posadziłam w końcu sierpnia na frontowej rabacie 100 szafirków. Dzisiaj wyglądają tak. Czy to znaczy, że zmarzną mi, jak przyjdą mrozy? Ewentualnie, czy je teraz podlewać?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:51, 20 wrz 2016

Do góry
anuszka87 napisał(a)

Oj drzewo w takiej małej donicy to nie urośnie Stwórz kompozycję, jeżeli lubisz np z wrzosów Poczytaj forum, jest dział roślin balkonowych
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:35, 20 wrz 2016

Do góry

Piękne miłorzęby bilboa od 40 zł wzwyż

Wciąż o nich myślę,choć to duże drzewa i być może nie na moją działkę?
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:28, 20 wrz 2016

Do góry

Odwiedziłam leśną szkółkę przed pracą i zobaczyłam takie cuda:wrzosy,sosna winter gold
Kulą w płot 11:21, 20 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Najpierw wsadź palec w korzenie i sprawdź czy ziemia jest pulchna. Czy jest mokro.
Jesli mokro to trzeba przewietrzyć ziemię, spulchniać.

Jesli nic z powyższych to prawdopodobnie brak jest żelaza i potasu. Zastosuj nawóz jesienny.

JEDNAK obstawiam problem z korzeniami - gałązki zwieszają się. Sprawdź czy kora nie jest zbyt wysoko podsypana na szyjce korzeniowej. Czy nie trzeba od pieńka odgarnąć ziemi. Czy nie jest za mokro.
Jesli jest za mokro to nie wolno nawozić, a trzeba przewierzyć glebę - spulchniać delikatnie.

Toszko więc obejrzałam dokładnie te cisy. Chyba zawaliłam przy sadzeniu... Wsadziłam paluchy no jest wilgotno ale w normie w końcu padało przez 3 dni. Kora była wysoko przesadzałam rośliny przed nimi i trochę tej kory im na szyje się napchało. Jednak one ogólnie chyba źle posadzone. Jak próbowałam spulchnić ziemię wokół to korzonki są zaraz pod powierzchnia a jednocześnie wydaje mi się że za głęboko. Jak ja mogłam to tak spartolić żeby nie powiedzieć gorzej. Tyle czytałam wcześniej o sadzeniu cisów. Zobacz tak to wygląda. Co teraz robić wysadzić i podnieść?

Ogrodowy song 10:53, 20 wrz 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Posortowane cebule czekają na swój czas.

Kochana !!!!!!!!!!!!!! Jesteś wielka )))))))) Jak ja Ci dziękuję za te zdjęcia, jaki to dobry sposób U mnie zawsze w doniczkach, skrzynkach, skrzyneczkach, już raz wszystko mi się wywaliło i wymieszało odmiany. Zgapiam i jeszcze raz wielkie dziękuję
To miejsce trzeba kochać 10:50, 20 wrz 2016

Do góry
Nasze tulipany przed posadzeniem

W wolnej chwili dla pamięci opiszę co gdzie posadziłam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:48, 20 wrz 2016

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 10:44, 20 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Kasiu, bardzo mi miło Też bardzo lubię swój przedogródek i hortensje Krzysiu zaczął układać blachodachówkę na domku japońskim

A dla Ciebie jeszcze jedno ujęcie rabaty z ambrowcami

Ewuniu, tak mnie dawno u Ciebie nie było, a tu takie zmiany. Domek będzie cudownie się prezentował w nowej "czapce", a na dodatek brawa dla eMusia. Zdolniacha Ogród zachwyca

Dopytam o ambrowce, kupowaliście je chyba w tym roku? Jak z przyrostami bo w opisach znalazłam, że bardzo wolno przyrasta. Jak w rzeczywistości
Macham
Szarobiałego ogrodowe początki. 10:42, 20 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Eee, całkiem fajnie masz: z lewej strony przewieziesz trochę piasku na prawą, żeby rozluźnić glinę. Z prawej przewieziesz trochę gliny na lewą, żeby trochę zagęścić piasek i zatrzymać wodę. A na obie strony dodasz kompostu, obornika i mączki żeby użyźnić. I będzie akurat

Przed żywopłotem zapewne się broniłaś, bo miałaś w głowie taki typowy obrazek: tuje dookoła, trawnik po środku i więcej nic. To tak jak pusty pokój. Ale jak w tym pokoju dostawisz mebli (tzn: dosadzisz roślin), to zrobi się przyjemnie Z kolei meble bez ścian, to też nie dobry pomysł.

Na podstawie tego, co napisałaś, wymyśliłam coś takiego:

W lewym górnym rogu zostawiłam warzywnik, tylko trochę go powiększyłam żeby zmieścił się tam również kompostownik. Osłoniłam go rabatą, żeby go nie było widać z tarasu i żeby go zachodnie wiatry nie mroziły.

Maliny dałam w prawy róg - one nie wyglądają dekoracyjnie, dlatego też je osłoniłam rabatą. Rabaty nie muszą być bardzo "zabudowane" (w sensie - wysokie i gęste).

Ten sposób poprowadzenia rabat nie powoduje optycznego zwężenia ogrodu.

Na siatce przy garażu posadziłabym bluszcz, skoro nie ma miejsca na żywopłot. Trzeba go będzie przywiązywać, żeby szedł w górę a nie po ziemi, i na zasłonięcie siatki będzie musieli bardzo długo czekać, bo wolno rośnie. Ale za to lubi cień, jest zimozielony i nie przemarza.

Południowa strona domu jest do przemyślenia. Niby nie musicie tam robić żywopłotu, tylko zrobić słoneczną rabatę ale:
siatka też nie jest atrakcyjna
w każdej chwili ktoś może się tam pobudować i wtedy będziecie mieli widok prosto na jego ścianę.

Dziękuję za pomysł na warzywnik i "owocarnię". Skorzystam, bo stokroć lepszy od mojego.
Z przewożeniem piasku z lewej na prawą będzie kłopot. Mam zasianą trawę i tylko pozostawiony pasek przy ogrodzenie, gdzie na skraju rośnie w tej chwili łubin.

Żeby puścić bluszcz na siatkę to wcześniej musiałabym się rozwieść. Ale na ogrodzeniu od wschodu sąsiad zamocował jakąś oplatającą roślinę. Tamta strona jest zielona i przesłonięta (za malinami i warzywnikiem).
Szarobiałego ogrodowe początki. 10:24, 20 wrz 2016

Do góry
Eee, całkiem fajnie masz: z lewej strony przewieziesz trochę piasku na prawą, żeby rozluźnić glinę. Z prawej przewieziesz trochę gliny na lewą, żeby trochę zagęścić piasek i zatrzymać wodę. A na obie strony dodasz kompostu, obornika i mączki żeby użyźnić. I będzie akurat

Przed żywopłotem zapewne się broniłaś, bo miałaś w głowie taki typowy obrazek: tuje dookoła, trawnik po środku i więcej nic. To tak jak pusty pokój. Ale jak w tym pokoju dostawisz mebli (tzn: dosadzisz roślin), to zrobi się przyjemnie Z kolei meble bez ścian, to też nie dobry pomysł.

Na podstawie tego, co napisałaś, wymyśliłam coś takiego:

W lewym górnym rogu zostawiłam warzywnik, tylko trochę go powiększyłam żeby zmieścił się tam również kompostownik. Osłoniłam go rabatą, żeby go nie było widać z tarasu i żeby go zachodnie wiatry nie mroziły.

Maliny dałam w prawy róg - one nie wyglądają dekoracyjnie, dlatego też je osłoniłam rabatą. Rabaty nie muszą być bardzo "zabudowane" (w sensie - wysokie i gęste).

Ten sposób poprowadzenia rabat nie powoduje optycznego zwężenia ogrodu.

Na siatce przy garażu posadziłabym bluszcz, skoro nie ma miejsca na żywopłot. Trzeba go będzie przywiązywać, żeby szedł w górę a nie po ziemi, i na zasłonięcie siatki będzie musieli bardzo długo czekać, bo wolno rośnie. Ale za to lubi cień, jest zimozielony i nie przemarza.

Południowa strona domu jest do przemyślenia. Niby nie musicie tam robić żywopłotu, tylko zrobić słoneczną rabatę ale:
siatka też nie jest atrakcyjna
w każdej chwili ktoś może się tam pobudować i wtedy będziecie mieli widok prosto na jego ścianę.
Ogród Cioci cz. 3 10:19, 20 wrz 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Eluś nie jesteś ślepa to ja mam sklerozę. Już się poprawiam

Jest Ci ona i Gosia nie zawaha się jej użyć
Beskidzkie marzenie 10:07, 20 wrz 2016

Do góry
Moje dzisiejsze lupy

Calkiem duzy wybor czochow, ale mam silna wole
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:06, 20 wrz 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Przydała by się para wrześniowych widoczków ogólnych...
co niniejszym właśnie czynię

Ech mogę się gapić non stop Jana pięknie u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies