Witam,
mam posadzoną w zeszłym roku grupkę rh, póki co pomiędzy rh jest wolne miejsce, żeby krzaki miały miejsce na rozrost. Czy póki rh małe, mogę pomiędzy wsadzić wrzosy/wrzośce, żeby rabata była wypełniona? Teraz tak pustawo jest
Jeśli to dobry pomysł, to czy w miarę rozrostu rh za parę lat, wrzosy/wrzośce należy przesadzić?
Ja bym kupiła dwie odmiany np. po 85 sztuk, różniące się nie za mocno kolorem liści i kwiatów, oraz tylko jako dopełnienie, fazy przejściowe, jeden albo dwa inne kolory po np. 15 sztuk, które bym posadziła w małych grupach pomiędzy tymi dwoma głównymi liczniejszymi kolorami.
dziękuję bardzo za opinie. Już kupiłam, mało tego posadziłam również myślałam o dwóch odmianach. Jednak śmiesznie to wyglądało, taka dróżka się robiła ponieważ rabata wrzosowa ma 1 m szerokości. zdecydowałam się na 5 odmian, w tym jedna mocno przebarwiająca się zimą. Wieczorem wrzucę zdjęcie
Czy da radę zakwasić skarpę z gliny(taka pozbawioną warstwy humusu)? Kiedyś jechałam i widziałam przydrożną skarpę obsadzoną wrzosami wysokimi na 0,5m. Drogowcy raczej nie wymieszali skarpy z torfem choć pewnie miały kwaśno.