Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 03:46, 20 wrz 2016

Do góry
Bogdziu, Fajnie było Cię zobaczyć na wycieczkowych fotkach, zdjęcia robisz nie gorsze od moich, motyle piękne. Tu to być mogła poszaleć, zwierzaki same wchodzą w obiektyw a motyle są wielkości dłoni. Króluje Monarch, jest tu ich bardzo dużo. Pokażę Ci Chipmunka, przesympatyczne zwierzątko. Jest ich to b. dużo, najwięcej oczywiście w parkach żyje w takich małych norkach wykopanych w trawie, tam zanosi wszystko co wysępi od ludzi. Powiem Ci że lato zleciało mi w tym roku błyskawicznie, nakręciliśmy sporo kilosów, więcej się nie dało za gorąco było. Nawet dzisiaj rano o 6 było 20 i 89% wilgotności a mama mówiła że dziś był prawie mróz a ja jeszcze w króciakach jeżdżę do pracy ale i tu już chłodek zaczyna już czuć. Tu bardzo powoli się ochładza i przymrozki będą może za miesiąc. Teraz dla Ciebie mój ulubiony futrzak z bliska ze swoją norką.

Pokażę jeszcze Black berda red winga samica z młodymi szczygła i szopa

Nie gniewaj się że zasypałem Cię fotkami ale myślę że Szop swoją miną Cię udobrucha
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:47, 19 wrz 2016

Do góry
Zakupiłam ostatnio irysy żyłkowane. Nigdy ich do tej pory nie miałam. Zobaczę jak (i czy wogóle) zakwitną
Fotki z co. - ale ku pamięci wystarczą

A może ktoś z odwiedzających ma jakieś doświadczenie w ich uprawie?
Ukojenie 23:35, 19 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Dobranoc

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:20, 19 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)

W Google widziałam, ale one takie podrasowane mi się wydają.
Dominiko! Wrzucan dla Ciebie fotki rozchodnika Birthday Party. Sadzonka dopiero co kupiona Zdjęcia robione w deszczu więc byle jakie.
Pszczelarnia 23:03, 19 wrz 2016

Do góry
I na koniec chciałam jeszcze pokazać, jak staram się bebeszyć wszelkie rośliny z torfu i sprawdzać korzenie, zwłaszcza u rh ale coś jest z moją konsekwencją nie tak, skoro do sadzenia różaneczników bebeszonych z torfu w dołek daję torf kwaśny. Muszę się poprawić. A rh. powinny być moczone przed sadzeniem.

To sadzenie różaneczników 'Pohjolas Daughter' w 2015 r. Te rosną dosłownie na korzeniach starego świerka i mają się dobrze na razie):

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:54, 19 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mój sobotni deszczowy ogrod

Festiwal Traw w Wojsławicach już się nie umywa do Twoich trawek
Ślicznie jest, ale to i tak wiesz...
Pszczelarnia 22:46, 19 wrz 2016

Do góry
I jeszcze penstemon, tym razem z Wojsławic.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:44, 19 wrz 2016

Do góry
Przydała by się para wrześniowych widoczków ogólnych...
co niniejszym właśnie czynię

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:23, 19 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do południa było parno i duszno, z lekkim zachmurzeniem i mgiełką. Już obstawiałam, że prognozy się nie sprawdzą.

[img size=270x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/125/1254757/original.JP

Ten fragment przepiękny kolorystycznie, nie udało mi się takich rozchodników na razie upolować, widzę że masz sporo astrów, pięknie się wynurzają

pozdrawiam
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:23, 19 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czekam zatem na fotki Miss Dior

Oto i ona:

Pszczelarnia 22:21, 19 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Jesli rosna np w cieniu to przyrosty bedą wieksze albo jeśli deszczu było dużo. Ja bym siarki tez teraz nie dawała, nic w korzenie a opryskałabym liscie tą moja mieszanką bo działa najszybciej (siarka granulowana długo się rozpuszcza nawet z rok). Nawet sam nawóz do iglaków byłby dobry do oprysku a lepszy z żelazem i na wiosne opryski powtórzyc. Dolistne nawożenie działa najszybciej.Mnie tez sie nie podoba dawanie kory ani w korzenie ani jako ścióka, tam jest sporo róznych grzybów i plesni szczególnie jak lezały w workach foliowych. Dla mnie to zły pomysł ale jak juz dałas to trudno. Moim zdaniem z tego są chore.Jak widzisz są rózne szkoły a wybór Twój.

Wybór mój, tak. Trudny wybór albo je uśmiercę od razu albo potem? Podłożę im siarkę w bliską okolicę korzeni. I opryskam Twoją mieszanką. I dam na pewno puch z liści dębowych. Do wiosny muszą przeżyć.

Wiem, że też lubisz derenie. Dla Ciebie finezja z ogrodu Tomka i Kasi:

Elinkowy ogród 22:20, 19 wrz 2016

Do góry
Przerysowalam strzalka z oznaczeniem N z projektu czy teraz lepiej czytelne.
Co do jalowcow nie chcialam ich ale mi tlumaczono ze to taka piekna zielen soczysta .
Ogród bez roweru 22:20, 19 wrz 2016

Do góry
Kupione w ubiegłym roku astry. Takie były fajne, kompaktowe. Środki kwiatów były w rzeczywistości bardziej złote niż na zdjęciu.

Pszczelarnia 22:13, 19 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Brunnerę żrą albo maleńkie ślimaki, albo jakieś też maleńkie gąsienice. Świadczą o tym wżery w środku liścia.

Przyrosty u rh są siłą rozpędu. Rodki na skraju agonii potrafią mieć przyrosty i kwitnąć. Zakwasić można zakwasem żytnim (herbicydy), podlewać zaparzoną kawą... ale to wszystko są doraźne metody. Przy naturalnym wysokim ph macierzystej gleby podsiąk i tak będzie ph podnosił. Odwlekanie siarkowania w czasie... Moim zdaniem lepiej to teraz zrobić, a jesienią i zimą roślina będzie mieć czas na korzenienie się. Siarka zaczyna pracować po min. 6 miesiącach do 5 lat. Po tym też czasie, czyli po 6 miesiącach, po jakimkolwiek zakwaszaniu można dopiero wiarygodnie określić ph. Świeżo po zakwaszeniu wynik jest mylny i niewiarygodny.
Sama mam bardzo wysokie ph macierzystej gleby (oscylujące pomiędzy 8-9) i wiem, jakie cuda robi dobrze wysiarkowane stanowisko.

Dereń Cousa tez lubi lekko kwaśno.

Merci. Tak nad kousą rozmyślam, niedaleko hortensji a jednak u ucisku cisów. Trzeba wszystkim dogodzić.

Dla Ciebie kousa z ogrodu Tomka i Kasi z Radkowa:

Rododendronowy ogród II. 22:11, 19 wrz 2016

Do góry

Moja ostoja 22:08, 19 wrz 2016

Do góry
Po przeciwnej stronie, wzdłuż płotu okalającego południową granicę działki, od strony ulicy rosną cisy Hicksii. Tylko u podnóża cisów jest najwięcej cienia.

Rok 2014

Podejrzałam u Danusi żurawki Citronelle rosnące na tle zielonej ściany cisów. Niestety, żywot moich był bardzo krótki. Padły z powodu choroby grzybowej, tak sadzę.

Dziś na ich miejscu rosną niskie Berberysy Thunberga Aurea. I dwa bukszpany. No i hortensja bukietowa 'Limelight', która "rozkraczyła" się po tegorocznych obfitych deszczach. Wolałabym na jej miejscu posadzić jakieś drzewko na pniu, np: Głóg Pauls Scarlet szczepiony, jednak sama nie wiem. Może ktoś mi doradzi?

Parę dni temu zaryzykowałam i między cisami posadziłam hosty 'Fire and Ice' (o ile się nie mylę) bo są "zdobyczne".
Na efekt będę musiała czekać do wiosny.

Rododendronowy ogród II. 22:08, 19 wrz 2016

Do góry
A u mnie nadal motylkowo tylko kwiaty sie zmieniły juz nie na jeżówkach a ba astrach.

Mirkowy ogród (początki) 22:04, 19 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)

To miałam na myśli
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:01, 19 wrz 2016

Do góry
To Falstaff? Piekny

Madzenka napisał(a)

deszcz macie - zazdroszczę!
Mój 4 arowy azyl... 22:00, 19 wrz 2016

Do góry
Basiu zobacz jakiego mam nowego skretnika, cudny, dostałam od Ewy 777. Zdrówka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies