Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 15:49, 19 wrz 2016

Do góry
Trochę pisma obrazkowego z deszczowego weekendu

Szarobiałego ogrodowe początki. 15:44, 19 wrz 2016

Do góry
Moja działka i zarysy planowanych rabat. Oczywiście można jeszcze je poszerzyć, szczególnie w górnej części ogrodu.

Co do nasadzeń, to boję się jechać do jakiejkolwiek szkółki, bo przytaszczę coś co mi się spodoba, a nie będę wiedziała gdzie to posadzić.

Tam w lewym górnym rogu to nie planuję sklepiku. Bedzie warzywnik
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:39, 19 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[b]

jak zwykle urocze kadry

co to za roślina na pierwszym planie?
Ogród z koniczynką 15:34, 19 wrz 2016

Do góry
A wieczorem zlatują się do ogrodu kolorowe motyle... I jak tu nie kochać ogrodu...?
Ogród z koniczynką 15:32, 19 wrz 2016

Do góry
Ptaszki kąpią się i harcują w poidełku...Rejwach był co niemiara...
Rododendronowy ogród II. 15:31, 19 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a

co Bogdzia wypatrzyla na wycieczce

ale Wam sie pogoda udala, u mnie lalo calusienki dzien jak z cebra
Ogród Nety- moje marzenie 15:23, 19 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przyszłam skarpe zobaczyć ale jeśli dobrze zrozumiałem zniwelowaliscie ja dosypujac ziemię z pola...? O kurcze
U nas z wielu względów byloby to niemozliwe...ale tak czy siak skarp już nie ma.
Trzymam kciuki za walkę z gleba i ogród

Asiu, skarpa wciąż jest, ale mniejsza niż była. Różnicy w terenie miałam 2,5-3 metry. Teraz jest 1,5 metra skarpy i wciąż lekki spadek w dół.

Typografia ogrodu 15:16, 19 wrz 2016

Do góry
Kolejna porcja roboty.
Widać jak różnej wielkości krokusy potrafią być
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:05, 19 wrz 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Swoją łopatką cuda poczyniłaś, rabaty już jarzą, a jesień dopiero na starcie...u nas też mgiełka, i po deszczowej mżawce cuda w ogrodzie się ukazały

Mżawki i mgiełki lubię- dobroczynnie działają na cerę.

Wczoraj po południu coś uderzyło w szybę. Kiedy zobaczyłam przyklejone piórka, raczej nie miałam nadziei, że obejdzie się bez ofiar. Na ziemi leżał niewielki ptaszek, ciężko oddychał, ale żył. Bałam się go tam zostawić, bo to trasa spacerowa naszego kota. Znalazł schronienie w pucharku

a po paru minutach doszedł do siebie

i poleciał. mam nadzieję, że bez szkód wewnętrznych się obyło.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:02, 19 wrz 2016

Do góry

Witam serdecznie,

Będę wdzięczna za poradę w kwestii rozmieszania klonów z dereniem.
Chciałabym uzyskać kolorową ścianę.
Czy może być takie zestawienie roślin?
Może zamiast derenia białego "cornus alba " dać hibiskus ogrodowy?
Niestety ogranicza mnie linia średniego napięcia, wzdłuż bocznego ogrodzenia.
Dlatego starałam się dobrać roślinność średniego wzrostu z możliwością formowania, poprzez cięcie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Ukojenie 15:01, 19 wrz 2016

Do góry
Zobaczcie co w sobote zrobilam chmielowi:

Zaczal kwitnac i obawialam sie rozsiania tego potwora.
Moze bedzie latwiej go zdjac jak uschnie?

Zdjecie z poranka - jakby mgla byla.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:50, 19 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Moje rabaty po lipcu w przerwach podczas kwitnienia róż, robią się po prostu nudne

Domyślam się, co masz na myśli. Czasem dochodzi jeszcze problem wypuszczania przez róże sporych batów podczas drugiego kwitnienia, dół krzaczków łysieje. To, czym zwykle podsadza się róże już nie wygląda tak okazale jak w czerwcu i lipcu (lawenda, szałwia, przywrotnik).

U mnie trochę ekscentrycznie jest. W porównaniu z innymi ogrodami statystycznie więcej u mnie krzewów między bylinami. Krzewy kwitną wiosną, kiedy nie ma bylin, potem mam byliny wśród krzewów (tło), a potem krzewy się przebarwiają i odwracają uwagę od słabnących bylin. No i trawy. Świetnie zapełniają pustkę.

Teoretycznie powinnam wywalić astry jesienne z ogrodu (łysieją im zawsze nogi), ale nic nie zastąpi ich w ogrodzie jesienią. Wystarczy je podsadzić między (za) miskantami lub dać im w nogi rozplenice i jest kilkutygodniowy samograj. Gdyby z tych zdjęć wymazać plamy rozchodników i astrów i wysadzić trawy, nie byłoby na czym oka zawiesić. Dlatego astry zostają. Rozchodniki i miskanty nie mają minusów.

Mirkowy ogród (początki) 14:40, 19 wrz 2016

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:38, 19 wrz 2016

Do góry
a! i jeszcze jedno była u mnie Gabrysia na chwilkę i pogadałyśmy sobie i pokazałam mój jakoś akurat w tym czasie mało dynamiczny ogród / a może to ja/. I przywiozła mi 650!!!! róż i co narobiła ? oczu nie mogę oderwać i co zachciało mi się róż - wszak jesienne sadzenie to termin najlepszy / choć po poprzedniej jesieni i dziwnej zimie nie wiem/.

Dumam więc - co te róże mają...

Tu ma być ogród :) 14:38, 19 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to są jarzmianki - kwiaty jak broszki, na zdjęciach odmiana Variegata, ale kwiaty ma takie same jak zwykła odmiana Alba, te rośliny sieją się gdzie popadnie i szybko rosną, oprócz ładnych kwiatów, także liście są ozdobą.

Śliczne też są odmiany kwitnące na różowo, np. takie.

nie lubię róż, ale ten duet wygląda fajnei, wymaganiowo tez jest zblizony?
Rododendronowy ogród II. 14:35, 19 wrz 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Bożenko, dziękuję za wycieczkę!!!

Karola tez dziekuje. Super sie bawiłysmy , buziaki.
Mirkowy ogród (początki) 14:32, 19 wrz 2016

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:27, 19 wrz 2016

Do góry
Agatko z Pszenicznej, mam obie imperaty. Obie musza sobie radzić bez nawadniania. Szybciej na niedomiar wilgoci reaguje Red Baron.Czerwone końcówki szybko płowieją. Bezodmianowa imperata co prawda latem jest zielona, ale efektowniej się przebarwia jesienią. Jest zdecydowanie wyższa.

Odnośnie rozchodnika, to przyznam się, że kupuję głównie popularne odmiany (one są stabilne, nie wymagają troski specjalnej, nie giną po zimie). Ten to prawdopodobnie rozchodnik olbrzymi Carl. Nie mam zdrowia do zapamiętywania tak trudnych nazw jak Tunderhead. i podziwem czytam dyskusje o zaletach takiej czy innej odmiany z odnośnikami do nazw łacińskich. Aż takim koneserem i kolekcjonerem nie jestem. Jeszcze?
W tym ogrodzie już "wielbłądów" olbrzymich raczej nie popełniam. Zanim przystąpiłam do planowania sporo czytałam, ale 10 lat temu myślałam, że uzyska się ogród kupując 10 tulipanów, jedną różę NN, 2 szałwie czerwone i jedną lobelię.
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:20, 19 wrz 2016

Do góry
Nadszarpnełam już limit czasu i zmykam.
Tylko na chwilkę tu wpadłam przy okazji zakupów - kupiłam hamak dla kolegi na urodziny okrągłe nich się chłopak buja i pomyślałam że tez by mi się przydał - tylko gdzie hmm

Na koniec pokażę Wam coś dziwacznego co mi urosło - to chyba różanych rozczocharanych / jak wszystko u mnie/ zainteresuje.

Otóż moja róża Tuscany wypuściła jeden taki gruby pęd a na nim wiechę drobnych pędów / w sumie ponad 2 m/ i tym samym powstało drzewko - jakby przetrwało zimę i wykręcę te pędy to może być ciekawie - no i o łuku dumam

a! kupiłam za 19 zł łuk różany - taki w Casto jeszcze nie skaładałm i nie wiem co to warte

a to ten pęd

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:13, 19 wrz 2016

Do góry
Żeleźniak cieszy nadal choć już zmienił barwę

cieszy wszystko, a najbardziej mnie raduje że mam podlane, w sumie po deszczu nie byłam w ogrodzie za bardzo i nie wiem co tam - od środy działam może

Drzewa pierwsze które liście zrzucają to u mnie jarzębiny i następnie grujecznik

Mój domek dla owadów wygląda jak kapliczka może by pomyśleć o kapliczce? hmm

a winogrona są marne w tym roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies