Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:14, 24 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Desdemona cudowna, zachorowałam na nią.

Taki rok.

Poskrzypkę łatwo się ręcznie zbiera, trzeba tylko kilka razy przypilnować na początku. Potem spokój.

A ogórki i kabaczki trzeba podlewać przy tych temperaturach.
Róże trzeba opryskać.

Ale widowisko różane piękne i nic tego nie zmieni.

Taki rok.

"Sorry, taki mamy klimat" jak nie urok, to...

Poskrzypkę zbieram, jej larwy też (fuuuuj), rozgniatam. Lilie mam już któryś sezon, ale dopiero w tym roku to cholerstwo się przyplątało.

Różę będę pryskać znowu. Polecasz coś konkretnego na rdzę? Dałam Score, czytam ze Falcon też moze się sprawdzić...

Ogórki i kabaczki podlewam, ale słabo mi nasiona kiełkowały, dynie nie ruszyły wcale...

Desdemonę na razie polecam, delikatna, urocza, zdrowa. Jak masz miejsce, to śmiało bierz.

Pszczelarnia napisał(a)

Co seledynowego ta ładnie świeci wśród fioletów? Co rośnie w tym kole? Piękny widok!

Tu są trzy kępki molinii Variegata, nie są aż tak seledynowe w rzeczywistości
Rododendronowy ogród II. 20:45, 24 maj 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Nawet jeżeli Twój ogród jest otwarty szeroko ostatni raz, to te ostatki są z przytupem, bo rododendrony i azalie w tym roku są zjawiskowe, mają mnóstwo kwiatów.
A przecież masz tyle innych pięknych rośłin - piwonie i orliki cudne na zdjęciach, będą lilie u Ciebie, martagony ach, na które nie mam szans. Miło będzie oglądać.
Pozdrawiam.

A czemu to nie mozesz miec martagonów? Wiem ze z nimi bywaja kłopoty ale ja co rok kupuję , częśc wypada ale częśc zostaje, mam nadzieję ze w końcu na dobre sie zaprzyjaźnimy.Piwonie koperkowe juz przekwitły , w tej chwili kwitną majowe, Paula fay i Red Charm, reszta ma dopiero pąki. Bardzo czekam na dwie nowe itoh, jedna ma trzy pąki a druga tylko jeden, ważne ze zakwitnie. Pozdrówka Gabrysiu.
...uDany ogród 20:04, 24 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
ja tam chwastów nie widzę tylko cudne kadry ... ten kącik do biesiadowania jest prześliczny

zazdroszczę stawu ,szkoda ,że nie mam miejsca na taki .....

coś pomyślę o wodzie w ogrodzie ,ale dopiero w przyszłym sezonie

Madziu chwastów więcej niż tych ozdobnych. Wdrożyłam akcję czyszczenie, ale przede mną nierówna walka
Miło mi bardzo, dziękuję
Staw to moje ulubione miejsce w ogrodzie, właśnie zaczynają lilie

Ptasi gaj 18:59, 24 maj 2018

Do góry
Cd

Jedyne orliki oprócz różowych wszędobylskich mają małe kwiatki

Kwitną lilie wodne

Buk który nie zgubił zeszłorocznych liści, ma już przyrostu pół metra

Rododendronowy ogród II. 18:02, 24 maj 2018

Do góry
Nawet jeżeli Twój ogród jest otwarty szeroko ostatni raz, to te ostatki są z przytupem, bo rododendrony i azalie w tym roku są zjawiskowe, mają mnóstwo kwiatów.
A przecież masz tyle innych pięknych rośłin - piwonie i orliki cudne na zdjęciach, będą lilie u Ciebie, martagony ach, na które nie mam szans. Miło będzie oglądać.
Pozdrawiam.
Droga do spełnienia 15:03, 24 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Najlepszym sposobem jest ograniczenie gatunków do max. 7.
Obecnie w całym ogrodzie ograniczyłam ilość gatunków. Z 4-5 lat temu dorosłam. Obdarowane osoby były szczęśliwe i ja też. I wreszcie zaczyna być porządek w ogrodzie
Ten misz masz to efekt zachłyśnięcia się zakupowego I to normalne. Ewolucja ogrodnicza zaczyna się w momencie selekcji
Czyli ewoluujesz

Tocha siedem mówisz , ale na jednej rabacie??? to się zgodzę bo po całości to nie ma szans

zachłyśnięcie zakupowe też i to że tyle roślin mi się podoba i wszystkie chciałabym mieć ale ogólnie to do dupy niepodobne jest

obym ewulowała w prawidłowym kierunku
siedem
jeden - cisy - bezsprzecznie
dwa - powojniki bo już rosną i ruszać nie będę no chyba że w przyszłym roku padną
trzy - przetacznik, bo posadziłam i chyba zostawię
cztery - silver sceptre
pięć - jezówki - uwielbiam
sześć - szałwia? hortki? (trzy różne z patyków odchowane) orliki? no chyba zostawię, lilie? no cały szpaler mamjak wywalić
siedem - hakone lub coś co będzie mnie lubić aaa i trzmielina na obwódce

pozostają do wywalenia, przeniesienia: kukliki, ID, żurawki (które i tak miałam wywalić - bo marnie rosną), miodunki -mogą iść w inne miejsce,
sosna na pniu- nie wiem po co ją mam jak jej nie lubię
coś mi tu wychodzi więcej niż 7
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 14:51, 24 maj 2018

Do góry
Co do poskrzypki to potwierdzam, rok temu dopiero w lipcu ja zbierałam, a teraz w kwietniu i lilie są ładniejsze i nie mam jej za wiele. Czyli dużo ich wyłapałam. Na początku kwietnia tępiłam zeszłoroczne skoczki, mszycy mam od groma. A najcięższa jest cierpliwość, mam pełno liliputów świeżo sadzonych i czekam aż zmężnieją.
Droga do spełnienia 07:42, 24 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Monia

Powiem Wam że im dłużej tym bardziej jestem skłonna wywalić wszystko z tej mojej rabaty frontowej i zrobić ją od nowa

no może nie wszystko - bo cisy nie i powojniki też nie
ale reszta - byliny miskanty lilie hortki kupę innych tak
wiem że teraz to nie realne
szkoda byłoby mi roślin ale chyba na jesień mus coś wymysleć
chora jestem i tyle
coś co ma być ozdobą przed wejściem - straszy
7 lat się tym miotam i efektu dalej zero
beznadzieja

kiedy można miskanty przesadzać?

zawilce wiosenne przesadzę - miejsce mam i myślę że powinno im tam być dobrze

ktoś chętny do pomocy?

Ja Ci pomogę z podjęciem decyzji Wywalaj jeżeli tak czujesz. Jeżeli za każdym razem jak ją widzisz masz się zastanawiać czy może jednak coś zmienić to zrób to od razu Powodzenia!
Droga do spełnienia 07:02, 24 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Monia

Powiem Wam że im dłużej tym bardziej jestem skłonna wywalić wszystko z tej mojej rabaty frontowej i zrobić ją od nowa

chora jestem i tyle
beznadzieja

ktoś chętny do pomocy?

też musiałam dorosnąć do uspokojenia ogródka, ale i tak jest mega dużo roślin w nim. A teraz jak mocno bujneły ze wzrostem to stwierdzam że dużo za gęsto jest.
Jeśli szkoda wyrzucać [bo mi jest szkoda] to może komuś możesz podarować? Ja tak staram się robić.
Ogród do odświeżenia 19:43, 23 maj 2018

Do góry
Ale lilie już spore Też szybciej będą niż zwykle.

Luiski kwiatowo bardzo Ci się posunęły! Boski zapach zaraz będzie

Macham Julcia
Droga do spełnienia 12:49, 23 maj 2018

Do góry
Monia

chora jestem i tyle
beznadzieja

ktoś chętny do pomocy?
Malutki pod lasem 21:32, 22 maj 2018

Do góry
Moja mała bylinówka
Muszę wywalić te wielkie a la słoneczniki na prawo od hakuro. Są żółte, a miały być na tej rabacie kwiaty w tonacji białej i różowej. Miały być białe lub różowe floksy, a jest takie coś żółte A no i na lewo od hakuro są pomarańczowe lilie, ale te zostawię, mam do nich sentyment, przeniosłam je z ogrodu dziadka mojego M, z tego samego co duże kule bukszpanowe z przodu. Niedługo tego ogrodu może już nie być, dlatego te zostają
Mój zielony świat 10:16, 21 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

To ja jeszcze dopytam-sadzilas w sierpniu, a może jesienią czy na wiosnę? Ja już różne wersje widzialam i nie wiem, która poprawna.. u mnie cebula nawet kiełka nie wystawiła z ziemi, więc nie wiem czy być ciekawska i się dokopać do tej cebuli, czy w ogóle żyje, czy dać jej święty spokój. Sadzilam jakoś w kwietnu, na pewno co najmniej miesiąc temu (inne lilie sadzone jednocześnie mają juz ze 30cm). Pamiętasz jak głeboko sadziłas cebulkę? Normalnie 100 pytań do

Ja sadziłam w kwietniu w zeszłym roku i też myślałam, że zaginęły a one dopiero w tym roku się pokazały. Widocznie tak mają.
Mój zielony świat 20:51, 20 maj 2018

Do góry
Justyna napisał(a)

Kasiu, tak z martagonami bywa. U mnie w pierwszym roku wyszły niskie zamorki kilkunastocentymetrowe, które szybko zeschły myślałam, ze po nich, a one w drugim sezonie miło zaskoczyły i pięknie zakwitły

To ja jeszcze dopytam-sadzilas w sierpniu, a może jesienią czy na wiosnę? Ja już różne wersje widzialam i nie wiem, która poprawna.. u mnie cebula nawet kiełka nie wystawiła z ziemi, więc nie wiem czy być ciekawska i się dokopać do tej cebuli, czy w ogóle żyje, czy dać jej święty spokój. Sadzilam jakoś w kwietnu, na pewno co najmniej miesiąc temu (inne lilie sadzone jednocześnie mają juz ze 30cm). Pamiętasz jak głeboko sadziłas cebulkę? Normalnie 100 pytań do
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:12, 20 maj 2018

Do góry
i fantastyczna żaba na powodzenie i szczęście i lilie od Danusi, zaraz idę sadzić
idą na ognistą rabatę

Ogród Mirelli 09:14, 18 maj 2018

Do góry
Przyszłam zobaczyć lilie. ..
A tu piękne rodki. Śliczne kolory.
Mnie one nie lubią. Azalie już dla mnie laskawsze sa.
Działka ładna. A ileż jeszcze tego trawnika
Moja działka na Dębowym Lesie 08:45, 18 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu moje lilie się rozkręcają

zaraz idę zobaczyć .
U mnie na razie św. Józefa i martagonki mają spore pąki.
Ale jeszcze trochę do pięknych widoków.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:09, 17 maj 2018

Do góry
Aniu moje lilie się rozkręcają
Wszystkiego po trochu 20:37, 17 maj 2018

Do góry
Ale kolorów
teraz nie będę mogła w nocy spać

Lilie już Ci kwitną???
Tajemniczy Ogród 13:53, 17 maj 2018

Do góry
Asia Makadamia, to ta rabata, o której wspominałam. Zrobiłam dla niej obwódkę z seslerii jesiennej wymieszanej z szałwiami. Jest na niej też bodziszek,piwonia, róża, powojniki dwa, hortensje, tulipany i czosnki ale już przekwitły, i lilie i bukszpan Taki misz masz ale z obwódką zaczęła mi się podobać Dziś już kwitnie szałwia i powojnik, ale leje więc narazie musi wystarczyć foto sprzed trzech dni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies