Mam rolety duo dzień-noc, ale mimo to w moim salonie okna bez firanek i zasłon wyglądają na niewykończone. Sama nie dam rady dobrać, więc zlecę projekt i szycie.
Amelia mi się podoba wersja Iwonki. Drzewa wygoglowałam i poczytałam. One rosną bardzo duże, współczuję grabienia czy odkurzania liści.
Witaj masz bardzo ładny dom...ah te przeszklenia Dobrze, że chcesz pójść w proste linie i minimalizm tym bardziej, że masz pole do popisu. Szkoda tylko, że trafiłaś (wybacz) na beznadziejną firmę ogrodniczą bo nawet terenu dobrze nie wyrównali, a jeżeli masz nawadnianie to przydałoby się to.
Masz chyba duży spadek na działce i aż się prosi aby zrobić ogród trasowy, przynajmniej z jednym murem oporowym, aby podzielić tą przestrzeń, lub bez 'tarasowania by troszkę skrócić ogród, chociaż nie wiem czy chcesz zasłaniać sobie widoki... są genialne, Chociaż nie koniecznie musi się to wiązać z zasłanianiem widoku.
Myślę, że musisz podejść do ogrodu całościowo i zaplanować sobie linię rabat i jego układ przynajmniej w okolicach domu, aby to wszystko było spójne. Później po kolei można tworzyć rabaty z planem. Teren z bardzo dużym potencjałem
O ile można zapytać, miałaś projekt ogrodu od firmy? czy tylko tak sobie wykonali pracę.
Persicaria polymorpha kupiliśmy w Normandii, podczas ostatniego pobytu. Zakochaliśmy się w tej ogromnej roślinie w ogrodzie Henka Gerrintsena "Priona Garden" w Holandii. Później zobaczyliśmy ją w ofercie u Was. Wybieramy się do Was pod koniec września... Projekt bardzo nam się podoba
Witam Cię, mnie sie dom bardzo podoba, a dziewczyny napewno Ci pomogą, bo mają fajne pomysły.Nowoczesny i ładny ogród ma Gosia(malkul),Tusiawka, Marzenka,Nawigatorka,widziałaś?
Ja nic nie doradzę bo sama sie jeszcze uczę.
A gdy zlecałas projekt firmie,wtedy tez miałas załozenie zeby było nowoczesnie?
Hej Monika, projekt szefowej to i ogród będzie piękny. Będę podglądać i kibicować
Nie myślałaś o założeniu własnego wątku, bo teraz jesteś w powitaniach i wiele osób tu nie zagląda a jest i będzie na co popatrzeć
Oj Dziewczyny... Faktycznie, szkoła się zaczęła i czasu mi brakuje... Lila poszła jako 6-latek do szkoły i ostatni tydzień był zakręcony. Mateusz to już 3 klasa i okazało się, że mają klasy naprzeciwko A ja z Julką zostałam i próbuję się rozdwoić.
Niestety już po ogórkach, upały dały im się we znaki i plonowanie się skończyło, choć krzaki ok. Teraz mam dojrzewające pomidory - zjadamy i zrobiłam sos pomidorowy na pizzę oraz kapustę - jakiś kapuśniaczek czas zacząć
Derbowianko wymyślaj na przyszły sezon, warzywa z własnej działki mają niepowtarzalny smak Jesteś w fazie urządzania ogrodu, więc pomyśl nad słonecznym miejscem
Malkul, witaj U Ciebie idealnie się wpisał warzywnik skrzyniowy, masz piękny nowoczesny ogród
U mnie w ogrodzie ostatnio przerwa przez pogodę, mam do przerobienia wspominane 3 rabaty, ale ciągle czekam na deszcz Ostatnio robiłam sadzonki hortensji za przykładem Agnieszki, zobaczymy co z tego wyniknie...
A wczoraj wieczorem wróciłam z Wawy, gdzie m.in. byłam na wystawie Zieleń to Życie Kupiłam kilka roślin do przechowalni (czyli na przyszłe rabaty), wzięłam autograf Danusi (pojechałam z Jej nową książką), wysłuchałam ciekawych wykładów, pooglądałam, trochę się zainspirowałam, porozmawiałam z ciekawymi ludźmi i czas przystąpić do działania Stwierdziłam, że czas zacząć projekt metamorfozy rabat i zacząć kompletowanie roślin.
Dziękuję Wam, że jesteście i dajecie mi siłę i chęci, pozdrawiam
Jutro pokażę tę mało atrakcyjną część ogrodu. Mój przedogródek, którym zamierzam się zająć na jesień. Na razie w głowie powoli rodzi się projekt. Jeżdżę po szkółkach, sprawdzam dostępność i ceny roślin. Nie chcę zlecać tego żadnej firmie wykonującej ani korzystać z usług projektantów. Wiem, że wiele osób (także na Ogrodowisku) tak robi i broń boże nie neguję tego, ale ja do wszystkiego dążyłam własną pracą i jak coś robię sama od początku do końca, to mimo błędów, które popełniam, mam o wiele większą satysfakcję. Poza tym z kasą u mnie nie jest tak wesoło jak u niektórych. Chociaż mój mąż twierdzi, że po prostu jestem sknera. Ale to tylko dlatego, że to ja opłacam rachunki a nie on
ja też tak mam- przychodzi jesień to zaczynam myśleć o domu, a już powoli zaczynam, na ogród coraz rzadziej patrzę, nawet wczoraj coś tam grzebałam i szybko mnie zmęczył, znaczy się że chyba jesień już przyszła...
powtórzę jeszcze raz- masz pięknie w domu i zagrodzieoczywiście ogrodzie
Ufff dziękuję za zrozumienie ze nie wszystko warte pokazania.a w sezonie działamy w ogrodzie nie w domu.może zima coś się zmieni.blat jest biały z takimi szarobrosrebrnymi drobinkami,ale w dotyku jest szorstki.kuchnia to moje królestwo,moj projekt i moja dumą-przyznam ze bardzo lubie ja za wygląd i funkcjonaonosc.a biały ponadczasowy wiec polecam.
I dziękuję za miłe słowa
Kasiu i przy okazji odpowiem Łosiu kiku-shidare mnie denerwuje bo:
- ma poczochrany, nieuporządkowany wygląd
- nierowno rosnie kazdy z 5 egzemplarzy
- z czasem to beda wielkie drzewa- nie rozumiem jak mogłam tak bezmyślnie zrealizowac projekt nie sprawdzając jak wielkie to rosna ....
Juz mi sie w tym miejscu marza albo same miskanty z rozami lub przesunięcie do przodu bordowych bukow , formowanych w słupy
Ale nie spieszy mi sie. Za chwile wybarwia sie na piekny pomaranczowo-bordowy kolor, wiosna zakwitna. Tylko latem mnie draznia