Danuś nie krzywo, tylko dopasowujesz się do ogrodu.. i do całokształtu. Czy widziałaś coś u mnie prosto???
Bo to sie nazywa być tam gdzie potrzeba i w dobrym momencie
Ta szklarnia to była moja zmora.... wylądowała w nowym miejscu kosztem rabaty bylinowej.. ale tu jest lepiej. Rabaty szkoda, ale nie można mieć wszystkiego.
Akurat w tym miejscu nie chcę niczego zasłaniać.. co najwyżej samą szklarnię.. Od granicy z sąsiadką, gdzie widać dach drewutni rośnie już żywopłot z tuj... Żywopłot będzie tylko do wysokosci drewutni
Nie chcę tam sadzić drzew liściastych, by nie śmiecić sąsiadce na podjazd. Dlatego są tuje i dalej cyprysy. Cyprysów nie ciągnęłam dalej, bo tu wieje i by mi wymarzały. Tak jak te co mam, ale jak wymarzną to się nie martwię, bo za cyprysami przezornie posadziłam żywopłot z tuj, który już dogonił cyprysy
W tym miejscu ogrodu mam widok na miasto i okolice.. szczególnie wieczorkiem mam ładny widok migających świateł... a na Sylwestra darmowe fajerwerki.. Każdy kto przyjeżdża pierwszy raz robi wooow na ten widok, zwłaszcza wieczorem.. wiec jeden słup już nie psuje tak efektu. Foto zawsze coś tam wyolbrzymi .. zwłaszcza słupa, bo na niego łapie ostrość, a nie na tło.. Miasto jest położone na wzgórzach i to fajnie wygląda..
Dlatego w tej części ogrodu nie sadziliśmy drzew.. to celowe działanie.
I tak jak piszesz.. nigdy tego słupa sie nie zasłoni ..bo zależy z jakiego miejsca sie patrzy..
Dodatkowo warzywnik i szklarnię będzie osłaniać rząd szmaragdów
Wykadrowany widok
Odradzam dąb, będzie "walił" żołędziami w dach, że nie będziecie mogli spać Poza tym rozwali gabiony kiedyś. Posadź lepiej tutaj cudnego klona palmowego o pierzastych i purpurowych listkach. Dębu wcale nie sadź. Dostaje na bank mączniaka.
Za chwilę rozwali gabiony.
Wykorzystaj motyw gabionu w innych częściach ogrodu, może jakiś placyk (wgłębnik) z ławką albo meblami, podkreśliny spektakularnym drzewem? (Ambrowiec).
Zasłoń słup i jeśli się da okoliczne domy wyższymi nasadzeniami.
Tak, jest to mozliwe, po prostu prowadzisz go przy patyku do 2 metrów i przestajesz. Świerk zaczyna wyginać się w dół, Będzie malowniczy, jak postać jakaś.
Albo ekran 'pofalowany' jak w prywatnym ogrodzie Pieta Oudolfa
A drzewo (bordowy buk) pod płotem, zamiast w trawniku, a zamiast grabów świerki serbskie?
Aniu, jakby się wysilić lepiej niż ja teraz , to wszystko można zasłonić, tylko trzeba ustalić z którego miejsca ma nie być widać. Z perpektywy tego widoku można zrobić tak. ekrany różnej wysokości i wróznej odległości, bo jeden wywalony na środku może byłby nieco nie za bardzo, ale kilka - owszem.
Drzewo zasłania słup, graby 'Fastigiata' zasłaniają dachy sąsiada, a to co jest po lewej wyrasta wyżej i zasłania dom w tle.
W szklarni trzeba zrobić parapety - wtedy podwajasz jej powierzchnię, napisz co zamierzasz tam uprawiać? Czy szklarnia jest zimna czy ogrzewana, zdjęcia z Anglii się znajdą.
Gdzie szklarnia jest usytuowana, czy doklejona do domu, czy wolno stojąca. bez tych danych ciężko jest doradzić, bo nie znam co i jak.
Trzy jednakowe możesz sadzić w grupie, bardzo blisko siebie, no bo trzy każdy inny to jednak misz-masz a jak pogrupowane to będzie lepiej. Najwyżej zamień się z kimś na coś zupełnie innego, np. trzmieliny Fortunego.