Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 23:29, 02 gru 2013

Zrobiłam kiedyś "rabatę" rhododendronową. Założeniem moim były naturalnie rozrzucone rhododendrony z hostami, tiarelkami. Niepowodzenie:
- wokół stołu jest już za ciasno,
- rododendrony są w 3 gatunkach (3 Cunninghams i 3 Eskimo oraz 1 NN) i nie wygląda to dobrze w pokroju i pod względem pory kwitnienia,
- po dosadzeniu 19 szt. host i 12 szt tiarelek do poszycia leśnego powstała taka nerka z nasadzeniami (na górze zdjęcia), na dole zaś rozstrzelone rododendrony w trawie bez niczego,
- chaos przestrzenny zamiast naturalnego klimatu.

Mus przeorganizować na wiosnę. Ale jak?

Zaznaczyłam 1, 2, 3 - taki układ Cunninghams ma sens, wzdłuż ścieżki do wejścia za stołem patrząc z tej strony. A jak reszta?

Sebek 23:30, 02 gru 2013

60 taaaakich wielkich kopców??? Nie wyobrażam sobie ile musiało Wam to zająć....Zwłaszcza, że ten kompost jest przesiany....
A barszcz Sosnowskiego sprawdź koniecznie, bo to groźna roślina.....
Pszczelarnia 23:35, 02 gru 2013

Sebciu, kompost był przygotowany (zawsze przesiewam). Samo kopcowanie zajęło nam kilka godzin (może 3?) we dwoje. Kopce może nie wszędzie są tak wysokie.
Madzenka 23:42, 02 gru 2013

mira napisał(a)
Ewa widziałam te sekatory - ale super to szwajcarska precyzja - będzie mi się śnić

Jakie sekatory? Nic tak pracy nie ułatwia jak dobry sprzęt
Gardenarium 07:51, 03 gru 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Zrobiłam kiedyś "rabatę" rhododendronową. Założeniem moim były naturalnie rozrzucone rhododendrony z hostami, tiarelkami. Niepowodzenie:
- wokół stołu jest już za ciasno,
- rododendrony są w 3 gatunkach (3 Cunninghams i 3 Eskimo oraz 1 NN) i nie wygląda to dobrze w pokroju i pod względem pory kwitnienia,
- po dosadzeniu 19 szt. host i 12 szt tiarelek do poszycia leśnego powstała taka nerka z nasadzeniami (na górze zdjęcia), na dole zaś rozstrzelone rododendrony w trawie bez niczego,
- chaos przestrzenny zamiast naturalnego klimatu.

Zaznaczyłam 1, 2, 3 - taki układ Cunninghams ma sens, wzdłuż ścieżki do wejścia za stołem patrząc z tej strony. A jak reszta?

Dawaj plan tego miejsca, bo nie wiem ile tam jest wolnej przestrzeni wokół stołu.

Jaka jest szerokość chodnika przy domu, wystarcza żeby przeszły obok siebie dwie osoby?

Instagram Ogrodowiska
kwiatholandii 08:19, 03 gru 2013

Ewka'pokazesz nam mchowy podklad ?
Pszczelarnia 09:08, 03 gru 2013

Gardenarium napisał(a)

Dawaj plan tego miejsca, bo nie wiem ile tam jest wolnej przestrzeni wokół stołu.

Jaka jest szerokość chodnika przy domu, wystarcza żeby przeszły obok siebie dwie osoby?

Szerokość chodnika przy domu to na pewno 120-125 cm. Idę z taczką i mogę się minąć z piechurem w miarę.
Śnieg tutaj z dachu nie leci ale zawiewa (rzadko). To strona północna. Długość rabaty wzdłuż boku domu to 8 m szer. do świerków najdalszych to 5 m.
Wokół stołu - muszę pomierzyć. Ale od ścieżki (prowadzącej do drzwi) do stolika to ok. 180 cm.
Rysunek:

makkasia 11:52, 03 gru 2013

Pszczelarnia napisał(a)
I jeszcze tradycyjnie - dziś jedna świeca na wieńcu adwentowym:

Wow ale wieniec - śliczny
makkasia 12:35, 03 gru 2013

Dziękuję Ewuniu za oddanie głosu na moją wnusię
dominika_rew 14:00, 03 gru 2013

Piękne zdjęcia pokazujesz pamiętam z dzieciństwa jak wirowaliśmy z tatą nasz własny miód to były czasy.. pozdrawiam