Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Polon 21:56, 11 maj 2025

Do góry
I potrzebuję rady - jedna brzoza jakaś zwiędnięta. Wody jej trzeba, czy coś innego ją trapi?
Mam 5 sztuk, początkowo rosły równo, w ubiegłym roku ta trochę słabiej, bo pieniek ma cieńszy, a teraz jeszcze wyraźnie niedomaga.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:56, 11 maj 2025

Do góry
Dziś miałam dzień odpoczynku od codzienności, czyli taki, który przywraca mi wiarę, że świat jest piękny, zaskakujący, inspirujący i warto żyć, dzień w którym czuję, że żyję i nie przecieka mi czas między palcami. Spędzony w całkowicie damskim gronie sąsiadek przyjaciółek wśród pięknych roślin ogrodu botanicznego. Przypominający, że życie jest piękne
Fotorelacja jak mi się kiedyś uda zgrać fotki na pewno będzie, fotek cała masa. Nie byłabym sobą gdybym jakichś nasionek nie przytargała. Tym razem obficie nimi na ścieżkę sypał miłek amurski.

A na razie nasz skromny ogród musi Wam wystarczyć

obiecana fotka naszego buka Emusiem

A jak wrzucam samego buka to tego nie widać wcale

Do raju daleko - u Ewy 21:54, 11 maj 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)
Spektakularna ilość tulipanów...ogólnie wszystko pieknie się prezentuje...

Bardzo się cieszę z tych tulipanów. W takim zagęszczeniu robią dobrą robotę. Bardzo się u nas ochłodziło i dzięki temu tulipany długo kwitną

U Polon 21:51, 11 maj 2025

Do góry
Wszyscy wstawiają kwiatki, a ja wstawię chwasty
Zrobiłam trochę dla siebie, żeby umieć porównać i zidentyfikować co jest chwastem a co kwiatkiem. Wg mnie lewy to kwiatek (aster jakiś czy coś), a prawy to nawłoć

Zbliżenie jak liść wychodzi z łodygi

A tu w nawłoci, liść na ogonku, widoczne podłużne unerwienie.
Do raju daleko - u Ewy 21:51, 11 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Ewa targi zaliczone? Begonie kupione?

Tak, udało mi sie wczoraj wybrać sie na targi. Wprawdzie byłam bardzo wczesnie, tak, że większośc stanowisk dopiero się rozkładało. Było tak zimno (+6'C), że tylko kupiłam rośliny, które miałam na liście, przebiegłam po stanowiskach i wróciłam z radością ogrzac sie w samochodzie
Kupiłam oczywiście begonie, supertunie i kocimietki
Jedna doniczke śnieżycy letniej. Jestem ciekawa jak sobie będzie u mnie radziła. To roślinka cebulowa, więc jest szansa, że się rozmnoży

A Ty byłas na targach?

Dębowe zakątki 21:33, 11 maj 2025

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Konie w galopie pięknie namalowałaś, świetnie się rozwijasz Aniu.
Spory przymrozek u Was był, u mnie trochę tylko kwiaty na magnolii zbrązowiały. Żal roślin i Twojej pracy.
Glicynię chyba masz w tej samej odmianie co moja. Podoba mi się jeszcze pełna i taka o grubych kwiatach glicynia. Na razie nie spotkałam, żeby kupić.

Dorotko dziękuję , dziękuję. ciągle się staram
U mnie trochę przymrozków 2 turach podmroził mi rośliny[, nawet ziemniaczki , które już wyszły. Ale kły mieczyków nie.
W moim małym ogródeczku II 21:32, 11 maj 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Myślałam, że wisteria kwitnie później, latem Piękny parasol tworzy.
Wisteria u mnie już zaczyna przekwitać, od wschodniej strony altany mróz ją troszkę uszkodził, ale nadal zachwyca. Od zachodniej strony zbudował mąż podporę z bambusów na nią. Mam nadzieję, że w tym roku pokryje ją całą.

Grzebiuszka ziemna 21:26, 11 maj 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Jestem bardzo ciekawa jak zaowocują te Twoje owocowe. Ja mam w donicy warzywnika gruszkę, która jeszcze nie owocowała, mimo, że mam ją już jakiś czas.
Ja kupowałam supertunie w Leroju.
W sumie jestem zadowolona, bo wielkością takie jak Twoje, ale mały wybór.
W tym roku mam strasznie mało niezapominajek. Chyba za szybko wyrwałam po kwitnieniu

Małgosiu, też jestem ciekawa ale widzę, że w tym roku mają sporo zawiązek owocków, jakoś im (tfu, tfu) przymrozek nie zaszkodził, wybierałam takie do -20°C umieściłam na te przymrozki między ścianką przyszłej szklarenki a domkiem i mają się całkiem dobrze:

Myślałam o niezapominajkach tak samo jak Ty bo mało ich w tym roku.

Rojodziejowa napisał(a)
Bożenko, jak się ma u Ciebie pszonak?

Całkim fajnie, już przekwita, ale w pełni wyglądał gęsto

Przeczytałam, że przycinanie go "pobudza roślinę do ponownego kwitnienia i ogranicza rozrastanie się" więc chyba wybiorę w pierwszym roku rozrastanie

Chyba oszalałam w tym roku z rozsadami, miałam mieć mniej niż wzeszłym roku, a wyszło chyba więcej (poza tacą z supertuniami - tą gęstą na ławce)

A tak wyglądają moje kalie na własnym "piersiu uhodowane", dwie już kwitną:

Wszystko wnoszę do kuchni letniej po południu ze względu na przymrozki nocne i/lub lodowaty wiatr

W moim małym ogródeczku II 21:22, 11 maj 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka u ciebie zawsze można oko nacieszyć.
Te bzy aż tutaj czuję zapach. Niezapominajki tak jak napisałaś jak raz się je zaprosi to nigdy ich się człowiek nie pozbędzie.
U mnie w tym roku synowe nabrały kęp niezapominajek.
U mnie rosną wszędzie.
Pozdrawiam Dorotko.
Uwielbiam niezapominajki, za ich delikatny wygląd i niezniszczalność. Moje już mocno wyrodzone. Chciałam w ubiegłym roku namnożyć z nasion kupnych. Niestety nasze susze nie pozwoliły im przetrwać. Są tylko samosiewki.
Bzy pachną u mnie przepięknie, ale i ilość krzaków lilakowych ciągle się powiększa, dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam Elu.

Grzebiuszka ziemna 21:22, 11 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
waw tyle supertunii? jakie kolory? będą w donicach czy w gruncie?
Ja mam tylko jedną sadzonkę w donicy a i tak problem z jej podlewaniem
Podziwiam podciętą magnolię, a konfiturę z płatków tym bardziej
Ciekawe czy z żółtych kwiatów też można robić

Mirko - 5 supertunii pojedzie do Krynicy M. a 5 u mnie będzie na oknach w skrzynkach chyba trzeci rok je kupuję albo nawet czwarty, ale mnie zauroczyły, odmiany:
2 x Vista Ultarmarine - ciemny fiolet
4 x Vista Bubblegum - różyk klasyczny
3 x Vista Jazzbery - róż lekko wpadający w lila
1 x Vista Silverberry - jasna z różowym środkiem

Znalazłam informację, że z żółtych płatków magnolii też można robić konfitury i w zależności od kolorów różnią się smakami

Palibin dostałam od Lidzi boczny odrost z korzonkami odcięłam i też poszedł do drugiej donicy

A różową daturę od Darii posadzona do większej donicy, ciekawa jestem jej kwiatów

Jeszcze raz dzięki Dziewczynki

Dalia odżywa, też wynoszona na dzień i wnoszona no noc, ostatnie 3 lodowate dni i noce wszystkie rośliny spędziły w domu...

Kwitnie pierwsza dziewanna Plum Smokey, chociaż przymrozek brzegi płatków trochę potarmosił (kolor ciemniejszy niż na zdjęciach zakupowych):

W moim małym ogródeczku II 21:12, 11 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
Och jak pięknie, wisteria, bzy, azalie, orliki, wszystko kwitnie, kolorowo, tak jak lubisz Dorotko Zdrówka życzę
Miło mi, że odwiedziłaś mój wątek, dziękuję za miłe słowa. Maj u mnie to szaleństwo kwitnienia, jedno goni drugie. Każdy kwiatuszek mnie bardzo cieszy, niestety znów wypadły mi dwa duże rh. Nie nadaje się ten mój piach do tych krzewów. Pójdę do Ciebie, pewnie tam już kwitną rh.
Mam nadzieję, że do następnego roku glicynia pokryje cała konstrukcje i w ten sposób powiększy altanę.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:12, 11 maj 2025

Do góry
Np jarząb brzęk
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:10, 11 maj 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)

Witaj Olu ja kupiłam wirginijski, zobaczę jak u mnie będzie się sprawował z jakiej części Górnego Śląska jesteś?, może gdzieś blisko mnie

Oo, już Ci pisze na priv gdzie mieszkam, bo nie wiem jak to jest przyjęte, czy się o tym pisze na forum
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:01, 11 maj 2025

Do góry
Carpe diem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:01, 11 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Czy to aktualne zdjęcie? Jeśli tak to jestem w szoku stopniem zaawansowania hakonek i jakie ładne masz bergenie.
Ogród w dolinie 20:59, 11 maj 2025

Do góry
Roocika napisał(a)
Lubię to ujęcie.

Zawsze jak wychodzę zza domu to buzia mi się śmieje

Lubię gęsto obsadzone rabaty, Twoja wygląda świetnie. Mówię wtedy, że się miejsce nie marnuje.
W moim małym ogródeczku II 20:53, 11 maj 2025

Do góry
Roocika napisał(a)
Niesamowity ten kącik z glicynią, bardzo romantycznie wygląda. A glicynia w duecie z lilakiem... można siedzieć i podziwiać.

Pięknie masz Dorota
Dziękuję ślicznie, miło mi to czytać. Glicynia powoli przekwita, ale jeszcze chodzę dookoła altany i podziwiam jej piękno.

Dębowe zakątki 20:50, 11 maj 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Ale progres ja tu widzę! Aniu gratulacje, nieźle ostrzysz pędzle

A dziękuję bardzo
Jeszcze jeden obraz z koniem jest na wystawie

W sumie 30- kilka obrazów
Dębowe zakątki 20:28, 11 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Aniu, śliczne hosty, bardzo je lubię o tej porze, jedno mają już rozwinięte liście, inne dopiero pokazują kły, ale wszystkie są świeżutkie i nienadgryzione przez ślimaki.
U mnie też niektóre rośliny zostały liźnięte mrozem, cytryniec, morwa, jedna magnolia (dziwne, bo rosnąca obok nienaruszona).

Hosty rosną w oczach ze 3 podmarzły w 2 falach przymrozkowych I kilka roślin też. /najbardziej szkoda mi judaszowca.
U mnie też tak jest i teraz inne są bardziej rozwinięte a inne z kłów się rozwijają jeszcze lekko.
Oj te ślimaki już są . musze kupić niebieski granulat.
U mnie też mrozik sobie wybierał rośliny tu i ówdzie a nie falami

Uf jestem już po swoim wernisażu, Udany , fajny. Teraz już spokojnej zajmę się tyłami w ogrodzie

Pozwolę sobie wam pokazać minimum z tego wernisażu
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:23, 11 maj 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies