Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Joku 19:28, 14 mar 2026

Ja już nieco formy nabrałam. Początek był ciężki, już myślałam że nie dam rady i koniec sezonu, ale z każdym dnie jest lepiej z moją wydolnością. Przynajmniej na razie .
Kiedyś dałaś mi wskazówki odnoście uprawy hipeastrum, podtuczyłam je bo cebule były dość małe. W zeszłym roku pięknie kwitły, niektóre cebulki miały kilka kwiatostanów.
hankaandrus_44 21:36, 14 mar 2026

Jolu, Cieszę się, że nauka nie poszła w las, tylko na parapet. Ze swych obserwacji, to wiem, że cebulka jak latem ma tylko trzy zielone listki, musi jeszcze kolejny sezon zielenić się, dopiero jak ze środka będzie wychodzić 4 liście, to można już ją jesienią pobudzać do wcześniejszego kwitnienia. Ale to dopiero po sezonie, pod koniec września zasuszamy hipka.

Październik, listopad nie podlewamy, i nawet wyjmujemy je z doniczek i trzymamy na sucho. W grudniu wsadzamy do nowej doniczki i traktujemy jak nową sadzonkę. Można nawet przykryć od światła na 2 tygodnie. I wtedy się okaże czy dobrze przewidzieliśmy kwitnienie, i ją dobrze dokarmiliśmy.

hankaandrus_44 21:42, 14 mar 2026

Z racji siedzenia w domu. zajęłam się w wolnej chwili zdobywaniem "maratonu". I dzisiaj go zdobyłam po 17 latach.

Pewnie zdziwicie się co to za ''maraton''? Wyjaśniam.

w czasie choroby męża czuwałam przy nim, a w czasie jego snu zabijałam myśli rozwiązywaniem krzyżówek. Znalazłam w necie taką stronę z krzyżówkami, i to mnie wciągnęło. Miałam po tym awersję do tej strony chyba z 5 lat, a jak byłam już na emeryturze, to znowu wróciłam do tej strony.. Okazało się, że punkty moje na mnie czekały -równe 500. Do maratonu trzeba było uzbierać 42.200 punktów. I dziś po 17 latach /z małą przerwą jestem na finiszu.

Po ostatniej krzyżówce dostałam, informację, że mogę dalej trenować mózg, ale już nie w tym maratonowym cyklu. Ale swego dopięłam Osiągnęłam 42.202 pkt. Każda krzyżówka jest wyceniona w pkt. Od takich za 2 pkt i do takich z a 7. Podpowiedzi do rozwiązania można szukać w necie.
Przy okazji miałam dostęp do wielu informacji, bo wchodziłam na strony typowo naukowe nie raz. I to mi się podobało. To było tak, jakby mnie kto za rękę do tej strony ciągnął.

Pomijając naukę, i stratę czasu- uważam ,że to jest lepsza terapia na pamięć, niż rozwiązywanie papierowych wykresów. Dlatego dziś promuję to- zabijanie czasu.

A teraz, już czas na ogród. W poniedziałek mus wybrać się po nasiona do ogrodniczego.
życzę udanego sezonu.
hankaandrus_44 21:47, 14 mar 2026

Dobranoc ogrodniczki. Miłych snów.

Jutro spotkanie przebiśniegowe u Danusi, kto będzie, zazdroszczę. Pozdrówcie ją ode mnie.
MartaCho 22:00, 14 mar 2026

Gratuluję Haniu! Wspaniały, niesamowity wynik! Trening umysłu jest niezmiernie ważny- ja dlatego właśnie uczę się języka na Duolingo!
hankaandrus_44 22:42, 14 mar 2026

Marto, dziękuję za wpis. Języki inne niż polski - dwa zgłębiłam, bez swej woli, i to dość dokładnie. Więcej już nie chciałam w głowie mieszać. Nie wybierałam się na wyjazdy do innych krajów, a moja praca nie wymagała znajomości ani angielskiego, ani hiszpańskiego, ani niemieckiego. A teraz mając moje lata, już mi to nie potrzebne.

Swoje dzieci do nauki przymuszałam, ale kto po skończeniu średniej szkoły nie chciał dalej się -uczyć, to nie cisnęłam. To był ich wybór.