Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 22:56, 14 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Ale masz piękne ciemierniki, ten pierwszy ma świetny kolor i przebiśniegi też kwitną

Byłam dziś na spacerze, widziałam osiedlową, tam masz spore drzewko, czy to ten przesadzany palibin?

Szkoda, że nie dałaś znać, że idziesz do 18.00 byłam w domu, dziś trochę też z sąsiadami ogarnęliśmy skarpę.
To duże drzewo jednopniowe tak mniej więcej po środku rabaty do Kanzan. Palbin po przeciwnej stronie bliżej bramy, taki większy krzaczor
Wafel 09:56, 15 mar 2026

To moje "uśmiechnięte buźki"

Basieksp 11:46, 15 mar 2026

Muszę sobie bratki kupić U mnie donice jeszcze zimę pamiętają
Wafel 13:19, 15 mar 2026

No mnie już ten bajzel po zimie wkurzał, ogarnęłam taras, donice i bratki to wisienka na torcie

Kto z was ma doświadczenie z różą Baleriną? Kupiłam do dużej donicy na dachu, ale się zastanawiam czy nie posadzić przy ogrodzeniu między dwiema kruszynami Fine Line. Czy ona bardzo się wykłada, czy raczej rośnie w górę, nie chciałabym żeby mi zasłoniła byliny rosnące przed nią, ciemierniki, kukliki, żurawki. Można ją ciąć nisko czy lepiej, zostawić swobodny pokrój?
Joku 18:12, 15 mar 2026

Weselej mi się na duszy robi na widok bratków w doniczkach . Ja zawsze mam dylemat które wybrać.
Baleriny nie mam, nie pomogę.
Wafel 20:19, 15 mar 2026

Tak, Jolu bratki poprawiają humor wiosną
Ewa777 12:54, 16 mar 2026

Piękna kolekcja ciemierników
Kupiłaś bratki, a ja skusiłam się na prymulki i żonkile.
Kordina 15:12, 16 mar 2026

Wafel napisał(a)
No mnie już ten bajzel po zimie wkurzał, ogarnęłam taras, donice i bratki to wisienka na torcie

Kto z was ma doświadczenie z różą Baleriną? Kupiłam do dużej donicy na dachu, ale się zastanawiam czy nie posadzić przy ogrodzeniu między dwiema kruszynami Fine Line. Czy ona bardzo się wykłada, czy raczej rośnie w górę, nie chciałabym żeby mi zasłoniła byliny rosnące przed nią, ciemierniki, kukliki, żurawki. Można ją ciąć nisko czy lepiej, zostawić swobodny pokrój?

Balerinę mam od zeszłego roku, mam nadzieję, ze przeżyje tą trudną zimę, jeszcze jej nie cięłabym teraz. ale wynotowałam sobie najważniejsze wiadomości o niej:

Róża Ballerina
Mieszaniec piżmowy. Kwitnie obficie do późnej jesieni, można sadzić na gorszych glebach oraz w półcieniu, wtedy ładniej się wybarwia, mało wymagająca -36°C na niskie żywopłoty, jako roślina okrywowa. Zimą czerwone owocki.
Wys 1,2, szer 1m
cięcie formujące: Skracanie pędów o 1/3 długości, usuwanie najstarszych pędów u podstawy krzewu. Cięcie po przekwitnięciu latem, skracając pędy nad pierwszym liściem. Dodatkowo, raz na kilka lat, warto przeprowadzić cięcie odmładzające wczesną wiosną, wycinając najstarsze pędy przy ziem
i
Wafel 16:19, 16 mar 2026

Opisy Balleriny czytałam, ale patrząc na zdjęcia w sieci, to już co do realnej szerokości krzewu nie jestem pewna, ale może niektórzy sadzą obok siebie więcej niż jeden egzemplarz dla zwiększenia efektu, dlatego pytam o doświadczenia własne forumowiczów. Ciekawa jestem Bożenko jak będzie u ciebie wyglądała
Wafel 17:30, 17 mar 2026

Kminię, spójrzcie na to miejsce, wydaje mi się, że taka przewieszająca się róża Ballerina mogłaby tam ładnie zagospodarować ten narożnik. Po prawej, patrząc na płot drewniany, obok pęcherznicy jest jeszcze posadzony wcześnie kwitnący powojnik kolorystycznie trochę nie bardzo z tą różą, co prawda kwiaty drobne, fioletowe, ale liście limonkowe. Chciałam, żeby był kontrastem dla bordowej pęcherznicy i pasował do jasnej zieleni żywotnika Aurea Nana, ale może nie będzie dramatu?

Może tam byłoby jej jednak lepiej niż na dachu w donicy?