Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogródek Goniak 21:39, 23 lis 2013

Do góry
Czarnuszek niesamowity, jego mina bezcenna
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:37, 23 lis 2013

Do góry
Sebek, myślisz już o wiankach?
Przyznam, że mam za wiele pomysłów i chyba zrobię 3 wianki, jeden na Wigilię i pozostałe na kolejne dni. Tak trudno mi się zdecydować
I to mnie kusi i tamto, widziałam w kwiaciarni szklane, przezroczyste kwiaty...hmm storczyka, też by pasowały.
Mój skromny ogródek 21:33, 23 lis 2013

Do góry
Witaj Marysiu, jakbym znała Twój ogródek, ktoś u nas ma podobny
Wolny od pracy czas - o tym marzą pasjonaci ogrodów, aby móc się zająć w pełni roślinami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:52, 23 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani ogrody, aby były piękne, nie muszą być urządzone podobnie jak mój, każdy może być piękny w swoim stylu i na swój sposób. Chciałabym abyście docenili Wasze ogrody i nie dążyli do efektu, który być może nie będzie pasował: u Was

Przemyślcie to, co macie i jak o to zadbać w pierwszej kolejności, dopiero zmieniajcie na lepsze, opracujcie strategię, kolorystykę, listę gatunków.

to było w jakimś filmie ... wiśta wio łatwo powiedzieć ... ... ale staram się ... staram się Danusiu i z gatunkami i z kształtami ... a w nich staram się osadzić to co mi zawsze po głowie chodziło ... to początek dalekiej drogi ... zapamiętałam też to o trawniku co Pszczółka ku pamięci uwieczniła pod Twoje dyktando i może będzie ci u mnie ogród

ku pokrzepieniu serca i oczu śledzę wciąż na nowo zachwycający bukszpanowy ... latem uwiódł mnie kącik z lustrem w zakamarku ogrodu ... opstykałam go bez pamięci i szczodrze ... a teraz to samo miejsce przeszło przobrażenie w cukiereczek jakich nie ma wiele ... ...
na tak małej i trudnej przestrzeni stworzyłaś zieloną przystań w której oddycha się pełną pierwsiom ... w przekonaniu o współistnieniu w makro przestrzeni ... trzy kolory a raczej trzy odcienie granitu grzecznie niczym dywan moszczą się w obwódkach ... subtelnych ... nie nachalnych ... wszystko przenika i dochodzi do trawnika ... kule ... cisy ... paw ... trawki ... to jak jest i jak się odbija w lustrzanych taflach ... ... rany jest na co patrzeć ... oglądam chyba enty raz i nie mam dość ...

kicia biedna ... trzymam kciuki by wyzdrowiała ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:41, 23 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lustro wisi na ramie, ale rama w garażu

Postaram się coś wkleić. Pana jak niesie lustro mam.

Ja mam zmartwienie, bo kot bardzo choruje, jutro ma USG.

Danusiu mam tel do bardzo dobrego weterynarza,mieszka w twojej okolicy,jak będziesz chciała służe pomocą i wyślę tel.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:31, 23 lis 2013

Do góry
Basiu, kot jest bardzo stary, raczej szansy na wyzdrowienie nie ma, to poważna sprawa, być może jutro go już nie zobaczę

Pomysł rewolucji kiełkował od zeszłego roku, tylko czasu na realizacje nie było. Teraz miałam już zgromadzone rośliny na podjeździe, stały z miesiąc albo dłużej. No i doczekały się. Zmiana musiała być szybka Ten brud na podjeździe nosił się do domu

Gabrysiu - Wymiary lustra 210 cm na 110 cm.
Gazania 20:01, 23 lis 2013

Do góry
Bardzo wcześnie, żeby zdążyły zakwitnąć. Najlepiej kupić wiosną rozsadę. Na opakowaniu gazanii jest info o czasie wysiewu, moim zdaniem już zimą. W domu jest za słabe oświetlenie, mogą "wybiegnąć" potrzebują dużo światła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:29, 23 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Takiego ujęcia już nie zrobię, bo nie będzie takiej okazji

te ujęcia historyczne a efekt w lustrze rewelacyjny pozdrawiam gorąco
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:20, 23 lis 2013

Do góry
Montowanie celem wyschnięcia Porady, gdzie ono będzie stało

Oglądanie "starego" lustra

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:19, 23 lis 2013

Do góry

Takiego ujęcia już nie zrobię, bo nie będzie takiej okazji

Konitrud błotny - Gratiola officinalis 19:04, 23 lis 2013

Do góry
Na Twoich fotkach wygląda cudnie, ale czy ją polecasz? Jakie ma wady? Mnie się bardzo podoba
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:57, 23 lis 2013

Do góry
Lustro wisi na ramie, ale rama w garażu

Postaram się coś wkleić. Pana jak niesie lustro mam.

Ja mam zmartwienie, bo kot bardzo choruje, jutro ma USG.

Pnącza do cienia/półcienia 18:50, 23 lis 2013

Do góry
Bluszcz i róże pnące, ja tak mam od ulicy na murze. Bluszcz chroni róże zimozielonymi liśćmi i daje zieleń zimą.
Cis Hillii vs Hatfieldii 18:17, 23 lis 2013

Do góry
Cis powinno się formować, info o "drapakach: mnie rozbawiło, ale to prawda, Snieg je przywali i będą leżały na ziemi. Bez formowania się nie da.

Polecam Hilli, sadziłam ale jego tempo wzrostu trudno okreslić, nic nie ma na pewniaka, to zależy od warunków jakie mu zapewnisz, Dobra ziemia, regularne podlewanie, ewentualnie wspomaganie nawożeniem na pewno przyspieszy jego wzrost.

Z Hatfieldii nie miałam do czynienia. Ale wg amerykańskich stron rośnie do około 4,5 metra.
Jest rośliną dwupienną, czyli są egz. męskie, ale o to pytaj szkółkarza skąd będziesz kupował.

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=253959&isprofile=0&gen=Taxus

Jedynie możesz nie formować cisów odmian kolumnowych, ale tych na żywopłot nie polecam, wyjdzie zbyt drogo.

A tu nasz ZSP opisuje

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Taxus%20%C3%97media%20'Hatfieldii'&lang=1
Opuchlaki 18:09, 23 lis 2013

Do góry
Jaja opuchlaków oscylują koło milimetra. Kasia tak pisała.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:06, 23 lis 2013

Do góry
Dysjusz dobrze radzi.

Nie martw się, nie poznasz swojego trawnika, łatwo błędy można naprawić na wiosnę zrób tak:

Wygrab to co martwe, wertykulacji nie rób, bo trawka za młoda.

Potem zrób dosiewkę, najpierw posyp ziemią do trawników albo jakąś inną z worka, uniwersalną, ogrodową, nasionkami tej samem mieszanki, przegrab lekko, posyp saletrą wapniową gdy temp jest powyżej 12 stopni, bo wtedy trawa zaczyna rosnąć i za dwa tygodniu a najpóźniej w maju nie poznasz trawnika. Tylko nawóz rozsyp równo Bo będą plamy

Przez zimę podszkol się w teorii wynikającej z moich doświadczeń w pielęgnacji trawników

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Choroby trawnika 17:57, 23 lis 2013

Do góry
Gosia ma rację, trawnik jest głodny, nie lamentuj teraz, naprawisz wiosną, za chwilę spadnie śnieg.

Te ciemne plamy - w tych miejscach była żyźniejsza gleba, albo nawóz rozsypałeś nierówno.

Wszystko da się naprawić wiosną i trawnik się wyrówna.

Poczytaj art. o pielęgnacji trawnika i stosuj nawozy częściej, Pewnie też gleba jest gdzieś bardziej żyzna, a gdzieś mniej i stąd plamy też mogą być.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Przesadzanie piwonii 17:48, 23 lis 2013

Do góry
Różaneczniki są zimozielone kwitną w maju, a piwonie giną na zimę liście i kwitną później. Może pogodzić i jedno i drugie?
Bonsai i niwaki 17:46, 23 lis 2013

Do góry
Bardzo dobre początki, może wiosną bardziej skróć chmurki, zagęszczą się
Domki dla pożytecznych owadów 17:12, 23 lis 2013

Do góry
Jeśli ktoś ma zdjęcie swojego domku dla jeży niech wklei i założy nowy wątek w tym dziale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies