Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 06:53, 15 mar 2026

Do góry
Dzieci rosną, trza pikować:

Zielony Chram 06:51, 15 mar 2026

Do góry

Przy tych wiosennych porządkach idziemy o krok za daleko.. Ale kto bogatemu zabroni? Jak masz chęć poodkurzać trawnik, to żadna siła na ziemi i w niebiesiech cię nie powstrzyma .

I stan na dziś: trawka położona, paskudny tymczasowy płotek w końcu rozebrany.
Do zrobienia: pomalowanie betonowego płotu oraz docięcie, zaimpregnowanie i zamontowanie niskich drewnianych płotków oraz wysypanie odkrytych miejsc korą.

Zielony Chram 06:44, 15 mar 2026

Do góry
To nie koniec prac w przedogródku. Wsłuchujemy się w głosy misji dyplomatycznej naszych czteronogich rezydentów:

I zamawiamy takie coś:

Życie to sztuka kompomisu. Nie jestem zwolennikiem takich sztuczności, ale niestety wielokrotne próby założenia i utrzymania trawnika w tym miejscu spełzły na niczym. Co roku na wiosnę trawa wygniwa, robi się bajoro, a to co zostaje, jest wydrapane przez biegajace psie pazurki. Rozważaliśmy różne możliwości, ale ta była najtańsza i najpraktyczniejsza.
Zielony Chram 06:33, 15 mar 2026

Do góry
Teściowie podejmują trudną decyzję o usunięciu jednego ze starych orzechów: względy bezpieczeństwa, doświetlenia pozostaych roślin, optycznego powiększenia przedogródka oraz czysto praktyczne, czyli koniec z męczącym wybieraniem liści i osłonek orzechów ze żwirku.

Na koniec został tylko peryskop, który wkrótce również pogrążył się w niebycie:

Zielony Chram 06:25, 15 mar 2026

Do góry
Następnie przyszedł czas na obsianie wyskokich skrzyń, na pierwszy ogień same klasyki, czyli marchew, pietruszka, rukola, szpinak, bób, rzodkiweka i dymka:

Zielony Chram 06:22, 15 mar 2026

Do góry
Potem przyszedł czas na przycinanie hortensji, odkrywanie posadzonych jesienią cebulowych oraz innych budzących się po zimie roślinek, a także postawienie płotków zasiekowo-antypsowych i generalne porządki na rabatch. Najważniejsza sprawa- wystawienie bujaków na zewnątrz, żeby sobie przycupnąć i chłonąć energię ze słonka .

Zielony Chram 06:11, 15 mar 2026

Do góry
28 luty zaskoczył nas pierwszym przyjemnym słoneczkiem, a cudna pogoda utrzymywała się w kolejnym tygodniu, zatem dezercja z pracy przy komputerze na poczet tej ogrodowej była nieunikniona.

Najpierw ścięliśmy wszystkie miskanty:

Zielony Chram 06:06, 15 mar 2026

Do góry
Na początku zeszłego miesiąca coś już człowieka tak wierciło w środku, że trzeba było odpalić stoliczek rozsadowy. 8 lutego jakieś pierwsze mikrolistki wyskoczyły spod ziemi, tak że baklcyl ogrodowy zaczął dawać o sobie znać:

Rozkręcał się dosć skromnie, ale już 22.02 pojawiły się papryczki ozdobne Shu Variegata, selery naciowe, pietruszka i zielone wąsy szczypiorku--> fajnie jest móc coś zielnego skubnąć na kanapkę .

Zielony Chram 05:55, 15 mar 2026

Do góry
Aniu, Bożenko- chyba jesteśmy już coraz bliżej takich widoków, u nas wiosna wyściubiła nosek spod zimowej kołderki całkiem z przytupem, mam nadzieję, że Was (wszystkich) też słonko rospieszczało ostatnimi czasy .

Bożenko- ja z kolei jestem pełna zachwytu i podziwu nad wszystkim, co wychodzi spod Twojej uzdolnionej rączki .

A skoro o wytworach manualnych mowa, to pochwalę się kilimem ćmowym, który zrobiła mi na urodziny najmłodsza z mych siostrzyczek (pasuje do plastrów drewnianych z ćmami na przeciwległej ścianie) oraz rzeżbami z modeliny tej trochę starszej (modelami były rezydujace u nich kociaki):

Ogród prawie wymarzony … 05:49, 15 mar 2026

Do góry
Cd

I następny wodospad

Ogród prawie wymarzony … 05:44, 15 mar 2026

Do góry
Drzewo papierowe- miękkie jak worek treningowy

Ogród prawie wymarzony … 05:35, 15 mar 2026

Do góry
Świątynia i następny Park Narodowy

April podbija las... 05:26, 15 mar 2026

Do góry
April napisał(a)

Wiesz co, u mnie choiny są najszybciej rosnącymi drzewami. Na tej fotce są właśnie 4 choiny, a po prawej od nich grab. Sadzone razem. Ale grab jest chudy, rachityczny, mimo że wysoki. A choiny fajnie się zagęszczają jak je ciąć. Zamierzam te małe choiny dobrze dokarmić i napoić, to się postarają

Hej Aprilku, obudziłaś się po zimie? Jak tam budowa? Przywykłaś do nowych widoków?
Ogród prawie wymarzony … 05:23, 15 mar 2026

Do góry
Cd tegoż miejsca

Ogród prawie wymarzony … 05:05, 15 mar 2026

Do góry
Odwiedziliśmy plantacje herbaty i

I tym samym Park Narodowy
Z licznymi gatunkami endemicznymi

Sezon 2017 u Hanusi 21:47, 14 mar 2026

Do góry
Dobranoc ogrodniczki. Miłych snów.

Jutro spotkanie przebiśniegowe u Danusi, kto będzie, zazdroszczę. Pozdrówcie ją ode mnie.
Sezon 2017 u Hanusi 21:36, 14 mar 2026

Do góry
Jolu, Cieszę się, że nauka nie poszła w las, tylko na parapet. Ze swych obserwacji, to wiem, że cebulka jak latem ma tylko trzy zielone listki, musi jeszcze kolejny sezon zielenić się, dopiero jak ze środka będzie wychodzić 4 liście, to można już ją jesienią pobudzać do wcześniejszego kwitnienia. Ale to dopiero po sezonie, pod koniec września zasuszamy hipka.

Październik, listopad nie podlewamy, i nawet wyjmujemy je z doniczek i trzymamy na sucho. W grudniu wsadzamy do nowej doniczki i traktujemy jak nową sadzonkę. Można nawet przykryć od światła na 2 tygodnie. I wtedy się okaże czy dobrze przewidzieliśmy kwitnienie, i ją dobrze dokarmiliśmy.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:23, 14 mar 2026

Do góry
Judith napisał(a)
Wreszcie są pierwsze krokusy!

Piękne ❤️

U mnie pojawiły się na razie tylko fioletowe. A pamiętam, że chyba jeszcze białe sadzilam. No cóż, będę wypatrywać

Ciemierniki pierwsza klasa
Nasz przydomowy ogródek 20:21, 14 mar 2026

Do góry
Dziękuję, Jolu. Wspierasz mnie w tym roku, i to bardzo cenię. Z racji siedzenia w domu. zajęłam się w wolnej chwili zdobywaniem "maratonu". I dzisiaj go zdobyłam po 17 latach.

Pewnie zdziwicie się co to za ''maraton''? Wyjaśniam.

w czasie choroby męża czuwałam przy nim, a w czasie jego snu zabijałam myśli rozwiązywaniem krzyżówek. Znalazłam w necie taką stronę z krzyżówkami, i to mnie wciągnęło. Miałam po tym awersję do tej strony chyba z 5 lat, a jak byłam już na emeryturze, to znowu wróciłam do tej strony.. Okazało się, że punkty moje na mnie czekały -równe 500. Do maratonu trzeba było uzbierać 42.200 punktów. I dziś po 17 latach /z małą przerwą jestem na finiszu.

Po ostatniej krzyżówce dostałam, informację, że mogę dalej trenować mózg, ale już nie w tym maratonowym cyklu. Ale swego dopięłam Osiągnęłam 42.202 pkt. Każda krzyżówka jest wyceniona w pkt. Od takich za 2 pkt i do takich z a 7. Podpowiedzi do rozwiązania można szukać w necie.
Przy okazji miałam dostęp do wielu informacji, bo wchodziłam na strony typowo naukowe nie raz. I to mi się podobało. To było tak, jakby mnie kto za rękę do tej strony ciągnął.

Pomijając naukę, i stratę czasu- uważam ,że to jest lepsza terapia na pamięć, niż rozwiązywanie papierowych wykresów. Dlatego dziś promuję to- zabijanie czasu.

A teraz, już czas na ogród. W poniedziałek mus wybrać się po nasiona do ogrodniczego.
życzę udanego sezonu.

Pomidorowy Zawrót Głowy 20:01, 14 mar 2026

Do góry
Dziś właściwe siewy na wielką skalę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies