Troszkę kapryśne są te choiny
W przypadku mojego drzewka w tym roku mogła mieć za mokro, szczególnie dlatego, że w tym miejscu jest mało zauważalne zagłębienie, a lato mieliśmy deszczowe.
Ale pozwolę sobie jeszcze raz powrócić do drugiego mojego pytania - ile powinnam przyciąć wiosną gałązki, aby ją zagęścić? Pracownik szkółki sugerował mi przycięcie gałązek do połowy. Czy nie za dużo?
Marzy mi się poprowadzenie jej na kształt parasola, by dawała schronienie w czasie upalnych dni. Czy będzie to możliwe?
Dzisiaj udało mi się zrobić co nieco, bo pogoda piękna, szkoda tylko że tak strasznie wcześnie zapada zmrok.
Zdecydowałam że usunę ręcznie chwasty tam gdzie jest ich najwięcej, są miejsca, gdzie tylko one rosną
Kasiu ja zawsze do Ciebie zaglądam ale na piśmiennictwo nie zawsze jest czas niestety
Jeśli nic nie wyjdzie z nasion idź na łatwiznę jak ja i kup kłącza, pełno tego na stojakach na wiosnę w sprzedaży
Agapant to bardzo ciekawa roślina, długo kwitnie, warto go u siebie mieć w ogrodzie
wiem wypas konkretny tylko czy ja dam rade?właśnie dbać o to...cięcie, grzyby..
ile tego bukszpanu mialabym kupić? 70cm szer to sadząc co 15cm...6szt a na długość?
z 3m trzeba by bylo zrobić czyli 20 sadzonek. dobrze liczę? 240 bukszpanów
boję się cholera...
piszesz że płyty niewiadomo w czym miałyby byc, a jakby je tojeść obrosła?wioska?
a co sądzisz o kostkach z cisa jak u Madżen https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1777
2 kostki na 6 róż i pomiędzy powtykana stipa?? znowu wioska?
Elinko, w gorącej wodzie jesteś kąpana... albo wstrzymasz swój zapęd, albo znowu babole będziesz miała w ogrodzie. Innej opcji nie ma.
Trzeba wszystko przemyśleć na spokojnie. Ja jestem zwolenniczką otulenia ogrodu żywopłotem... choćby po to by rośliny nie wymarzały i nie wypadały przez przeciągi. Bo straty z tego powodu potrafią być wielkie i emocjonalnie dobijające.
Wróćmy do śmietnikowej - czy jest możliwość za płotem posadzenia żywopłotu? Za tym płotem z wersji trzeciej gdzie wzdłuż wiśnie stoją?
Teraz o szambowej - niech ci nie będzie przykro, ale storpeduję na razie twoje plany, bo to bizuteria, a nie plan. Teraz skupmy się na żywopłocie, bo ten róg tak zostać nie może. W takim sąsiedztwie jodła nie ma żadnego uzasadnienia i w ogóle jej nie widać... priorytetem jest obmyślenie tej części +cały front.
Jestem, Agatko, po prostu czasu brak
Ale dzisiaj chciałabym wstawić troszkę zdjęć no i plan mojego placu, który wypociłam zapomniałam zaznaczyć kierunki, ale zrobię to na kolejnym szkicu, na którym chciałam zaznaczyć moje planowane zmiany.