Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:40, 04 lis 2016

Ewo, się spłoniłam aż.

Iza, jesień ma być kolorowa. potrzebujemy energii na krótsze dni.

Pestko, ta rabata to tzw. żelazny zestaw. W każdym ogrodzie będzie dobrze wyglądać.

Gosiek, w tym roku liście wyjątkowo długo się trzymają. Już pisałam, że może z powodu zaciszności większej. Żywopłot podrósł. Drugi powód to temperatura. U nas inna strefa klimatyczna.

Dzisiaj też było ładnie, choć już zdecydowanie chłodniej.

Warzywnik (widać jak podrósł żywopłot)

widok z furtki na ogród

rabata na przedpłociu (kocimiętka - jak jej nie lubić?!)

Kwitnąca Swany i Variegatus. To chyba kos- nic sobie nie robił z mojej obecności. Dużo ptaków pojawia się w ogrodzie. Karmniki już przygotowałam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 19:49, 04 lis 2016

Kos ale dziewczyna, chłopak ma żółty dziób
Gruszka_na_w... 19:55, 04 lis 2016

To chyba ostatnie tak kolorowe dni. Trzeba uwiecznić, żeby było co wspominać.
Cieszę się, że Danusia uświadomiła mi jak ważne jest zrównoważenie roślin liściastych, bylin i zimozielonych. Kiedyś myślałam o nasadzeniach w ogrodzie tylko w kontekście tzw. głównego sezonu. Teraz, kiedy coraz mniej liści na krzewach i drzewach, kiedy nie ma już bylin, to właśnie zimozielone rośliny i trawy ratują ogród. Nie ma poczucia pustki. Dobrze sprawdzają się też rośliny liściaste z kolorowymi owocami (ogniki, irga pomarszczona, berberysy, zwykła trzmielina) oraz te z kolorowymi gałązkami (derenie).
rabata przy studni, w tle półksiężycowa

wrzosowisko

berberysy, tawuły, trawy- świetny tercet

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:57, 04 lis 2016

Gosiek33 napisał(a)
Kos ale dziewczyna, chłopak ma żółty dziób

Stąd moja wątpliwość- jakoś kojarzyłam kosy z tym pomarańczowym dzióbkiem.
Teraz już zapamiętam.
Gruszka_na_w... 20:08, 04 lis 2016

Kalina hordowina wciąż zielona. Już nie pamiętam, czy się przebarwia.

tawuły nippońskie i wczesne, krzewuszki, irga, derenie, pęcherznice

Nocny przymrozek zwarzył dalie

Gosiek33 20:40, 04 lis 2016

U mnie hordowina się nie przebarwia im zimniej tym szybciej gubi liście, ona i tak cały sezon pstra
Jana 21:15, 04 lis 2016

masz wspaniały ogród w pięknej, jesiennej odsłonie....uwielbiam takie i o marzę...trudno uwierzyć, że ma dopiero kilka lat
Gruszka_na_w... 22:43, 04 lis 2016

Jana napisał(a)
masz wspaniały ogród w pięknej, jesiennej odsłonie....uwielbiam takie i o marzę...trudno uwierzyć, że ma dopiero kilka lat

Miło mi, że zajrzałaś.
Jana, kiedy się robi zdjęcia z pozycji żaby, to ogród rzeczywiście wygląda bujnie. Mam niewiele trawnika i przez nachodzące na siebie układy rabat, powstaje taka ułuda wzrokowa. Zdecydowanie brakuje w moim ogrodzie drzew, ale cieszy mnie, że parter i niskie piętro już jest. Brzozy szybko urosły i ogród bardzo przez to zyskał. To był pierwszy sezon ogrodu jako całości.
Pozdrawiam
mira 23:44, 04 lis 2016

Hehe pozycja żaby to ciekawe musi być . Ogród jako całość pięknie się prezentuje w tych barwach jesieni.
Czytałam historię nasadzeń a na 2017 co jest w planie ?

pozdrawiam
zoja 01:25, 05 lis 2016

myślę Gruszko, że pozycja żaby nie tłumaczy tego piękna, które pokazujesz
może i rośliny "małe" ale zestawienia kuszą i inspirują rodzą pragnienie tego 'czegoś' - przynajmniej u mnie