Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:38, 19 lis 2013

Do góry
W 2011 podobna aranżacja na wystawie, tylko pomieszane kolory rozchodników

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:37, 19 lis 2013

Do góry
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:30, 19 lis 2013

Do góry
Ten ekranik przy bramie to siewki Taxus baccata, niektóre się różnią, ale w żywopłocie upodobniły się do siebie.

Obliczyliśmy wczoraj żwiry i za chwilkę jedziemy po nie i po trawnik z rolki, całe 7 m2 hahaha, ale trawnik, no hektary trawnika

W tak małym ogrodzie nawet te 7 metrów jednak się przyda, patrząc na zieleń będzie jakiś kontrast
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:25, 19 lis 2013

Do góry
Zdjęcia z netu są wyrywkowe, zachwycają, ale są jakby wyrwane z tego co obok. Podejdź do tego jako do całości, czy będzie pasowała do reszty ogrodu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:16, 19 lis 2013

Do góry
Ja nie napisałam, że nie pasuje trzcinnik, napisałam że ja go nie sadzę, bo potrafi być nieporządny. Choćby Anula - miała trzcinnik i wywaliła także, zamieniła na miskant 'Variegatus', który lepiej się trzyma pionu i nie wygląda śmieciowato. To tyle. Trzcinnik też pasuje, ale ja bym nie posadziła.

Co posadzisz musisz sama zdecydować biorąc różne aspekty, ja tylko zwracam uwagę na jego wady.
Nadmienię, że miałam go z 15 lat temu w ogrodzie Babci Jasi i wyleciał, Zawsze wyglądał na "połamany".

Jeszcze tylko dodam, że ta rabata jest dość ryzykowna, stawianie na tak duże obsadzenie tylko jednym gatunkiem zawsze niesie ze sobą ryzyko kiepskiego wyglądu tej części ogrodu poza okresem kwitnienia, a więc bardzo długo. To co pasuje do rozchodnika, aby podkreślić jego urodę, powinno kwitnąć w tym samym czasie. Taka jest rozplenica, może być Carex testacea 'Prairie Fire, będzie zimozielony wtedy, gdy rozchodniki będą się budziły do życia.

Taką rabatę jest sens tworzyć, gdy w konkretnym okresie chcesz mieć spektakularny efekt. Jeśli będziesz koło niej codziennie przechodziła, może Ci się znudzić.
Ogród z perspektywą na przyszłość 07:00, 19 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będę robiła sama, podkład już mam, po dodatki wybiorę się

Czekam zatem na realizację Czuję, że i wianek u Ciebie będzie w tym roku inny. Ppasujacy do zmian ogrodowych

Ja dziś mam zagwozdek z choinka świąteczną. W przedszkolu jest konkurs. Z Aleksem mamy duzo duzo pracy...szkoda, że konkurs nie był wiankowy, bo pomysłow więcej jakoś mam w głowie.

Kaktusy i inne domowe rośliny Grzesia 00:24, 19 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pierwszy raz słyszę o tej roślince Grzesiu jest śliczna, żeby nie te liście to pomyślałabym, że to miecznica wąskolistna, bo ma bardzo podobne kwiatki pozdrawiam
Bukszpan (Buxus) - uprawa 22:23, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenka mówiłą żeby pryskać, widać jej bukszpanom nie zaszkodziło, ale zaraz będą mrozy więc radzę wstrzymać się. To jest czasem z powodu niskich temperatur albo braku wody. Podlej je obficie przed mrozami, koniecznie bo padną z powodu suszy fizjologicznej..

Jeśli mają mokro to nic im nie grozi.

Tak doradzał mi specjalista od chorob roślin. W moim przypadku jednak duże prawdopodobieństwo, że rosliny nie pobierają potasu z gruntu, dlatego miałam robić oprysk. Wiosną jednak bedę podlewać woda z siarczanem potasu. Ania Art zbrązowiałe bukszpany podlewała wiosną siarczanem potasu, w pelni sezonu byly już znów zieloniutkie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:41, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja w kwestii drzew, wg mnie nie sadź, a w żadnym wypadku robinii. Nie polecam jej. Szkoda miejsca.

Ja tutaj widzę niższe nasadzenia i na podkreślenie iglaki ale nie wyższe jak 1.5 metra

A jednak nie pasuje ! Zaufam Ci, na pewno Twoje wprawne oko widzi to, czego ja nie widzę.

Dać takie pionowe akcenty z cisów, czy raczej jakieś kulki na pniu, jak widoczny na mojej skarpie cyprysik lawsona Ivonne ?

I niskie nasadzenia to mogą być róże okrywowe i niskie trawy ?

A co do robinii, to na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że i Tobie chyba się ich młode czuprynki kiedyś podobały - są w "Ogrodzie z zapożyczonym krajobrazem". Ostatnio je jednak intensywnie obserwowałam i chyba rozumiem dlaczego ich już nie sadzisz. Stare są brzydkie i łamliwe.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 18 lis 2013

Do góry
Zachwyciłam się Sunrise Falls, muszę ją zdobyć bo jest bardzo w moim kolorze

Projekty też robię, nie musisz sąsiadki prosić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:06, 18 lis 2013

Do góry
Ło matko Łukasz. Idę do Ciebie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:05, 18 lis 2013

Do góry
Ja w kwestii drzew, wg mnie nie sadź, a w żadnym wypadku robinii. Nie polecam jej. Szkoda miejsca.

Ja tutaj widzę niższe nasadzenia i na podkreślenie iglaki ale nie wyższe jak 1.5 metra
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:00, 18 lis 2013

Do góry
Możesz dodać dwie małe rabatki w pobliżu domu

Kondziowy Ogród :) 19:59, 18 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondziu, Ty jesteś mojemu wątkowi wierny, ja też zaglądam Tulipany sadż po kilka szt, kop jeden dołek i układaj jeden obok drugiego, szybciej pójdzie sadzenie i będzie spektakularny efekt.

Jak misiek wpadłeś w sen zimowy? To czego dokonałeś jest warte medalu co najmniej
dobrze będę tak sadził róże posadzone hi hi hi z latarką na głowie i rozwaliłem sobie głowę o kant tarasu i zwaliło mnie z nóg ale co tam zobaczymy do jutra czy nie będę musiał jechać na pogotowie do z szycia a jak będzie ok to muszę posadzić cebuli i skosić trawę jutro hi hi hi dziękuję za komplement bardzo się cieszę a to dzięki Ogrodowisku hi hi hi hi
Pomysł na... 19:54, 18 lis 2013

Do góry
A trzecia wersja.

Dziewczyny, jeśli Wam też potrzebna pomoc piszcie na pw i wysyłajcie link do tego miejsca. Tutaj trafiam przypadkiem, akurat trafiło na ten wątek.
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:49, 18 lis 2013

Do góry
Będę robiła sama, podkład już mam, po dodatki wybiorę się
Kondziowy Ogród :) 19:47, 18 lis 2013

Do góry
Kondziu, Ty jesteś mojemu wątkowi wierny, ja też zaglądam Tulipany sadż po kilka szt, kop jeden dołek i układaj jeden obok drugiego, szybciej pójdzie sadzenie i będzie spektakularny efekt.

Jak misiek wpadłeś w sen zimowy? To czego dokonałeś jest warte medalu co najmniej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:45, 18 lis 2013

Do góry
Kondziu, jeszcze nie wyszło Ale dziękuję serdecznie i też buziaki przesyłam na południe
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:44, 18 lis 2013

Do góry
Bardzo bym chciała poczytać, pooglądać, ale to niewykonalne. Boleję nad tym, bo po prostu trafiam przypadkiem, dzisiaj spotkałam Cię w projektowaniu. Jeśli potrzebujesz pomocy na jakiejś rabacie wyślij mi link na PW
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:07, 18 lis 2013

Do góry
Aniołek pyzaty z czarnego marmuru, to kącik aniołkowy - jest ich tutaj cztery
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies