Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Gardenarium 17:52, 19 lis 2013

Ognika wywal, za niski jest. Pęcherznicę wywal, przesadź. Dosadz dwa kuliste drzewa z tyłu, w dziurę posadź gesty świerk serbski, do stożka dodaj drugi większy stożek,, zaokrągl wszystkie krzewy, które zostają. Dosadź turzyc Carex testacea, jakieś wyższe miskanty po prawej np. Variegatus.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 20:22, 19 lis 2013

No to mam rysowanie na zimowe dni. Rabatę widzę już inaczej. Wielgachne dzięki przesyłam z buźką .
Zielona 20:36, 19 lis 2013

Mówisz i masz... Pomysł podany na tacy to jednak nie to samo, co szukanie go w setkach zdjęć, prawda? Ja właśnie marudzę M., że zwątpiłam, czy dam radę zaplanować wszystko sama... Chociaż... Ty dałaś radę... To, co dzisiaj poprawiasz, to piękna, własnoręczna baza...
Chciałam zapytać o pęcherznicę. Jak długo rosła u Ciebie, że jest tak wysoka? Tniesz ją, czy rośnie bez ingerencji?
bacha2224 20:48, 19 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Marzena, najlepiej by było, gdyby rył w rabacie, a trawnik zostawił w spokoju. Rabatę jestem w stanie przywrócić do porządku, chociaż wywala mi kopce przy świeżo posadzonych roślinach. Pilnuję na bieżąco i zadeptuję tę ziemię.
Mam siły i samozaparcie w sezonie, ale jak zima przychodzi, to nie mam szans. Wszystko zamarza i wykwitają mi czarne wulkany na białej połaci. Już nawet mam gdzieś te kratery, ale nie mam już siły sprzątać tych kopców. One ważą po zimie dziesiątki kilogramów. Tak miałam tego roku w marcu. Prawie garba się dorobiłam no i jeszcze mam dyskopatię, więc sobie wyobrażasz ... heloł? Garbata i wkurzona ogrodniczka? Wszyscy mają to w d.....e, jeden sąsiad ma siatkę, drugi jakieś brzęczyki, po trzeciej stronie łąka, że ha, ha, a z przodu beton, bo droga - nie wylezie tamtędy, choćby się skichał. I oto moja historia. Wyżaliłam się, a siedzieć na ryczce i czekać na niego nie mam czasu, bo do roboty iść muszę. Co roku mam to samo, a nawet gorzej, bo już ich wyłapać nie mogę. Rozmnażają się jak króliki. Wot, tak to jest

Miałam podobny problem w ubiegłym roku,siedziałam sobie na leżaczku a on obok mnie kopał,a pózniej moje jamniczki rozkopywały kopce,świece ,brzęczyki,pułapki nic nie po,magało.Mąż wpadł na pomysł i wpuścił do jednego kopca 5 tys m szamba,jakie to były korytarze jak nigdzie nic nie wypłynęło,trawa odżyła i od pukać kreta już rok czasu nie mam.
Mala_Mi 20:57, 19 lis 2013

Czary mary i z ładnego będzie bardzo ładne.... i właśnie dojrzałam do kolejnej rewolucji w ogrodzie.. jak sie nie podoba to trzeba po prostu to wyrzucić i już.. I będą czary-mary....
Borbetka 06:52, 20 lis 2013

Zastanawiam się tylko jakie kuliste drzewa tam posadzić. Wiśnie Umbra chyba za duże co? Idę je pooglądać.
wietrzyk 16:36, 20 lis 2013

Cześć Monia
Widzę, że zabrałaś się za tą rabatę co mówiłaś, że Cię denerwuje. Człowiek czynu jesteś. Jak mówisz, to po tygodniu plan, a po następnym do roboty
Przeczytałam wątek o prunusach umbra, bo jestem nimi osobiście zainteresowana. Tam Danka podaje, że aby uzyskać zetknięcie koron, sadzić w odległości 3 metry. I ciąć nie za bardzo je można, bo jakiegoś grzyba łapią.
I zapisuję się na listę, na wyjazd do pana Trawki
Borbetka 18:50, 20 lis 2013

Właśnie o Umbrach myślałam, ale zmierzyć muszę. Chyba mam mniej tam niż 3 metry. Będę jeszcze poszukiwać kulistego drzewa, ale to obciach być członkiem O. i nie mieć tej wiśni .
Robaczek 20:49, 20 lis 2013

Haha, ja już posadziłam
Na Szczepankowie mają małe okazy, ok. 130 cm wysokości, ale za to taniutko, po 30 zł.
Gardenarium 21:00, 20 lis 2013

Borbetka napisał(a)
Zastanawiam się tylko jakie kuliste drzewa tam posadzić. Wiśnie Umbra chyba za duże co? Idę je pooglądać.

Możesz kupić szczepione na dowolnej wysokości Nawet 1,20 cm.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies