Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:30, 26 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziś po raz pierwszy nakarmiłam mój trawnik nawozem jesiennym

o matko - to już?
Rododendronowy ogród II. 14:27, 26 wrz 2016

Do góry
ładnie ci kępa ropśnie, koniecznie na jesień podziel
Dobrze, że różne rzeczy lubimy, ogrody wtedy są do wyboru i koloru
Mnie gąsienice zżereają róże i rozchodniki, może wiesz, co to jest?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6570-milkowo-sezon-2016?page=409#post_8
i mam kolejne ropuszki, na razie małe, szkoda, że nie żabki
zostawię ci motylka, bo lubisz
pełno ich u mnie też.

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 14:26, 26 wrz 2016

Do góry
Tak Ewo. Flamingo ładny jest. Zastanawiam się nad jego przesadzeniem ponieważ za nim jest już wybudowany śmietnik i trochę jest mu tam za ciasno. Proszę nie patrzyć na nasadzenia wzdłóż podjazdu. Cała rabata czeka na poprawki w przyszłym roku

Brzoza - Betula 14:24, 26 wrz 2016

Do góry
Danusiu doradź proszę w jakiej odległości od siebie powinnam sadzić wiosną Brzozy Dorenboos? Ile w sumie powinno ich być?

Miejsce wygląda tak, jak na zdjęciu i ma wymiary: 10 m, 6,20 m i niemal 12 m (trójkąt). Łącznie ok. 30 m2. To ta "półka" -podwyższona murkiem rabata.

Typografia ogrodu 14:22, 26 wrz 2016

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Nie o boże, tylko fajna babka Ja też Cię upubliczniam

Asia promieniejesz z tym uśmiechem

zapomniałam zapytać: coś nakupowała?
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:02, 26 wrz 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko trawiszcza masz wspaniałe!!!
Dokupiłam też nowe inne. Uwielbiam je.
Kolekcja rozchodników fajna. Ten Twój czerwony mi się podoba. A może chcesz listków białego???

O taki.

Rower super wygląda.

Ja też uwielbiam, bo nie ma z nimi pracy, kilka wywaliłam, co mi nie pasują, nowe dokupiłam, rozgrzebałam kilka rabat na raz...
Biały Agata mam, ale on szybko brzydnie, na razie to co mam mi wystarczy. Dzięki za dobre chęci
ten dzielę

a tu mam biały
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:57, 26 wrz 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

rzeczywiście piekny len ,jak malowany

Violu cieszę się, że się podoba
Coś jeszcze, coś więcej... 13:57, 26 wrz 2016

Do góry
Sebciu, wielkie dzięki za pomoc
Trawa twoja w kondycji, ale dobrała się do ręczników, mam w typie sera szwajcarskiego
w niebieskim ci do twarzy
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:56, 26 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Piękny ten len zbierz kilka i dla mnie Irenko fajnie że pokazałaś Clare curtis też ją mam od Ciebie ale u mnie nie jest tak wielka raczej kękpiasto rośnie.

Zbiorę one drobne i spadaja nie wiadomo kiedy
U mnie też kepy, ale susza im dopala.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:55, 26 wrz 2016

Do góry
Ewo dziękuje za podpowiedź. W planach mam taki kształt rabaty. Czy o takie poszerzenie rabaty tobie chodziło?

Ogród z pergolą 13:55, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, Ty mnie ubijesz na miejscu.
Kombinowałam cały weekend nad Twoim pomysłem i już mi czacha dymi.
Pokażę Ci mniej więcej swój strumień (nie)świadomości, łącznie z pomysłami które odrzuciłam, żebyś wiedziała co i dlaczego (to będzie długi post).

Jak wrzuciłam swój pomysł na pełną ścieżkę, razem z przesunięciem obelisków w kluczowe punkty kompozycji, to mniej więcej mi to grało, nawet bez zimozielonych.
Jak próbowałam przerobić ten pomysł na ścieżkę z luźno ułożonych płyt, z obeliskami zostawionymi na obecnych miejscach, to nic mi nie grało.
Założyłam, że to byłyby te kwadratowe płyty, z których masz zrobione schodki z tarasu. Odcinki ścieżek powinny być mniej więcej w proporcji 1 do 2:

Ale ze skarpą tak jak teraz, bez tarasów, nadal za mało struktruy, będzie busz. No to dodać te bukszpany czy cisy strzyżone:

Nie zgrywają się z oknami. No to może żywopłociki:

Ale znowu z tymi oknami się nie zgrywa. No to olejmy zasady kompozycji i dopasujmy długości odcinków do okien. Zrobi się miejsce na dwie kwatery otoczone buksowymi żywopłocikami:

Robi się zbyt formalnie, a za mało nowocześnie. Poza tym, co pomiędzy płytami: goła ziemia? kora? żwirek? macierzanka? wszystko do luftu.
To zrezygnujmy z tej ścieżki, Kamila miała fajny pomysł. Jakby pociągnąć najwyższy schodek i ułożyć te płyty w L-kę. Można by podkreślić tarasy liniami z buksów (ileż razy można użyć słowa "żywopłociki" w jednym poście?!):

Ale patrząc na to zdjęcie - co z drugą stroną tarasu? I jak to się ma w ogóle do całego nowoczesnego ogrodu? Nie no: dogranie stylu, struktury, proporcji, wkomponowanie w to okien, obelisków i roślin zimozielonych przerasta mnie.

No to reset. Jakie ja widziałam nowoczesne rabaty? Wąskie linie nasadzeń pomiędzy betonowymi płytami. A Ania planowała szachownicę na froncie....
No to może tak:
zrobić dwa grube pasy zimozielone, strzyżone poziomo, a nie zgodnie ze spadkiem skarpy (czyli bloki miałyby nierówną wysokość: najwyższe byłyby w najniższym miejscu skarpy) a pomiędzy nimi, na zasadzie kontrastu byłby busz różano-bylinowy. Styknęłoby?

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)

Asiu przede wszystkim to bardzo Ci dziękuję... bardzo
zostań ze mną koniecznie!
pomysł ze scieżką o tyle mi się spodobał że miałabym swobodne dojście do róż.
ten pomysł jest bardzo nowoczesny, podoba mi się. musze dłuższą chwile na to popatrzeć i w terenie uruchomić wyobraźnię. jeszcze nie raz będę cytować Twoj post z pytaniami ok?

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 13:51, 26 wrz 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Widzę Klona Flamingo...ładny, co ?? też mam
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:50, 26 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Boski widok....

dzięki

mamy młode ropuszki Miśka znowu szaleje, nauczka nie pomogła???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:49, 26 wrz 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Witam,

Może rabatkę pociągnąć do końca i wtedy grujecznik będzie jej częścią ??
Ogród z pergolą 13:41, 26 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Co to za mała Główka w kadr się wdarła? Kontrolnie sprawdzę- łapki mam dwie Uff! Wszystko ok

moja mała księżniczka

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:28, 26 wrz 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Ja cie ale widok rozchodnikowy cudny.Też tak chcę I będę miała w następnym sezonie.

Pewnie, że będziesz miec, kto jak kto, ale ty mistrzyni siewów i rozsad
ja jesienią je wtykałam i dzieliłam, i hakonki tez, aby całość zarosła, na żywo efekt ładniejszy, bo na fotce coś stale w kadr włazi.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:20, 26 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Opuchlaki, na liściach limek też widać ich żerowanie..

Brunnery u mnie też takie były w zeszłym roku. Myślałam , że od słońca. Przesadziłam.. a to co się zostało rośnie w tym roku pięknie..
Taki grymas...grzyb...opuchlaki??? Nie wiem..

Dobrałam się do tego miejsca i rozchodników i co...
Pełno malutkich ślimaków w skorupkach objadających liście, w korzeniach znalazłam 2 małe ślimaki golasy- czarne, 2 małe jakieś larwy ale nie opouchlakowe, chyba że niedojrzałe jeszcze były...
ale główny winowajca, to te gąsienice, cała masa, szybkie jak torpedy, w mgnieniu oka zjadają rośliny, musiałam ściąć wszystko do korzenia, wypłukać i dałam w inne miejsce, ale... robiłyśmy z Kasik rano obchód, a one na różach pod murem, objedzone wszystko

co to za cholerstwo
1 raz mam

a tu ma zarosnąc powojnikami i kicha, ślimaki ciągle nowe liście i przyrost zjadają, mimo granulek

ktoś wie co to i czym wytępić, poza ręcznym wycinaniem?
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 13:18, 26 wrz 2016

Do góry
Mam trzy takie hortensje w spadku anabel, są w doniczkach i wyglądają marnie - nie bardzo wiem co mam zrobić aby polepszyc ich los ?? mysle ze w tym tygodniu bede mogla je posadzić al enie wiem czy tylko brakuje im dobrego podłoża czy to coś wiecej ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:15, 26 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)
annabuko1...te zwykłe rozchodniki chyba najlepiej mi się podobają
wiem, że nie wszyscy je lubią, ale o tej porze to ważny akcent w ogrodzie.

Haniu....powoli jednak widać, złota przybywa ale i tak na tę porę, to po trasie pełno jeszcze zielonych drzew, dzięki

wdzięczna roślina do cienia, nazwy nie pamiętam

Zawitka....dziękuję moje ulubione pierogi to ze szpinakiem i serem

w tych płytkich donicach, zimę do -15 przetrwały bluszcze, barwinek i nawet siewki Amazon

Ja cie ale widok rozchodnikowy cudny.Też tak chcę I będę miała w następnym sezonie.
Moja bajka 13:12, 26 wrz 2016

Do góry
Kasiu, ja mam fotkę, jak Krzyś je targa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies