Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródek frontowy

Ogródek frontowy

wrobelki 21:17, 02 lis 2016

Szczerze to mieszanie gatunków nie przyszło mi do głowy myślałam nad takim jednolitym szpalerem i ewentualnie skarpetkami się różniącymi o ile to skarpetkami można nazwać bo chciałam całe pasy takie zrobić od płotu do samego dołu skarpy co by nie trzeba było za drzewo kosiarką wjeżdżać Tylko nie wiem czy to będzie dobrze wyglądać
sylwik69 22:04, 02 lis 2016

To miejsce ma duzy potencjał,szpaler wyglądać będzie pięknie i w zasadzie wszystko tu pasuje.Ja bym poszła w kolumnowe bo jestem ich fanką:buki,graby,amanogawy.Można by je regularnie po 3 szt przepleść ze względu na ulistnienie np.zielone,purpurowe,zielone,kwitnące itd.Skarpetki dać wokół drzew i plamy bylin i traw na całej skarpie.Tak to widzę!ale mnie poniosło...
wrobelki 01:26, 03 lis 2016

Cieszę się że potencjał w mojej skarpie widzisz
Oj tam zaraz poniosło trawy i byliny w plamach to na przyszłość bardzo takie skarpy mi się podobają, ale do zrobienia mam dużo więc trzeba na etapy podzielić
Na przyszły rok o innych skarpach też myślę więc z tą chcę się do drzew i skarpetek ograniczyć.
makadamia 11:08, 03 lis 2016

Wróbelku, przyznam się, że nie za bardzo łapię, jaki masz plan na tą skarpę.

Widzę tam trzy tarasy przedzielone mini-skalniakami. Na najwyższym tarasie jest plac zabaw, niżej chyba linki do wieszania prania. Nad placem zabaw jest skarpa właściwa i nad nią dopiero ogrodzenie.

I teraz pytanie: mówimy o całym tym terenie, czy tylko te skarpa pod ogrodzeniem?
wrobelki 19:23, 03 lis 2016

Teraz piszę o tej skarpie zaraz pod ogrodzeniem Chce tam na wiosnę posadzić szpaler drzew podsadzone skarpetkami linki to od winorośli w lecie jest tam zielona ściana skalniaki już zagospodarowane wiosną pięknie kwitną na lato będę dosadzać lawendę, szałwię i seslerie
makadamia 08:38, 04 lis 2016

A jakie są wymiary tej skarpy? Ile ona ma wszerz i wzwyż?

Pozwolę sobie zauważyć, że drzewa optycznie podwyższą całą tą skarpę. Sprawią, że będzie wydawała się bardziej stroma niż w rzeczywistości.
Co prawda nie pokazujesz "kontekstu" ale i tak wydaje mi się, że to nie jest dobry kierunek.

Ponadto, drzewa będą od zachodu i dodatkowo zacienią cały ten teren, co chyba też nie jest korzystne.

Ja bym sugerowała raczej krzewy.
wrobelki 10:04, 04 lis 2016

Skarpa ma 40 m na 2-2,5 m nie jest równa tak wygląda teraz

Chciałam drzewa żeby zasłonić widok z za płotu tam nie koszone od paru lat jest i chwasty wystają ponad płot i to sporo. No i zawsze mi się klony marzyły a teraz jak się naoglądałam w wersji jesiennej to już w ogóle przestać o nich myśleć nie mogę.
Z cieniem to u mnie deficyt jest w część rekreacyjnej jest tylko jedno drzewo którego pień widać na zdjęciu na skarpie. Jest to stara śliwka do usunięcia w przyszłym roku. Dlatego tam o drzewach myślałam.
A może tam takie nie bardzo wysoko szczepione dać? Tak żeby szczepienie było na tle płotu i tylko korony w przyszłości wystawały ponad? Czy będą na karły wyglądać?
anbu 10:08, 04 lis 2016

Wrobelku a widziałaś u Joli, ona ostatnio robiła skarpę?

wrobelki 10:20, 04 lis 2016

Widziała super będzie tylko na razie nie jestem w stanie zagospodarować wszystkich dlatego chciałam zacząć od jakiegoś drzewka tam i skarpetek żeby można było resztę na razie kosić. To jest dość stroma skarpa( przynajmniej w części) nie bardzo da się ją wysypać czymś żeby nie zarastało chwastami, więc stwierdziłam że będę po trochu robić. Chcę tam dać rośliny zadarniające i między nie byliny żeby było kolorowo. Nad tym marzyły mi się drzewa. U mnie ciężko w innym miejscu dać drzewa bo muszę mieć miejsce na przejazd dużych samochodów.
Kurcze znowu się pogubiłam
anbu 10:37, 04 lis 2016

A Ty chcesz drzewa na tej skarpie czy przed nią?