Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:31, 24 sie 2016

Do góry
Stało się i ja doczekalam się problemów z trawnikiem, ma troszkę obaw rok ...nie wwrtykjlowalam, robiłam dosiewki, wyczesuje, sypie nawozów ...scinam jak radzicie brak deszczu wyżej, deszcz niżej i po kilku miesiącach całkiem ładnych efektów porobily się suche placki na całym trawniku, tak to wygląda może podpowiecie mi co może być przyczyną?

Do raju daleko - u Ewy 19:30, 24 sie 2016

Do góry
Hibiskus Lavender Chiffon

Ogrodowy song 19:26, 24 sie 2016

Do góry
Za to różaneczniki w przypływie entuzjazmu zakwitły na nowo..

Ogrodowy song 19:24, 24 sie 2016

Do góry
Marikeny czują się dobrze..chciałoby się rzec jesieni nie czują

Do raju daleko - u Ewy 19:23, 24 sie 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Cudne! I ta NN, i te ogrodówki. Aaaaaaa... Jak ja kocham hortensje!

To dla Ciebie mam jeszcze hortensje bukietowe:

Great Star Label

Diamantino w pąkach

Magical Candle

Silver Dollar

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:21, 24 sie 2016

Do góry
mira napisał(a)

Kasia dobrze wiesz że ogród wymaga pracy, jak się odpuści to dobrze nie jest
aparat się należy dziecku,
nowego wątku nie chcę

pierwszy raz mam szyszki na choinie kanadyjskiej - fajne

Ciekawe czy się rozsieje Oby tak!
Ogrodowy song 19:19, 24 sie 2016

Do góry
Wreszcie mam zawilce jesienne

Do raju daleko - u Ewy 19:17, 24 sie 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ładnie ale zielono bordowa najpiękniejsza normalnie po głowie mi chodzi odpuerwsszego zdjecia ))))

Warto ją mieć, bo piękna jest Niech Ci trochę pochodzi po głowie Pierwszą kupiłam w obi, a drugą na allegro.

Zobacz jak wyglądają moje ambrowce Zaczynają już się przebarwiać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi

Danusiu, my wszyscy TUTAJ jesteśmy CI ogromnie wdzięczni za OGRODOWISKO.
I tak słowa to za mało - 'dziękuję' jakoś tak słabo brzmi...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:49, 24 sie 2016

Do góry

Skarpa ma 12,5 m długości (do ostatniej doniczki z Red Baronem). Za nią jest jeszcze 6 m w miarę płaskiego terenu. Szerokość pokazują żółte linie. Wystawa południowa.

Chciałabym posadzić na niej wrzosy, trawy i kosodrzewinę. Najprostsze co mi przychodzi do głowy to pasy po 50 lub 40 cm szerokości (fiolet, róż, biel), które będą się przenikać. Jest to teren od frontu i obawiam się, że będzie łyso i nieciekawie.

Postawione na trawniku czarne doniczki robią za brzozy 'Doorenbos', w okolicach brzóz będą: 'Morning Light' i 'Hamelin'.

W jaki sposób obsadzić, żeby nasadzenie się komponowało i dało przyjemny efekt? Help, plissss...

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:48, 24 sie 2016

Do góry
Listki już na floksie nowe są, ale czy kwiatki zdążą być? Nie wiem. Czekam.

Basiu, cynie miałam przypadkowe sadzonki od sąsiadki, rosły przy hortensji i miały zbyt mokre towarzystwo. Cała woda z hortki na nie spływała. Stąd rdza je chwyciła, io nie chce już dłużej na to patrzeć. Rok u mnie wybitnie deszczowy. Dziś trochę słońca i do końca tygodnie może się utrzyma.

Do raju daleko - u Ewy 18:46, 24 sie 2016

Do góry
Bardzo ładnie też przebarwia się You & Me Together

Od początku 18:38, 24 sie 2016

Do góry
Sezon na śliwki więc knedle na obiad .

Od początku 18:36, 24 sie 2016

Do góry
Od początku 18:35, 24 sie 2016

Do góry
Czyżykowy zakątek 18:26, 24 sie 2016

Do góry
Pierwsza rabatka jest rabatą frontową. Rosną tam 2 klony "Globousum", 5 kulek bukszpanowych i trzmielina z własnej rozsady. Fakt zabrakło mi jej na płotek ale mam nadzieję, że się ukorzeni w ostatnim rządku.
Wstawiam zdjęcie po ściągnięcu darnii oraz po nawiezieniu ziemi i wstawieniu krawężników.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:24, 24 sie 2016

Do góry
O, Zbyszku! Dzięki! i Gratuluję, Ja jeszcze sezonu nie kończę - 2 miesiące mi zostało do zakończenia prac ogrodowych. Ale skoro już zaczęłam warzywnik wyczyszczać, to tak jakby sie miało ku końcowi. Dziś ostatnie ogórasy do domu zwlekłam,. teraz trzeba popakować w słoiki. Jutro kolejne koszenie w ogrodzie, korzystać musze z pogodnych dni. I jeszcze ciut borówek jest do zebrania. Maliny dopiero zaczęły owocowanie, więc 2 miesiące mam czym się nasładzać w ogrodzie.

I trzeba szykować miejsce na tulipany, Cynie już wywalę do kompostu, bo "zardzewiały"i nie zdobią,

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:11, 24 sie 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ależ u ciebie kolorowo. Chyba nie ma takich kwiatów, których byś nue miała w ogrodzie.

kolorowo lubię ....nie mam i to sporo ,i w zasadzie nie chcę

staram się takie sadzić ,aby wlaśnie cały sezon bylo kolorowo

nostalgia znów kwitnie

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:08, 24 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

ta róża tak ma ,ze drugie bardziej obfite...a w zasadzie to ona kwitnie cały sezon,bardzo długo trzyma kwiaty
szkoda ,że nie zapisalam nazwy bo kupiłabym jeszcze taką
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 17:56, 24 sie 2016

Do góry
Bardzo wszystkim dziękuję za uwagi i wsparcie duchowe
Wiecie, to mnie skłania do przemyśleń

No i wrzucam moją najnowszą koncepcję z wyjaśnieniami

Najpierw rzut tylu:

Rabaty pokolorowałam na brązowo. Poszerzyłam tę truskawkowo-warzywną do żywopłotu i wyrównałam obie, zostawiając przejście między nimi.

Miejsce na wgłębnik czy placyk zostawiłam tak, jak było, ale ono jest tam naniesione tylko tak orientacyjnie, pewnie będzie dosunięte bliżej Umbry. Żywopłot tam będzie bez rabaty, bo nie chcę zabierać miejsca na wgłębnik, żeby mi nie wyszedł na pół działki

Rabata nr 3 nie będzie przedłużona wzdłuż płotu. Tam praktycznie się się nie chodzi. Z tarasu, skąd najczęściej ogląda się ogród, widać tylko tę dalszą część rabaty, bliżej Umbry.

Teraz przód:

Rabatę podpłotną przedłużyłam i połączyłam ze żwirowcem. Nie wiem, czy to dobry pomysł, co myślicie? Nie za mało trawnika przed domem? Nie będzie się gryzło, że na pasku jest kora, a na reszcie żwir? Żwiru nie chcę dawać tam, gdzie ziemia, bo się zarąbię przez chwasty.

Aaa, słuchajcie. Jeszcze małe wyjaśnienie w sprawie wrzosowiska. Ono tam jest kilka lat, zaplanowane było w wersji okrągłej, bo na początku myśleliśmy o łukach. Od jakiegoś czasu myślę o jego przeróbce, tylko nie miałam pomysłu, co z nim zrobić. Mąż zgodził się na część wypoczynkową tam, więc problem rozwiązany

Dorysowałam też jarząb szwedzki, który tam rośnie i jest już fajnie podrośnięty.

Proszę się nie bać i komentować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies